Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Banking

Investițiile străine directe în România în anul 2022

29 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

Banca Națională a României și Institutul Național de Statistică au realizat cercetarea statistică anuală pentru determinarea investițiilor străine directe (ISD), potrivit unui comunicat.

Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul anului 2022 în întreprinderile investiție străină directă rezidente, a veniturilor obținute de nerezidenți din aceste investiții, precum și a soldului ISD în România la 31 decembrie 2022.

1. Fluxul net de Investiții Străine Directe în anul 2022 a înregistrat valoarea de 10 039 milioane euro, din care:

– 7.896 milioane euro – participații la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 1 836,5 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 6 059,6 milioane euro);
– 2.143 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferența dintre datorii și creanțe înregistrate.

2. Soldul Investițiilor Străine Directe la 31 decembrie 2022 a atins nivelul de 107 944 milioane euro, din care:
– 76.570 milioane euro – capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,9 la sută din total sold ISD);
– 31.374 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora (29,1 la sută).

3. Veniturile din Investițiile Străine Directe realizate de nerezidenți în anul 2022 au înregistrat valoarea de 12 169 milioane euro, după cum urmează:
– veniturile din participații la capital s-au situat la nivelul de 11 451 milioane euro, fiind determinate ca diferență între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 14 682 milioane euro, din totalul profiturilor obținute de întreprinderile ISD și pierderile ce revin acestora, în valoare de 3 231 milioane euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD în anul 2022.
– veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 718 milioane euro, calculate ca diferență între dobânzile primite de către investitorii străini direcți pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România și dobânzile plătite de către aceștia pentru creditele primite de la aceste întreprinderi, atât direct, cât și prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

:: Raportul

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică