Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu confrații din România ref. condamnarea unui membru al Baroului București


22.12.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 21 decembrie 2020, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a dat publicității următorul comunicat, semnat de av. Dorin Popescu, Decan Baroul Chișinău: „În numele Avocaților înscriși în lista Baroului din circumscripția Curții de Apel Chișinău, cu profundă îngrijorare am luat act de condamnarea de către instanța supremă a României a unui confrate – avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice.

Potrivit informațiilor disponibile public, avocatul a fost condamnat pentru exprimarea unor convingeri juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client. Faptele de asistare și de reprezentare a clientului, au fost apreciate de către prima instanță ca fapte legale, care se încadrează în limitele exercițiului normal al profesiei de avocat.

Condamnarea penală a avocaților pentru exercițiul ordinar al activității profesionale alimentează neîncrederea avocaților în garanțiile de stat acordate profesiei și diminuează încrederea cetățeanului în rostul și eficiența instituției avocaturii.

Mai mult, condamnarea penală pentru exercitarea activităților specifice profesiei de avocat ce țin de realizarea dreptului și obligației profesionale de a întocmi notificări, de a redacta înscrisuri, de a asista clientul în fața unei autorități publice, adică condamnarea penală pentru activități profesionale, care la rândul său, constituie în sine și exprimarea dreptului la libertatea de opinie și libertatea de a primi sau a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice, în opinia noastră, este o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare, protejat de art. 30 alin. (1) din Constituția României, art. 10 § 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de art. 11 alin. (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.”

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro