« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

CJUE. C-218/19, Onofrei. Accesul la profesia de avocat. Condiții pentru acordarea unor dispense de la cerințele de acces. Dispensă în beneficiul funcționarilor și foștilor funcționari de categorie A și asimilați în Franța. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
17.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Curtea de Casație, Franța, în cadrul unui litigiu între doamna Adina Onofrei și Consiliul ordinului avocaților din Paris, batonierul ordinului de avocați și procurorului general pe lângă Curtea de Apel Paris, cu privire la cererea doamnei Onofrei de a fi admisă în barou.

Doamna Onofrei este funcționară a Comisiei europene de mai mult de opt ani și este titulara unui master, unei diplome de studii profesionale și a unui doctorat în drept al unor universități franceze. Ea a cerut să fie admisă în baroul din Paris în baza unei dispense prevăzute de legislația franceză conform căreia scutirea de la formarea teoretică și practică, precum și de la deținerea unui certificat de aptitudine pentru profesia de avocat se adresează numai anumitor agenți ai serviciului public francez. Cererea a fost respinsa cu argumentul că nu a exercitat niciodată funcții într-o administrație sau într-un serviciu public care intră sub incidența statutului funcției publice franceze și nu a fost niciodată detașată de o administrație franceză sau de un serviciu public din Franța la o organizație internațională, neîndeplinind astfel condițiile prevăzute pentru acest acces derogatoriu la profesia de avocat.

Instanța de trimitere a adresat Curții întrebări preliminare privitoare la compatibilitatea unei astfel de legislații cu articolele 45 și 49 TFUE, care, conform doamnei Onofrei, ar impune să se țină cont inclusiv de activitatea ei juridică în cadrul Comisiei europene.

Curtea a statuat:

Articolele 45 și 49 din TFUE trebuie interpretate în sensul că:

– se opun unei reglementări naționale care rezervă beneficiul unei derogări de la condițiile de pregătire profesională și deținerea certificatului de aptitudine pentru profesia de avocat necesară, în principiu, pentru accesul la profesia de avocat pentru anumiți funcționari ai serviciului public al unui stat membru care au lucrat în același stat membru în această calitate, într-o administrație sau serviciu public sau într-o organizație internațională și exclude funcționarii, agenții sau foștii funcționari ai Uniunii Europene care au lucrat în această calitate în cadrul unei instituții europene și în afara teritoriului francez;

– că nu se opun unei reglementări naționale care rezervă beneficiul unei astfel de dispense unei persoane care să fi exercitat activități juridice în domeniul dreptului național și exclude din beneficiul acestei scutiri funcționarii sau foștii funcționari ai Uniunii Europene care au exercitat în această calitate activități juridice într-unul sau mai multe domenii de dreptul Uniunii, cu condiția ca aceasta reglementare să nu excludă luarea în considerare a activităților juridice care implică practicarea dreptului național.

Hotărârea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.