Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
Banner BA-01
Banner BA-02
Universitaria

Mesajul ministrului Cătălin Predoiu cu ocazia începerii anului universitar

2 octombrie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 2 octombrie 2023, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, cu ocazia începerii anului universitar, a transmis următorul mesaj:

Cu ocazia începerii noului an universitar, adresez tuturor studenților și cadrelor didactice universitare, cercetătorilor și colaboratorilor externi, precum și personalului de suport din instituțiile universitare, mult succes în activitatea de studiu, cercetare și aplicare sau practică universitară.

Este deja un truism faptul că prosperitatea și libertatea unei națiuni atârnă esențial de calitatea educației, iar educația universitară este domeniul de vârf al întregului sistem de învățământ, domeniul excelenței și al performanței.

Sper ca toți cei care astăzi pășesc pentru prima oară pragul universităților sau care își continuă studiile, profesorii și formatorii lor să dobândească această conștiință a importanței cruciale pe care studiul îl are pentru cariera lor și pentru întreaga societate.

Prezentul este plin de provocări, lumea se află într-o accelerată și profundă schimbare pe multiple planuri, iar educația joacă un rol fundamental în găsirea soluțiilor și în asigurarea unui viitor mai bun.

Este momentul în care tinerii noștri, voi, studenții, aveți oportunitatea de a vă dezvolta nu doar cunoștințele, ci și caracterul. Educația serioasă, etica și responsabilitatea sunt principii fundamentale pe care trebuie să le promovăm și să le cultivăm în noi înșine.

Respectul pentru lege și față de semeni sunt valori care definesc o societate justă și prosperă. Încurajez cu tărie pe fiecare dintre voi să fie parte activă a comunității, să se implice în proiecte sociale și să-și asume responsabilitatea pentru binele comun.

Între instituțiile de învățământ superior, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” ocupă un loc special, pentru că aici se formează profesional și moral cei care și-au ales și și-au câștigat rolul de a conduce în viitor complexul proces de aplicare a legii și protecției drepturilor cetățenilor.

Această misiune obligă de două ori mai mult, nu numai sub aspect tehnic – profesional, ci și sub aspect etic și moral, pentru că cei ce veghează la respectarea legii trebuie să fie ireproșabili sub aspect profesional și moral.

Legea nu poate fi corect aplicată și nu va dobândi respectul cuvenit al semenilor, dacă cei care o aplică o fac greșit sau chiar mai grav, o încalcă.

Un om al legii trebuie să înțeleagă legea în toate profunzimile ei și să o respecte ca pe o credință sfântă. Pentru un om al legii, legea trebuie să fie o adevărată religie. În optica mea, pentru studenții și absolvenții Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” nu există alternativă decât excelența profesională și morală. Cadrele didactice și conducerea Academiei sunt responsabile direct pentru realizarea acestui obiectiv.

Începând cu acest an, o serie de reforme se lansează în structurile MAI, punctual și sectorial, pentru a aborda cele mai urgente probleme și vulnerabilități apoi, treptat, în anii care urmează, pe un plan din ce în ce mai larg, care va cuprinde fără îndoială nu numai armele MAI, ci și ministerul în sine.

O astfel de măsură este și militarizarea Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”, care va contribui la creșterea disciplinei și a responsabilizării studenților, a educării lor cu severitate și rigoare, pentru a deveni profesioniștii de mâine ai sistemului.

Întreg sistemul MAI trebuie trecut prin filtrul unei analize și modernizări pentru a fi readaptat provocărilor unei societăți care s-a schimbat mult în ultimii ani, iar aceste schimbări vor continua accelerat, atât sub aspect tehnologic, cât și al mentalităților, comportamentelor și provocărilor la adresa legalității.

Este crucial să șlefuim mentalitățile în sistemul de ordine publică al MAI și să reclădim virtuțile unor profesii nobile din spectrul tuturor armelor MAI, în special în structurile de poliție și poliție de frontieră. Acest lucru se va face cu perseverență și intransigență, cu disciplină și rigoare. Este responsabilitatea conducerii armelor și a conducerii ministerului să întroneze această disciplină, rigoare, exigență și intransigență.

De aceea, studenții de astăzi ai Academiei, specialiștii de mâine, trebuie echipați profesional și moral cu acele cunoștințe și valori care să le permită asumarea și rezolvarea misiunii de aplicare a legii în condițiile dificile prezente și cele viitoare.

Acest obiectiv nu poate fi atins decât în condiții de deplină integritate și corectitudine a procesului de învățământ, evaluare și promovare, de care cadrele didactice și conducerea Academiei sunt responsabile.

Am încredere că aceste provocări și obiective vor fi abordate și asumate corespunzător de studenții, profesorii și conducerea Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza “.

Vă doresc mult succes!

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership