Despre hotărâri judiciare și opinii separate în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020 (Cum scriem)
9 decembrie 2020 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANUA apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”.
Astăzi publicăm câteva extrase din contribuțiile invitaților pe tema hotărârilor judiciare și a opiniilor separate.
La Curtea Europeană a Drepturilor Omului, consilierii juridici ai Curții au sarcina de a redacta hotărârea după instrucțiunile judecatorului raportor. Judecătorul citește dosarul, analizează jurisprudența pertinentă, după care dă instrucțiunile consilierului juridic despre modalitatea în care trebuie să fie redactată hotărârea. După ce hotărârea este verificată de departamentul de control lingvistic, ea se întoarce la judecătorul raportor, care poate aduce modificările pe care le dorește. De cele mai multe ori, judecatorii Curții sunt cei care redactează cele mai sensibile părți ale unei hotărâri. Mai rămân și opiniile separate, pe care noi, judecătorii, le redactăm în intregime. La opiniile separate contează dacă argumentele noastre se regăsesc în textul hotărârii sau dacă trebuie să aducem argumente noi. (Iulia Motoc)
Presupunând că am stabilit corect şi, pe cât posibil complet, starea de fapt şi regula aplicabilă, tot ce îmi mai rămâne de făcut este să scriu finalul poveştii, adică ordinul prin care dau dreptate uneia dintre părţi, şi să explic cum am ajuns să dau dreptate uneia dintre părţi. Ideal, hotărârea mea ar trebui să fie scrisă atât de convingător, încât partea care nu a avut dreptate să înţeleagă acest lucru şi, mai mult, să îl accepte. Ştim cu toţii că rareori se întâmplă aşa. Într-o situaţie care nu mai corespunde celei ideale, dar care este încă onorantă pentru mine, dacă am scris convingător hotărârea, partea care care a pierdut procesul va înţelege acest lucru, chiar dacă nu îl va accepta. (Flavius-Iancu Moțu)
Ideal, cred, pentru orice judecător este ca problema litigioasă să fie una complicată, cu miză, astfel încât să speri că părţile litigante vor fi asistate de reprezentanţi legali sau convenţionali implicaţi, bine pregătiţi profesional şi de bună-credinţă. De ce? Pentru că astfel, pe de-o parte, munca ta de documentare să fie relativ mai uşoară iar, pe de altă parte, la finalizarea litigiului să ai acel sentiment al datoriei împlinite, că ai aflat adevărul (nu doar pe cel judiciar) şi, mai ales, că ai făcut dreptate. (Mihaela Sărăcuț)
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Ca judecător, nu trebuie să ai nume și prenume după ce ai îmbrăcat roba. Acesta e și scopul robei, să te ajute să devii impersonal, imparțial, echidistant, uniform. Hotărârea va reflecta toate aceste caracteristici. În hotărâre judecătorul nu scrie „eu cred”, „eu observ”, „eu consider”, „eu dispun”. Dacă face acest lucru, răpește hotărârii autoritatea, pentru că prin hotărâre nu vorbește un om (judecătorul), ci statul. Or, statul nu e o individualitate… [de aceea consider o greșeală abrogarea alin. (8) al art. 666 din Codul de procedură civilă, care conținea acea formulă executorie care se aplica hotărârilor judecătorești pentru a permite începerea executării silite, formulă ce începea cu „Noi, Președintele României…”; iată, nici Președintele României nu folosește singularul pronumelui]. (Roxana Stanciu)
Opiniile separate sunt un teren fertil pentru acest exercițiu intelectual, cu atât mai fertil cu cât ele se adresează și unui auditoriu intern, membrilor jurisdicției cu care ideile au fost dezbătute, dar și unui auditoriu extern, publicului care are astfel posibilitatea să descopere argumentele discutate și soluțiile alternative prezentate în cadrul deliberărilor. Redactarea unei opinii separate este o delectare intelectuală și o asceză profesională. Ori de câte ori se ivește prilejul să purced la o astfel de întreprindere îmi amintesc ideea exprimată cu mult timp în urmă de Jeremy Bentham și reluată plastic de Aharon Barak[1] prin care este afirmată o realitate obiectivă, anume aceea că atunci când judecă judecătorul este, la rândul lui, judecat. (Simina Tănăsescu)
[1] „When we sit at trial, we stand on trial.”, Aharon Barak, The Supreme Court 2001 Term : Foreword : A Judge on Judging : The Role of a Supreme Court in a Democracy, Harvard Law Review n°16/2002, p. 162.
Conf. univ. dr. Lucian Bojin
Av. dr. Mihaela Mocanu
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |