Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Măsuri ref. arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție din subordinea Ministerului Justiției și arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor | Proiect. UPDATE: Precizări Ministrul Justiției
23.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Proiecte legislative, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a informat că a pus în dezbatere publică o primă formă a proiectului de Lege pentru instituirea unor măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (n.n. arhiva S.I.P.A.) din subordinea Ministerului Justiției și arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor (n.n. arhiva D.G.P.).

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: „Problema „arhivei SIPA” a fost una extrem de discutată și disputată în ultimii 10-15 ani. A fost înființată chiar și o comisie parlamentară care să studieze subiectul. Sunt un ministru care nu a pus „piciorul” în această arhivă, nici măcar pentru a schimba un bec, deci pot vorbi de pe poziții obiective și fără parti-pris-uri despre acest subiect.

Proiectul pe care îl pun astăzi în dezbatere publică deschide nu numai arhiva SIPA, ci și arhivele Ministerului Justiției și ale Autorității Naționale a Penitenciarelor pentru studierea lor de către CNSAS și cercetării istorice și transferul acestor documente către CNSAS.

Cred că în felul acesta se pot cerceta toate posibilele abuzuri ale justiției staliniste și comuniste de către cercetători. Ieri a fost 22 decembrie și punerea în dezbatere a acestui proiect este făcută cu gândul către toți cei care au căzut victime ale totalitarismului, stalinismului, comunismului. Știu că generațiile mai tinere nu cunosc în detaliu și pe propria piele ce a însemnat stânga totalitară în România, stalinismul, marxismul și comunismul.

E important ca societatea românească să-i cunoască pe toți cei care, într-o formă sau alta, au abuzat, chinuit și schingiuit poporul român în numele unor himere. Sunt convins că istoricii vor întocmi la un moment dat o listă cu numele tuturor torționarilor și vor reda victimelor represiunii staliniste și comuniste o reparație istorică în memoria lor.

Prin publicarea acestui proiect, programul de elaborare legislativă a Ministerului Justiției pentru anul 2020 a fost realizat integral.

Cele patru „piese grele” importante ale acestui program au fost realizate. Proiectul privind desființarea SIIJ a fost elaborat de la 1 februarie și se află de mai multe luni în dezbaterea CSM, pentru avizare, Legile Justiției sunt puse în dezbatere publică de la începutul lui septembrie, Legea Grefierilor, de asemenea, iar acum, Legea privind transferul Arhivei SIPA la CNSAS a fost astăzi pusă în dezbatere publică. Mult așteptata nouă majoritate a sosit. Acum, aceste proiecte pot fi transformate în lege. Ca ministru, mi-am făcut datoria și am coordonat îndeaproape și personal echipele de elaborare legislativă, lucrând chiar personal asupra multor texte, în special la legile justiției.

Ca parlamentar, le voi vota în măsura în care spiritul și soluțiile prezentate în acestea vor rămâne neschimbate. Cele trei legi ale justiției, legea grefierilor și legea arhivei SIPA sunt 5 proiecte dintre cele mai complexe, principalele realizări ale ministerului Justiției în 2020.

Bilanțul Ministerului Justiției, care va fi publicat astăzi, în ultima zi de mandat, va trece în revistă și celelalte obiective.

Închei acest scurt mandat la Ministerul Justiției, în cadrul unui guvern care nu a dispus de majoritate, cu toate obiectivele pe care mi le-am propus încheiate.”

***

Miercuri, 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru pentru instituirea unor măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție din subordinea Ministerului Justiției și arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor.

:: Proiectul
:: Expunere de motive

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti