Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

ÎCCJ. Verificări privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme. UPDATE: Rezultatul verificărilor privind repartizarea aleatorie a dosarului Ferma Băneasa. UPDATE: Rezultatul verificărilor privind repartizarea aleatorie
10.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 10 mai 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității rezultatul verificărilor privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dispuse prin Ordinul nr. 284/21.12.2020 al Preşedintelui ÎCCJ.

:: Rezultatul

***

Miercuri, 30 decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității următorul comunicat, semnat de jud. Corina-Alina Corbu, Preşedinte: „Prin ordinul nr. 283/21.12.2020 al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a dispus efectuarea de verificări privind respectarea dispozițiilor legale și regulamentare în ceea ce privește repartizarea aleatorie a dosarului nr. 345/64/2016. De asemenea, au fost supuse analizei aspectele invocate de către apărătorii unuia dintre părţile din dosar, transmise prin memoriul înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție sub nr. 2081/28.12.2020.

Verificările au fost efectuate sub coordonarea unuia dintre vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, rezultatele acestora fiind consemnate în referatul nr. 279/30.12.2020, disponibil în formă integrală pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În urma verificărilor a rezultat că activitatea de judecată în dosarul nr. 345/64/2016, având stadiul procesual apel, s-a desfășurat la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu respectarea principiului distribuirii aleatorii, prevăzut de art. 11 din Legea nr. 304/2004, sens în care sunt relevante următoarele constatări: 

∙ Dosarul în cauză a fost primit de la Curtea de Apel Brașov, înregistrat la  Registratura Generală a ÎCCJ la data de 24 decembrie 2019, ora 12.25, la Secţia Penală, în sistemul ECRIS la ora 13.14 și repartizat aleatoriu, în sistem informatic, în aceeași zi, la ora 15 împreună cu toate dosarele înregistrate la data respectivă.

∙ La dosarul cauzei sunt ataşate dovezile de repartizare aleatorie la Completul nr. 4, în acord cu hotărârea colegiului de conducere al ÎCCJ nr. 221/2019.

∙ În perioada de referință, toate cele nouă completuri de trei judecători ale Secției penale erau active pentru repartizare și erau configurate corespunzător parametrilor stabiliți prin hotărârile colegiului de conducere.

∙ La data repartizării, niciunul dintre completurile de 3 judecători nu era blocat sau exclus de la repartizarea aleatorie.

∙ Referitor la chestiunea numărului de părți, invocată în memoriul transmis, Compartimentul IT a simulat calculul complexității dosarului folosindu-se variantele cu 40, respectiv 26 de părți, rezultând că, în ambele variante, s-a obţinut acelaşi rezultat privind complexitatea dosarului, ca urmare a ponderii reduse a acestui criteriu în formula de calcul (automat) a complexității, neexistând astfel elemente care să conducă la influențarea criteriilor de repartizare aleatorie.

În fine, în ceea ce privește auditarea externă a sistemului de repartizarea aleatorie a cauzelor, Înalta Curte de Casație și Justiție, ca orice altă instanță judecătorească, este doar utilizator al aplicației informatice ECRIS, dezvoltată și gestionată de către Ministerul Justiției, prin direcția sa de specialitate. Conform art. 53 alin. (3) din Legea nr.3 04/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, auditarea externă a sistemului se realizează sub conducerea Ministerului Justiției.”

***

Marți, 22 decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității următorul comunicat, semnat de jud. Corina-Alina Corbu, Preşedinte: „Având în vedere aspectele vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr. 345/64/2016, precum și, în general, referitor la respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus verificări cu următorul obiect:

– În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr. 345/64/2016.

– În a doua fază, derulată în perioada 4-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu același obiect la nivelul tuturor secțiilor și formațiunilor de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.

Verificările vor fi efectuate de către vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al instanței supreme și al compartimentului IT.

Rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice. „

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti