Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Opinii SELECTED

Despre doctrina juridică în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020 (Cum scriem)

16 decembrie 2020 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANU
Lucian Bojin

Lucian Bojin

Mihaela Mocanu

Mihaela Mocanu

A apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Astăzi și în perioada următoare publicăm câteva extrase din contribuțiile invitaților pe tema literaturii juridice.

Onestitatea unui autor consistă în a recunoaște și valorifica precedentele știinţifice pe care își bazează cercetarea. Am auzit în ultimii ani tot felul de bazaconii în legătură cu această obligaţie fundamentală a unei persoane care semnează o lucrare cu pretenţia de operă știinţifică, cea mai gogonată dintre ele fiind aceea că regulile de citare ar fi fost „inventate” sau „impuse” în ultimii ani! O simplă răsfoire a unor opere știinţifice de acum mai bine de două sute de ani dovedește neadevărul unor asemenea afirmaţii. De aceea, în ce mă privește, urmăresc cu obstinaţie citarea riguroasă a tuturor surselor de documentare studiate, astfel încât, pe baza lor, să pot construi o concluzie solidă cu privire la problema studiată. Mi se pare esenţial ca o astfel de concluzie să reprezinte, dacă nu o noutate, măcar o clarificare a unei probleme controversate sau o subliniere a unor nuanţe ale acesteia. În același timp, mi se pare extrem de importantă evidenţierea aspectelor practice ale problemei cercetate, bazată pe utilizarea sau – după caz – combaterea argumentelor din doctrină sau din jurisprudenţă, astfel încât efortul meu să nu rămână unul strict teoretic, ci să servească în mod real specialiștilor în drept, fie ei teoreticieni sau practicieni. (Flavius Baias)

Odată rezolvate (imperfect firește!) problemele de documentare asupra temei, presupus cunoscută, încep redactarea. Chiar dacă în această etapă mă abţin de la a aduce în discuţie date și informaţii inedite sau autori noi (pentru mine), pe măsură ce textul capătă contur pot să apară surprize. Uneori idei ce mi se păreau clare sau rezonabile sunt mai puţin convingătoare după ce au fost puse pe hârtie. Alteori formularea textul reclamă explicaţii suplimentare sau sugerează direcţii diferite în argumentare. Scrisul este o formă de dialog al autorului cu el însuși, sau, mai exact, un test al validităţii ideilor și concepţiilor pe care acesta are impresia că le deţine. Imprecizia în gândire și incertitudinea asupra unor probleme fundamentale se văd cel mai bine în scris. (Marius Bălan)

Textele pe care le scriu (și, în general, textele care se scriu în drept) sunt de două feluri: texte negociabile și texte de adeziune.

De fapt, așa cum se vede, acestea sunt doar extremele axei pe care îmi plasez textele pe care le semnez în calitate de profesor, în funcție de autoritatea cu care scriu. Termenul „autoritate” nu are, în cazul meu, încărcătura „puterii” cu care pretind că scriu, decât în măsura în care, scriind, sunt privit ca aparținând puterii colective a doctrinei. […] Prefer textele negociabile textelor de adeziune, ca formă de onestitate și autoprotecţie intelectuală. (Lucian Bercea)

În drept, adevărata putere a doctrinei nu constă neapărat în acumularea progresivă de cunoștințe, cât în particularitatea acestei cunoașteri de a fi rezultatul unei imense munci colective. Doctrina structurează dreptul și organizează disciplina acestuia în mod difuz, complicitatea, consensul ori conivența autorilor fiind la fel de importante ca și obiectul asupra căruia poartă acest acord. (Raluca Bercea)

Nu mai cred în stilul „convenţional” și nici în bunele lui intenţii; convenţiile trădează, în mod convenţional. Nu mă mai impresionează textele hrănite cu steroizi, de proporţii inadecvate, scrise cu mult fard și cu sentimentul importanţei de sine, pline de cuvinte preţioase și paradă. Nu-mi plac nici textele declamatorii, scrise cu voce tare, sau excesul de jargon legalez. Și nici limbajul de lemn, pe care-l bănuiesc a fi un demon care înfumurează și înceţoșează gândirea. Ideile sunt ca fluturii: ca să le prinzi ai nevoie de claritate și de cer senin, iar uneori trebuie să vorbești în șoaptă sau, măcar, să cobori tonul, ca să nu tulburi limpezimea. (Diana Botău)

Prima regulă: citiţi. Cine vrea să scrie bine, trebuie să citească. Citiţi mai mult decât scrieţi. Citiţi romane bune, citiţi lucrări de non-ficţiune din alte domenii decât dreptul. Vedeţi cum scriu economiștii, filologii, sociologii, psihologii, filozofii.

A doua regulă: când scrieţi, gândiţi-vă la cititori, atâta vreme cât sunteţi de acord cu mine că textele juridice se scriu arareori pentru propriul eu, ci aproape întotdeauna pentru alţii. Trebuie să știţi pentru cine scrieţi și trebuie să vă adaptaţi. Nu vă desconsideraţi cititorii, fiindcă s-ar putea să vă dea replici usturătoare. Sau, mai rău, să vă ignore. Și încercaţi să explicaţi lucrurile (starea de fapt, de exemplu) ca și cum cititorul nu are nici cel mai mic habar de ele, dar nici prea mult timp ca să vă citească. De aceea, lucrurile complicate trebuie explicate cât mai simplu. Cu exemple, dacă se poate. Cât mai vii. Cât mai reale.

Și, în final, după ce aţi scris un text de 40 de pagini, scurtaţi-l la 25. Dacă textul a ieșit din start de 25 de pagini, luaţi foarfeca și aduceţi-l la 15-20. Nu vă trebuie decât puţin curaj. (Dan Cărămidariu)

Conf. univ. dr. Lucian Bojin
Av. dr. Mihaela Mocanu

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership