« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-709/19, Vereniging van Effectenbezitters. Concluziile avocatului general Campos Sanchez-Bordona. Regulamentul nr. 1215/2012. Competență judiciară în materia răspunderii delictuale sau cvasidelictuale. Litigiu în domeniul investițiilor. Acțiune în angajarea răspunderii formulată de o asociație de apărare a intereselor colective
17.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Cererea de decizie preliminară a fost formulată de Curtea Supremă a Țărilor de Jos în cadrul unei acțiuni în despăgubire introdus de o asociație de proprietari cu valori mobiliare (VEB) pentru deprecierea acțiunilor deținute de aceștia la o societate cu sediul în Regatul Unit, ca urmare a unei scurgeri de petrol din instalațiile societății respective în golful Mexic.

BP plc este o întreprindere de petrol și gaze prezentă pe plan global, cu sediul în Londra. Acțiunile sale ordinare sunt cotate la bursele din Londra și Frankfurt. În luna aprilie 2010, a avut loc o explozie pe o platformă petrolieră închiriată de BP în golful Mexic, care a provocat daune grave mediului.

La 17 aprilie 2015, VEB a acționat în justiție BP la Tribunalul de Primă Instanță din Amsterdam, introducând o acțiune colectivă în numele tuturor persoanelor care, în perioada cuprinsă între 16 ianuarie 2007 și 25 iunie 2010, au cumpărat, au deținut sau au vândut acțiuni ordinare ale BP prin intermediul unui cont de investiții deschis în Țările de Jos sau al unui cont de investiții al unei bănci și/sau al unei societăți de investiții cu sediul în Țările de Jos.

BP a contestat competența instanțelor neerlandeze, invocând Regulamentul nr. 1215/2012. Tribunalul de Primă Instanță din Amsterdam s-a declarat necompetent, iar Curtea de Apel din Amsterdam a menținut această decizie.

Instanța de trimitere solicită interpretarea articolului 7 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 pentru a stabili competența sa, având în vedere că prejudiciile care fac obiectul acțiunii sunt pur patrimoniale.

În concluziile de astăzi, avocatul general propune Curții să răspundă după cum urmează:

„1) Articolul 7 teza introductivă punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (reformare) trebuie interpretat în sensul că:

a) nu constituie un element de legătură suficient pentru a stabili competența internațională a instanțelor dintr-un stat membru faptul că deprecierea acțiunilor unei societăți listate la bursele din alte state membre s a materializat în conturile de investiții din primul stat membru sau în conturile de investiții ale unei bănci sau ale unei întreprinderi de investiții stabilite în acel stat membru, atunci când prejudiciul respectiv este consecința deciziilor adoptate de investitori pe baza unor informații, pretins incorecte, incomplete și înșelătoare, pe care societatea listată la bursă le a publicat pe plan global.

b) Nici existența unui acord între societatea pârâtă și anumiți acționari dintr-un stat terț, care nu a fost oferit reclamanților din acțiunea principală, și nici calitatea de consumatori a unora dintre aceștia nu reprezintă împrejurări specifice relevante pentru atribuirea competenței internaționale în temeiul articolului 7 punctul 1 din Regulamentul nr. 1215/2012 De asemenea, nici publicarea pe plan global a informațiilor relevante de către societatea pârâtă nu constituie o împrejurare specifică.

2) Exercitarea unei acțiuni colective, în conformitate cu normele procedurale naționale, de către o asociație care reprezintă interesele titularilor de valori mobiliare care au suferit prejudiciul nu modifică interpretarea articolului 7 punctul 2 din Regulamentul nr. 1215/2012.”

:: Hotărârea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.