Baroul Vaslui, prin decan av. Marian Șenchiu, își manifestă deplina disponibilitate de a se angaja într-un dialog activ cu reprezentanții instanțelor de judecată și parchetelor din județul Vaslui, în încercarea de a da eficiență principiilor cuprinse în Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților români, semnată la data de 23 septembrie 2015, potrivit unui comunicat.
Baroul Vaslui apreciază faptul că dialogul interprofesional între judecătorii, procurorii și avocații români trebuie să fie unul continuu și să aibă la bază principii și valori etice comune, precum respectul față de lege, integritatea și respectul față de justițiabili, competență profesională, echitate, respect reciproc.
Rolurile judecătorilor, procurorilor și avocaților români în cadrul procedurilor judiciare sunt diferite, dar dialogul interprofesional și interinstituțional al acestora reprezintă un element esențial care garantează că sistemul judiciar român funcționează transparent și eficient.
Atât avocații, cât și judecătorii și procurorii români, trebuie să își desfășoare activitatea pentru binele comun al societății, asigurând justițiabililor apărarea drepturilor și libertăților lor fundamentale, astfel cum acestea sunt garantate prin Constituția României, prin legislația națională, prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Libertăților Cetățenești și prin tratatele comunitare.
Problemele din justiție, provocările cu care se confruntă avocații la nivel local, efectele normării activității judecătorilor cu consecința stabilirii unor termene de judecată excesiv de lungi în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată, se răsfrâng în mod negativ și sunt de natură să afecteze exercitarea profesiei de avocat în condiții optime, precum și drepturile justițiabililor.
Aceste probleme sunt, totodată, teme de interes public cu privire la care trebuie găsite soluții în urma unui dialog deschis interinstituțional. Soluțiile optime nu pot fi găsite decât în urma unor dezbateri oneste și serioase, prin prezența la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției.
Avocații au un rol esențial în asigurarea liberului acces la justiție. Un sistem eficient de administrare a justiției presupune nu doar un sistem judiciar independent și imparțial ci, de asemenea, o profesie juridică independentă. Avocații facilitează interacțiunea dintre persoanele fizice și juridice și sistemul judiciar, oferind consultanță juridică cetățenilor și reprezentându-i în fața organelor judecătorești.
Reamintim faptul că fără asistența unui avocat, dreptul la un proces echitabil și dreptul la un remediu eficient ar fi iremediabil compromise.
Avocații trebuie să mențină în permanență onoarea și demnitatea profesiei lor ca agenți esențiali ai administrării justiției. (U.N. – A/71/348 – Report of the Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers – Protecting the independence of lawyers and the legal profession; O.N.U. – Raportul raportorului special privind independența judecătorilor și avocaților – Protejarea independenței avocaților și a profesiilor juridice – 22 august 2016).
Considerând că rolul avocatului este unul indispensabil pentru funcționarea corectă și deplină a sistemului judiciar, manifestarea disponibilității la dialog se transformă într-o obligație esențială a corpului profesional al avocaților, expresie a responsabilității sociale și a respectului față de magistrați, justițiabili și față de societatea democratică.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!