Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Așa s-a procedat și în anii ’50


20.12.2020 | Șerban NICOLAE
Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae

În urmă cu cinci ani, am trimis o scrisoare președintelui UNBR (Gheorghe Florea) și decanului Baroului București (Ion Dragne). Vorbeam și de proiectul noului Cod fiscal care obliga avocații să facă dovada scrisă a activităților generatoare de venituri. Însă, finalul scrisorii suna așa:

„Dar aspectul cel mai grav este, în opinia mea, acreditarea ideii că avocații, atunci când nu comit falsuri, evaziune fiscală și spălare de bani cu ajutorul contractelor de asistență juridică, sunt un fel de complici ai clienților, mai ales în cauzele de corupție și de fraudare a statului. Aceasta, pe fondul menținerii unui statut de inferioritate a avocatului față de procuror în cauzele penale, în fața instanței de judecată, dacă nu chiar o înrăutățire a acestui statut.

Reacția profesiei, la nivel de reprezentare oficială a fost inexistentă ori, în cel mai bun caz, nesemnificativă. Dacă în organele de conducere ale profesiei noastre aceste lucruri au fost deja dezbătute și s-a concluzionat că nu este necesară o reacție, pentru mine e trist, dar am să respect regulile. Voi fi doar mai atent și mai reținut în a mă baza pe asemenea reprezentanți. Dar dacă o atare dezbatere nici măcar nu a avut loc, atunci această atitudine mi se pare inacceptabilă.
Suntem cu toții conștienți de faptul că profesia de avocat este consacrată de Constituția României, că ne cunoaștem menirea și utilitatea socială. Evoluția ultimilor ani arată că nu doar prestigiul, ci însuși statutul profesiei noastre are din ce în ce mai mult de suferit.

Vă rog să reacționați! Vă cer să reacționați! Dacă sunt necesare modificări legislative aveți în mine și în ceilalți avocați din Parlamentul României tot sprijinul de care este nevoie. Dar punctul de vedere al avocaților trebuie cunoscut și asta se face doar prin reprezentanți autorizați, legitim aleși.”

Repet, acum cinci ani! Robert Roșu nu trebuia anchetat și trimis în judecată! Atunci trebuia reacționat! Nici nu era singurul avocat vizat.

Așa s-a procedat și în anii ’50. Avocații erau complicii clienților. În special în cazurile de infracțiuni „contra orânduirii”…”

Av. Șerban Nicolae

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti