« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu confrații din România ref. condamnarea unui membru al Baroului București
22.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 21 decembrie 2020, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a dat publicității următorul comunicat, semnat de av. Dorin Popescu, Decan Baroul Chișinău: „În numele Avocaților înscriși în lista Baroului din circumscripția Curții de Apel Chișinău, cu profundă îngrijorare am luat act de condamnarea de către instanța supremă a României a unui confrate – avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice.

Potrivit informațiilor disponibile public, avocatul a fost condamnat pentru exprimarea unor convingeri juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client. Faptele de asistare și de reprezentare a clientului, au fost apreciate de către prima instanță ca fapte legale, care se încadrează în limitele exercițiului normal al profesiei de avocat.

Condamnarea penală a avocaților pentru exercițiul ordinar al activității profesionale alimentează neîncrederea avocaților în garanțiile de stat acordate profesiei și diminuează încrederea cetățeanului în rostul și eficiența instituției avocaturii.

Mai mult, condamnarea penală pentru exercitarea activităților specifice profesiei de avocat ce țin de realizarea dreptului și obligației profesionale de a întocmi notificări, de a redacta înscrisuri, de a asista clientul în fața unei autorități publice, adică condamnarea penală pentru activități profesionale, care la rândul său, constituie în sine și exprimarea dreptului la libertatea de opinie și libertatea de a primi sau a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice, în opinia noastră, este o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare, protejat de art. 30 alin. (1) din Constituția României, art. 10 § 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de art. 11 alin. (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.