Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Universitaria

Un premiu pentru valorificarea moștenirii marii arhitecte Sanda Budiș

3 octombrie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 2 octombrie 2023, la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, str. Academiei nr. 18-20, cu prilejul festivității de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Facultatea de Arhitectură – desfășurată în Sala Frescelor (etajul I) –, a fost decernat „Premiul ‘Arhitect Sanda Budiș’ – pentru gândire practică, orientată spre beneficiar” unui proiect studențesc realizat în cadrul UAUIM.

Laureații de anul acesta ai premiului, creat în urmă cu doi ani și menit să perpetueze valorile moștenite de la apreciata arhitectă Sanda Budiș (1926 – 2021) – care a studiat în aceeași universitate în urmă cu opt decenii – au fost studenții Teodora Ioana Listita și Alexandru Popa.

În cadrul ceremoniei, Sandra Pralong, Consilier de Stat al Președintelui Klaus Iohannis, fiica regretatei arhitecte, a îndemnat sutele de studenți prezenți în sala – devenită neîncăpătoare -, viitori arhitecți, ca, pentru a fi mândri de munca lor, să fie „doctori în societate, medici ai orașelor… ai familiilor„, să gândească dincolo de parametrii obișnuiți ai profesiei alese și să aibă în vedere, în exercitarea ei, chiar și cele mai mici detalii.

Mama avea o obsesie. A lucrat în Elveția și în România. În ultimii ei ani a lucrat mult în Elveția, unde a construit un complex de apartamente. (…) ‘Nu construiesc pentru trecători – a spus ea – ci pentru cei care vor locui în apartament timp de 20 de ani.’ Oamenii care au locuit în apartamentele proiectate de ea au stat acolo nu timp de 20 de ani, ci timp de 40 de ani și încă trăiesc în ele până la ultima suflare. (…)
A primit scrisori de mulțumire de la oameni care se bucurau să trăiască în apartamentele ei, pentru că, pe lângă munca ei ca arhitect, era și psiholog. (…)
S-a pus în pielea celor care au folosit clădirea, fie că era un birou sau o reședință. S-a gândit cum să le facă viața ușoară: spațiu pentru copii pentru a se juca, pentru bătrâni să aibă rampe și să se poată deplasa cu ușurință… gândindu-se la familiile ai căror copii cresc, a avut în vedere ca locuințele lor să poată fi împărţite în două apartamente. Deci, copiii ar putea avea independență, dar să nu fie despărțiți prea curând de părinți„, a spus Sandra Pralong, citată de Alison Mutler pentru publicația online „Universul”, care concluzionează:

Crezul familiei arhitectei Sanda Budiș a fost ‘servirea comunității și a națiunii’, o moștenire pe care doamna Pralong se străduiește să o transmită tinerei generații.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică