« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

VeDem Just – cinci zile de evenimente pentru cei cinci ani de la înfiinţare
22.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În data de 10 decembrie 2020, asociaţia VeDem Just – promotor al educaţiei juridice în România – a împlinit cinci ani de la înfiinţare. Pentru a marca acest moment, a organizat evenimente pe parcursul a cinci zile.

Ziua 1: Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului a fost prezentat publicului proiectul ȘCOALA DE LIBERTATE Ne-a onorat cu prezenţa Arthur den Hartog, Șef Adjunct al Misiunii Diplomatice al Ambasadei Ţărilor de Jos, partener al proiectului. Adolescenţii vor avea la dispoziţie broşuri informative şi lecţii online ţinute de specialişti în şase arii tematice:  libertatea de exprimare, de gen, de religie, nediscriminare sexuală, apărătorii drepturilor omului şi justiția internațională.

În cursul aceleiaşi zile, o a doua întâlnire a vizat prezentarea către publicul larg a membrilor VeDem Just şi voluntarilor care au contribuit la proiectul de educaţie juridică: magistraţi, avocaţi, consilieri juridici, mediatori, studenţi, poliţişti, cadre didactice. A fost comunicat şi noul board al asociaţiei: Preşedinte – Oana Negru, Vicepreşedinte – Lucian Checheriţă, membru – Cristi Danileţ.

Ziua 2: A fost lansată aplicaţia gratuită de educaţie juridică pentru telefonul mobil denumită “Lege-n-Dar. Gândește legal!” – este un asistent legal destinat, deocamdată, copiilor şi tinerilor. Are patru funcţionalităţi menite să ajute destinatarul să afle ce soluţii legale are într-o anumită situaţie. El poate căuta după cuvinte cheie explicaţii şi răspunsuri bazate pe ghidul “Elevul şi Legea” scris de judecătorul Cristi Danileţ, poate găsi explicarea pe înţelesul său a peste 1000 de termeni juridici şi a unor expresii juridice din limba latină, poate să îşi testeze cunoştinţele elementare de despre lege şi justiţie şi va primi zilnic o alertă legală cu ultimele noutăţi în aceste domenii. Aplicaţia se descarcă din Apple Store (AICI), Magazin Play (AICI) sau în afara magazinului (AICI). Doar în prima săptămână de la publicare, aplicaţia a fost descărcată de peste 5.500 de utilizatori. Conceperea ei a fost posibilă cu sprijinul financiar al Friedrich Naumann Foundation, Romanian United Fund, Niște Oameni prin Rețeaua Donatorilor din Transilvania, Banca Transilvania, Meier Cargo AG.

Ziua 3: a fost declarată ZIUA EDUCAȚIEI JURIDICE ÎN ROMÂNIA. S-a organizat o întâlnire cu elevi, profesori, jurişti, poliţişti, psihologi  pentru a explica publicului larg, prezent online, importanţa studierii acestei materii în şcoli. La întâlnire au participat şi profesori care predau educaţia juridică. Aceştia fac parte din reţeaua naţională „Proful de juridică”, gestionată de VeDem Just, care reuneşte peste 150 de cadre didactice.

Facem precizarea că, graţie eforturilor VeDem Just, educaţia juridică este studiată în acest an ca opţional în 93 de unităţi şcolare din România şi că un număr de 4500 de elevi au beneficiat în mod gratuit de ghidul „Elevul şi Legea”.  Mai mult, VeDem Just a exportat acest proiect şi în Republica Moldova, unde s-a dezvoltat în parteneriat cu Centrul de Inovare și Politici din Moldova (AICI), cu sprijinul Ambasadei SUA la Chişinău şi al Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău.

Ziua 4: A fost lansat manualul de educaţie juridică în LIMBA SEMNELOR ROMÂNE, destinat surzilor, în parteneriat cu Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico Gestual. Au participat la eveniment peste 80 de elevi surzi de la liceul din Cluj-Napoca şi cel din Iaşi.

Ziua 5: Cu ocazia Zilei Internaţionale a Minorităţilor din România au fost lansate versiunile în PATRU LIMBI STRĂINE – engleză, germană, spaniolă şi maghiară – ale ghidului “Elevul şi Legea” destinate copiilor românilor aflaţi în străinătate, copiilor corporatiştilor străini aflaţi în România şi copiilor de diplomaţi străini ce activează în ţara noastră.

Pentru anul 2021 asociaţia îşi propune să dezvolte noi funcţionalităţi la aplicaţia „Lege-n-Dar”, să implementeze proiectul „Școala de libertate”, să propună Ministerului Educației să aprobe materia Educaţie Juridică ca opţional pentru toate şcolile, să fie adoptată o lege cu privire la Declararea Zilei Educaţiei Juridice, să înfiinţeze noi filiale şi sucursale ale VeDem Just, să lanseze Ghidului „Elevul și legea” în limba franceză și italiană și în format Braille şi să lanseze proiectul Legal Box: pachet complet de educație juridică în mai multe limbi străine și ghidul de implementare pentru alte state europene.

Jurist Oana Negru
Președinte VeDem Just

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.