Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Siguranța profesiei de avocat, o chestiune de fond
21.12.2020 | BUDUȘAN & ASOCIAȚII

JURIDICE - In Law We Trust

BUDUSAN & ASOCIAȚIIAnul 2020, un an deosebit de dificil pentru profesiile juridice, se termina apasator, cu o controversa majora in spatiul public si reactii fara precedent ale corpului profesional al avocatilor la o speta care, dincolo de particularitatile sale, ridica probleme reale, de principiu, in ceea ce priveste exercitarea legala si in siguranta a profesiei de avocat.

Un punct comun al tuturor manifestarilor si reactiilor la care am asistat in ultimele zile il constituie preocuparea pentru si perceptia in randul avocatilor cu privire la o anumita erodare a dreptului efectiv la aparare si la un proces echitabil, cu implicatii extrem de nocive asupra exercitarii legale si in siguranta a profesiei.

Fara a specula daca, pana la capat, ele se vor dovedi si intemeiate, in sine, atare reprezentari sunt ingrijoratoare intr-un stat de drept, cata vreme avocatii au un rol esential pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale si infaptuirea justitiei, iar pentru indeplinirea acestui rol este fundamentala increderea justitiabililor ca apararea specializata de care beneficiaza este efectiva, iar nu pur formala.

Comunitatea internationala a asistat, nu de mult, la protestele avocatilor din Turcia, a caror situatie a fost analizata si de Human Rights Watch in Raportul “Avocatii in proces[1]”, in care s-a consemnat numarul din ce in ce mai mare de avocati amenintati sau investigati, de situatii in care avocatii au fost impiedicati sa isi exercite profesia, de cauze in care dreptul la aparare a devenit un exercitiu fara fond, apararea fiind impiedicata fara motive valabile sa exercite demersuri efective, iar natura adversariala a procedurilor a devenit pur formala.

Daca, la o prima vedere, situatia din Turcia nu pare comparabila cu situatia Romaniei sau a altor state din cadrul Uniunii Europene, nu putem sa omitem semnalele si ingrijorarile transmise chiar de la nivelul Uniunii Europene inca din anul 2018, cand Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat Recomandarea nr. 2121[2], in care a consemnat, in termeni lipsiti de echivoc, faptul ca “hărţuirea, ameninţările şi atacurile împotriva avocaţilor continuă să se producă în multe state membre ale Consiliului Europei şi chiar cresc ca număr în unele ţări, în cazul în care acestea au devenit larg răspândite şi sistematice și sunt aparent rezultatul unor politici deliberate.”

Aceeasi Recomandare din 2018 enumera practici precum ameninţări, critici publice nejustificate şi identificarea avocaţilor cu clienţii lor, inclusiv de către lideri politici; abuzul de proceduri penale pentru a pedepsi avocaţii sau pentru a-i elimina din anumite cazuri; încălcarea secretului profesional prin monitorizarea ilegală a comunicărilor clienţilor cu avocaţii acestora, cercetarea şi sechestrarea în cursul anchetelor ilegale, interogarea avocaţilor ca martori în cazurile penale ale clienţilor lor; abuzul de proceduri disciplinare; şi diverse eşecuri structurale şi procedurale de a stabili şi de a pune în aplicare garanţii eficiente de independenţă a avocaţilor intre amenintarile concrete pentru exercitarea profesiei de avocat.

In acest context, devine esentiala initierea si derularea unei dezbateri de substanta despre necesitatea adoptarii de masuri pentru asigurarea si protejarea exercitarii legale si in siguranta a profesiei de avocat in Romania. Pentru a fi eficient, un asemenea demers nu se poate limita numai la situatii particulare, ci este necesar sa aiba la baza date concrete, centralizate la nivelul structurilor profesionale, care sa stea la baza unei analize aprofundate, meninte sa identifice in mod real riscurile pentru exercitarea libera, legala a profesiei, precum si masurile adecvate pentru a contracara respectivele riscuri, inclusiv, astfel cum si Adunarea Parlamentara recomanda, implementarea unui mecanism de avertizare rapidă pentru a răspunde ameninţărilor imediate la adresa siguranţei şi independenţei avocatilor şi a capacităţii lor de a-şi îndeplini efectiv sarcinile profesionale.


[1] turkey0419_reportcover_8.5x11_HIGHRES (hrw.org)
[2] https://pace.coe.int/en/files/24466#trace-4


BUDUȘAN & ASOCIAȚII

Secţiuni: Content, Drept penal, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO