Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 14-18 decembrie 2020
18.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Luare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 806/VIII/3 din 25 noiembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

N.M.I., consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin (instituție care gestionează finanțările europene din agricultură în plan județean) pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul efectuării unui control, inculpatul N.M.I., în calitatea menționată mai sus, i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) suma de 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”.
În schimbul banilor, inculpatul N.M.I. s-ar fi angajat să aprobe decontarea ultimei tranșe de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului.
Ulterior, inculpatul N.M.I. și-ar fi diminuat pretențiile la o treime din ultima tranșă, respectiv 3.350 euro.
La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul N.M.I. a primit de la fermier suma de 15.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș – Severin, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

La acțiunea de constatare a infracțiunii flagrante au participat și ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Fals în declarații în formă continuată. Abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

R.C.M., la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
– fals în declarații în formă continuată,

S.A., la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant
T.C.D., la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,
C.C.V., la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,
fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Suspecții S.A., T.C.D. și C.C.V., în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” suspectului R.C.M., deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de suspectul R.C.M. și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.
Urmare a acestor demersuri, suspectului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală în zilele de 14 și 15 decembrie 2020.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș. Trafic de influență. Șantaj. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr.742/VIII/3 din 30 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului

R.F.R., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Reghin, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență (trei fapte),
– șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie – mai 2020, inculpatul R.F.R., în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins de la trei persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației, sumele de 6.750 euro și 3.300 lei, din care ar fi primit 1.750 euro și 3.300 lei.
În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Institutului de Medicină Legală și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală în dosarele în care persoanele respective erau cercetate. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis și rezolvarea favorabilă a cauzelor respective, concretizată prin încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu amânarea aplicării pedepsei (scopul final fiind obținerea permiselor de conducere într-un timp foarte scurt).
La data de 14 octombrie 2020, inculpatul R.F.R. ar fi amenințat un coleg de serviciu (agent de poliție) că va face publice mai multe probe compromițătoare în legătură cu săvârșirea, de către acesta, a unor presupuse fapte de natură penală sau disciplinară. Pentru a nu fi divulgate presupusele probe, agentul ar fi trebuit să convingă anumite persoane să înceteze să mai facă afirmații în legătură cu conduita infracțională a ofițerului R.F.R..

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Trafic de influență. Spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați

P.R.V. (aflat în stare de deținere într-o altă cauză), la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
Persoană fizică, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență și a infracțiunii de spălare de bani

În aceeași cauză, la data de 27 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul B.T.G., la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– două infracțiuni de trafic de influență
– spălare a banilor.

În prezența avocatului său, inculpatul B.T.G. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.
La stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv la data de 8.04.2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte concurente.

În rechizitoriul privind pe inculpatul P.R.V. și o altă persoană, reprezentant al unei societăți comerciale și în acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul B.T.G., procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul P.R.V. i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului B.T.G., la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul P.R.V. i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de B.T.G.), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.

Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul B.T.G. ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații B.T.G. și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.

Din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferați pentru inculpatul B.T.G., iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului.

Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului B.T.G., în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul B.T.G., în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.
Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul B.T.G. și față de inculpatul persoană fizică.

Rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Neexecutare a sancțiunilor penale. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 744 din data de 2 noiembrie 2020 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

Ț.A.I., la data faptei director general adjunct în cadrul Autorității Rutiere Române (A.R.R.), în prezent angajat la aceeași instituție într-o funcție de execuție (economist gradul II), sub aspectul săvârșirii, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de neexecutare a sancțiunilor penale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 3 aprilie 2019, prin decizia penală nr. 455/A, judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe inculpatul Ț.A.I., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9432).
Deși a luat la cunoștință de dispozițiile deciziei penale mai sus menționate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcția de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorității Rutiere Române până la data de 27 octombrie 2020, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situații juridice și executării pedepsei complementare constând în interzicerea dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de suspecta S.A., fost director general al ARR, care l-ar fi menținut în funcție pe inculpat, contrar dispozițiilor prevăzute în Codul Muncii.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Constituire a unui grup infracțional organizat. Camătă. Șantaj. Trafic de persoane. Proxenetism. Reținere

La data de 15.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 5 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane și proxenetism.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2016, mai multe persoane au inițiat și constituit, pe raza județelor Dolj și Argeș, un grup infracțional organizat specializat în acordarea către diverse persoane a unor sume de bani cu titlu de împrumut, pentru care percepeau o dobândă de 20%/lună, în activitate fiind implicați atât liderul, cât și alți 4 membri ai grupării care aveau atribuții în colectarea sumelor de bani ( împrumuturi și dobânzi).
În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera și percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii.
De asemenea, în perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre suspecți au constrâns o persoană vătămată, prin acte de violență fizică și amenințare, să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta.
La data de 15.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce primea suma de 2.300 de lei, sumă ce reprezenta dobânda lunară percepută pentru un împrumut. De asemenea, asupra inculpatului a fost descoperită suma de 9.709 lei, reprezentând dobânzi încasate pentru împrumuturile acordate, două cuțite, un box și un înscris olograf conținând identități de persoane și sume împrumutate.

La data de 15.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dolj și Argeș, în urma cărora au fost ridicate sumele de 64.848 de lei, 64.565 de euro, 6.020 de lire sterline, 4 autoturisme, înscrisuri olografe conținând identități de persoane împrumutate si sumele acordate cu împrumut, carduri bancare emise pe numele persoanelor împrumutate împreună cu codurile PIN aferente, precum și acte de identitate ale unora dintre persoanele împrumutate (reținute de către membrii grupării ca și gaj).

Totodată, au fost indisponibilizate 5 pistoale (dintre care 4 cu muniție neletală si unul cu glonț), 1 pușcă cu muniție neletală, obiecte și corpuri contondente și tăietor-înțepătoare (cuțite, săbii, machete, sulițe, bâte si bastoane telescopice), sisteme informatice, un grinder, un joint și 4 comprimate de medicamente.
În cursul zilei de astăzi, cei 5 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Craiova cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Argeș, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dolj și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj și Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată. Punere în circulaţie de valori falsificate. Deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori. Operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Accesul ilegal la un sistem informatic. Efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Percheziții domiciliare.

La data de 16.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza județelor Constanța și Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată, punere în circulaţie de valori falsificate, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, accesul ilegal la un sistem informatic și efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În cauză s-a reținut faptul că, pe raza județului Constanța, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat transfrontalier cu ramificaţii în alte state, în scopul săvârşirii de infracţiuni specifice pe linia compromiterii şi fraudării de instrumente de plată electronică/carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel, gruparea urmărind astfel obţinerea de foloase materiale injuste.
Membrii grupării astfel constituite, au acţionat din dispoziţia şi sub coordonarea unui suspect care, datorită situaţiei financiare, trecutului infracţional şi experienţei dobândite pe linia fraudării cardurilor bancare, inclusiv pe aspecte de ordin tehnic (acesta având cunoştinţe tehnice necesare asamblării componentelor de skimming şi operaţiunilor de falsificare de carduri – scrierea acestora pe carduri clonă), şi-a asumat şi impus statutul de lider al grupării.
Din această poziţie acesta a iniţiat şi a racolat membrii grupării, stabilind și finanţând planul infracţional şi totodată participând în mod direct în anumite etape infracţionale.
Acesta a suportat cheltuielile necesare şi ocazionate atât de achiziţionarea echipamentelor de skimming, confecţionarea acestora cât şi de deplasările (biletele de avion) şi cazarea membrilor grupării pe teritoriul Israelului, în vederea testării, montării echipamentelor specifice şi retragerii frauduloase de numerar din bancomate, urmând astfel să beneficieze de cea mai mare parte a produsului infracţional astfel obţinut.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 3 laptopuri, 9 telefoane mobile, 2 SSD-uri, 7 memory stick-uri, 5 cartele SIM, 7 carduri bancare, 2 carduri de memorie, o agendă cu înscrisuri olograf, 2 mini camere video, 2 pistoale cu gaz și un act de identitate fals.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și al cadrelor de jandarmi din cadrul I.J.J.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Contrabandă în formă continuată. Evaziune fiscală în formă continuată. Percheziții domiciliare.

La data de 17.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră efectuează un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iasi, Bacău, Timișoara, Oradea, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Bihor și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

La nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), în perioada 2017-2019, au fost declanșate și documentate, în urma cooperării internaţionale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, ce desfășurau activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite.

În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că, au administrat mai multe spaţii în care erau depozitate cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova, care, ulterior depozitării, au fost transportate cu documente fictive către state din Europa, unde membrii grupării au pus în funcţiune fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 50 de persoane.

Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la acțiunile efectuate pe teritoriul României asistă și poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania.

La documentarea activității au participat și reprezentanți ai Autorităților Vamale din Marea Britanie.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție „Vlad Ţepeş” Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Trafic de droguri de risc. Trafic de droguri de mare risc. Efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 15.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că inculpații au distribuit către consumatori droguri de risc și mare risc (amfetamină și ecstasy), precum și substanțe cu efect psihoactiv.
Pentru destructurarea rețelei de trafic de droguri ce acționa pe raza județelor Bacău și Timiș, începând cu luna ianuarie 2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de șapte percheziții domiciliare, în urma cărora au fost depistate diferite cantități de droguri de risc, de mare risc (cannabis, hașiș, amfetamină, comprimate de ecstasy) și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, instrumente de mărunțire, porționare, ambalare (grindere, cântare, țiple, folii aluminiu), o instalație pentru cultură indoor, telefoane mobile și tablete, precum și sumele de 16.178 lei și 10.395 Euro.

La data de 16.12.2020, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a celor 4 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, al lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Bacău- Poliția Municipiului Onești, I.P.J. Bacău – Poliția Stațiunii Târgu Ocna și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Trafic ilicit de droguri de risc în formă continuată. Introducere în România de droguri de risc în formă continuată. Reținere.

La data de 11.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic ilicit  de droguri de risc în formă continuată şi introducere în România de droguri de risc în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul, în calitatea sa de reprezentant legal al unei societăți comerciale, a achiziţionat, depozitat şi comercializat fără drept cannabis, activităţile fiind executate în cadrul unor acte ilicite de comerţ prestate de către persoana juridică pe care a constituit-o în calitate de asociat unic, produsele comercializate fiind promovate prin intermediul unor videoclipuri postate pe diferite site-uri de socializare.
Deşi inculpatul a întreprins măsuri pentru ascunderea caracterului ilegal al activităţilor executate prin promovarea în paralel şi a produsului ulei CBD, din probele administrate în cauză a rezultat că, în fapt, în plicurile inscripţionate CBD şi respectiv în locul uleiului CBD, acesta a promovat şi comercializat cannabis.
Cantitățile de cannabis comercializate de către primul inculpat au fost achiziționate de la societatea deținută de către al doilea inculpat, care a executat acte de procurare de cantităţi de cannabis de diferite soiuri atât din străinătate cât şi de pe teritoriul României precum şi acte de depozitare şi comercializare de cannabis pe teritotiul României atât către persoane fizice cât şi către persoane juridice, drogurile de risc fiind livrate către destinatari prin intermediul unei firme de curierat.
Produsele comercializate erau livrate pe raza municipiului București, precum și în localități din România, prin intermediul unor firme de curierat, până în prezent, fiind identificate un număr de 257 de colete.

La data de 10.12.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 1 kilogram de cannabis, 6 sticluțe ce conțin cannabidiol, în diferite concentrații, 5 borcane cu semințe, 1 pachet de țigarete, care conține semințe, o pungă transparentă cu semințe, 1 grinder, 1 cântar electronic de precizie și 126 de facturi fiscale.

La data de 12.12.2020, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare.

La data de 17.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Pașcani, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane desfășoară activități de comercializare de droguri de risc către consumatori de pe raza județelor Iași, Neamț și Suceava.
În urma perchezițiilor au fost ridicate 1,8 kilograme substanță vegetală, sumele de 60.000 lei și 5.000 Euro, instrumente de cântărit, bani falși și o armă neletală.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 3 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Galați. Trafic de minori în formă continuată. Trafic de persoane. Reținere.

La data de 17.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori în formă continuată şi trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada iunie 2018 – iunie 2020, inculpatul a recrutat mai multe victime minore și majore prin inducere în eroare, în scopul precis al exploatării prin obligarea la practicarea prostituţiei, şi, ulterior, le-a transportat, le-a adăpostit în apartamente închiriate în regim hotelier pe teritoriul României şi, profitând de starea lor vădită de vulnerabilitate, prin şantaj emoţional și constrângere fizică şi psihică, le-a exploatat prin obligarea la practicarea prostituţiei, profitând în totalitate de sumele de bani obţinute de acestea.

La data de 17.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri și suma de 2.100 de euro.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Contrabandă în formă agravată. Percheziții domiciliare.

La data de 18.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti, a judeţelor Ilfov şi Giurgiu într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunii de contrabandă în formă agravată.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2019, în zona Pieței Veteranilor din București, sector 6 își desfășoară activitatea un grup infracțional organizat,  constituit în scopul obținerii ilicite a unor profituri bănești considerabile, ca urmare a comercializării de țigarete neintroduse în circuitul fiscal al României, cunoscând că acestea provin din contrabandă.
Membrii grupului infracțional comercializau țigarete provenite din contrabandă cu titlu de îndeletnicire, această activitatea ilicită reprezentând principala sursă de venit a acestora cât şi a familiilor lor.
Organizarea ierarhică și rolurile membrilor constituenți în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite și îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că o parte din membrii grupării se ocupau de procurarea țigaretelor de la diverși furnizori, de depozitarea temporară și de transportul acestora în proximitatea Pieței Veteranilor, alții aveau ca atribuție vânzarea țigaretelor, iar alții asigurau supravegherea zonei în care erau comercializate țigaretele provenite din contrabandă, plasându-se în locuri din care puteau observa cu ușurință apropierea organelor de poliție, caz în care îi avertizau pe cei care se ocupau de vânzarea țigaretelor să sisteteze activitatea infracțională pentru a nu fi descoperiți.
Membrii din ierarhia superioară a grupului se ocupau de colectarea sumelor de bani obținute în urma comercializării țiaretelor provenite din contrabandă, de efectuarea plăților către membrii din eșaloanele inferioare (de vânzare și de supraveghere) pentru contribuția acestora la activitatea infracțională,  precum și de reinvestirea sumelor de bani în activități comerciale licite pentru a crea o aparență de legalitate a fondurilor obținute din comercializarea țigaretelor de contrabandă.
S-a reţinut faptul că, pe lângă sumele de bani remise pentru aportul lor la activitatea infracțională, membrii din palierul de conducere al grupului i-au asigurat pe cei din palierul de vânzare că acțiunile lor ilicite nu vor fi descoperite, sens în care au recrutat persoane cu o condiție socială modestă, dispuse să preia responsabilitatea comiterii faptei în eventualitatea unei prinderi în flagrant, aceștia din urmă asumându-și în fața organelor de poliție, în mod mincinos, faptul că țigaretele identificate asupra membrilor grupării le aparțin.
În acest sens, în cadrul grupării a fost recrutată o persoană în vârstă, fără locuință și fără venituri, care și-a asumat în mai multe rânduri faptul că țigarete identificate asupra altor membri ai grupului infracțional îi aparțin.
Cercetările efectuate în cauză au relevat faptul că liderul grupului infracțional este o persoană cunoscută cu preocupări infracționale în domeniul comercializării țigaretelor de contrabandă, acesta fiind chiar condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
Suspectul a coordonat  întreaga activitate a grupului infracțional, a colectat sumele de bani obținute din activitatea infracțională, a stabilit ce sumă  revenea fiecărui membru pentru contribuția sa și asigură protecție celorlalți, chiar dacă uneori aceştia erau nemulțumiți de sumele cu care erau remunerați pentru activitatea prestată, sau de faptul că liderul grupului câștiga prea mult raportat la activitatea pe care o presta și riscurile la care se expunea.  

În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri și medii de stocare, 32 de telefoane mobile, 310.450 de lei, 5.000 GBP, 250 de euro și 400 de franci elvețieni. Au fost indisponibilizate 10 autoturisme, precum și 1.481.680 de țigarete provenite din contrabandă, de diverse mărci, toate fiind predate ulterior Direcției Regionale Vamale București.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost aduşi în vederea audierii un număr de 22 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT, Direcției Operațiuni Speciale și U.T.A.I. din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și al Serviciului Criminalistic – D.G.P.M.B

Acţiunea a fost efecuată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – B.S.I.J. „Vlad Țepeș” și Direcției Regionale Vamale București.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Uzurpare de calități oficiale. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpați, senatori în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. și a complicității la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat).

Din probele administrate a rezultat faptul că, deși potrivit  art. 25 alin. 2 din Legea  nr. 176/2010, primul inculpat se afla în stare de incompatibilitate cu funcția de senator (avea interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă și irevocabilă decizia  Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României. În această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări etc.).

Față de cel de al doilea inculpat, s-a reținut că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea  actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor) și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare.

De asemenea, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

2. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Acord de recunoaștere.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au sesizat la data de 15 decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul art. 483 alin. 1 din Codul de procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 din Codul penal.

În acordul de recunoaștere a vinovăției procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În seara zilei de 28 noiembrie 2019, inculpatul a condus pe drumurile publice un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Prin analiza toxicologică efectuată s-a stabilit o alcoolemie de 1.25 g/l.

Ca urmare a încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, în temeiul art. 336 alin. 1 Cod penal rap. la art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, inculpatul va fi condamnat la pedeapsa amenzii în cuantum de 40 000 de lei, corespunzător a 160 de zile amendă cu un cuantum al unei zile-amendă de 250 lei.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa și acceptă încadrarea juridică dată faptei.

Sursa: www.mpublic.ro

3. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Înșelăciune. Fals în declarații. Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Uz de fals în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului B.L., pentru săvârşirea a 4 infracțiuni continue de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C.pen., o infracțiune simplă de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C.pen. (parte civilă Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor), două infracțiuni de fals în declarații, prev. de art. 326 din C.pen., exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, prev. de art. 348 din C.pen. și o infracțiune de uz de fals în formă continuată, prev. de art. 323 din C.pen. cu aplicarea art. 35 din C.pen. (două acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 din C.pen. privind concursul real de infracțiuni.

Din probele administrate au rezultat următoarele fapte reținute în sarcina acestuia:

1. Ar fi indus și menținut în eroare Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă.

2. Ar fi indus și menținut în eroare Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite ulterior sentinței penale nr.1605/29.06.2016 (inclusiv contribuțiile angajatorului).

3. Ar fi indus și menținut în eroare Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv printr-un număr de 7 acte adiționale (din 2013 până în 2019), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 496.062 lei reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcției deținute fără drept, compusă din suma de 393.123 lei reprezentând contravaloarea salariilor brute plătite inculpatului și încasate de acesta fără drept, aferente perioadei 01.07.2009–30.09.2016 și respectiv suma de 102.939 lei reprezentând contravaloarea celor reținute și plătite de instituție cu titlu de contribuții, aferente perioadei 01.07.2009–30.09.2016.

4. Ar fi indus și menținut în eroare Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru perioada 06.10.2015–30.09.2016 și contractului individual de muncă pentru perioada 03.10.2016–30.09.2017, ambele având ca obiect angajarea în funcția de conferențiar universitar, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 9.856 lei reprezentând venituri de natură salarială încasate.

5. Ar fi indus în eroare Ministerul Finanțelor Publice care a înaintat Guvernului documentația necesară numirii sale în funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin prezentarea și atestarea îndeplinirii condițiilor necesare numirii în funcția de președinte al acestei instituții, inclusiv a faptului că este licențiat, deși actele de studii îi fuseseră anulate de către instanță, fapt ce a condus la prejudicierea Oficiului cu suma totală de 21.751 lei reprezentând drepturi bănești (salariu și contribuții) aferente perioadei 04.09.2020–08.10.2020, urmare a numirii sale în funcția menționată.

6. Ar fi utilizat de două ori duplicatul diplomei de doctor, în condițiile în care aceasta din urmă a fost desființată de către instanța de judecată încă din anul 2016. Prima dată cu ocazia încheierii contractului de muncă cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, având ca obiect desfășurarea activității de profesor universitar la Școala Doctorală „Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale” (un act material), precum și a doua oară cu ocazia depunerii la dosarul care a stat la baza emiterii ordinului ministrului educației naționale prin care i s-a acordat atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat, „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

7. Inculpatul ar fi completat în mod necorespunzător declarația de avere întocmită cu ocazia numirii în funcția de Președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin omisiunea declarării a două imobile.

8. Inculpatul ar fi declarat în fals, la data de 06.04.2017, în fața notarului public, faptul că ar fi pierdut în condiții necunoscute diploma de doctor eliberată la data de 21.12.2011 de Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște, în condițiile în care diploma sus-menționată a fost predată organelor de poliție din cadrul I.G.P.R.–D.I.C.E. cu ocazia cercetărilor ce se efectuau în dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

9. Inculpatul ar fi exercitat fără drept activitatea de conducător de doctorat, deși nu îndeplinea condițiile întrucât avea la bază acte de studii falsificate. În temeiul contractului individual de muncă, în perioada 06.11.2019–30.09.2020, a fost angajat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, la Școala Doctorală „Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale” (cu funcția de profesor universitar).

Inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa, cu unele omisiuni și nuanțări.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor de bani aflate în conturile bancare deținute de inculpat, precum și luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 7 bunuri imobile (6 terenuri și un apartament).

Prin rechizitoriul întocmit s-a solicitat instanței desființarea următoarelor înscrisuri ce au fost obținute de inc. B.L. în baza documentelor falsificate, înscrisuri ce au fost și ele folosite la comiterea infracțiunilor, după cum urmează:

– duplicatul diplomei de doctor emis de către Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște;

– ordinul ministrului educației naționale privind acordarea atestatului de abilitare și conducător de doctorat emis în domeniul de studii universitare de doctorat „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

În cursul efectuării urmăririi penale, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO