

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1276 din 22 decembrie 2020 a fost publicată Hotărârea nr. 1117/2020 pentru modificarea art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 517/2014 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2014-2020 pentru investiții inițiale.
HG nr. 517/2014 are în vedere determinarea ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020, precum şi intensitatea maximă admisă a ajutorului de stat regional pentru investiții inițiale, ce poate fi acordat în România întreprinderilor mari, mijlocii şi mici.
Astfel, HG nr. 517/2014 stabileşte că sunt incompatibile cu piața internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau amenință să denatureze concurența prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre.
De la această regulă, beneficiază de derogare regiunile de dezvoltare prevăzute în tratate, precum şi următoarele regiuni de dezvoltare din România:
a) Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care grupează județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș;
b) Regiunea de Dezvoltare Centru, care grupează județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;
c) Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, care grupează județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;
d) Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, care grupează județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea;
e) Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, care grupează județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman;
f) Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, care grupează județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;
g) Regiunea de Dezvoltare Vest, care grupează județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
h) Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov, care grupează municipiul București și județul Ilfov.
Intensitatea maximă admisă a ajutorului de stat pentru investiții inițiale în scopul dezvoltării regionale se stabilește după cum urmează:
– 50% în cazul regiunilor de dezvoltare prevăzute la art. 2 lit. a) -f), respectiv 35% în cazul regiunii de dezvoltare prevăzute la art. 2 lit. g) și al județului Ilfov, pentru perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020;
– 15% în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2017, respectiv 10% în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2020, pentru municipiul București.
Intensitățile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute mai sus pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii. Intensitățile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici și mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele de investiții ale căror cheltuieli eligibile depășesc 50 milioane euro.
Prin HG nr. 117/2020, dispoziţiile de mai sus îşi prelungesc aplicabilitatea până la 31 decembrie 2021.
Aflaţi mai mult despre ajutoare de stat pentru întreprinderi, ajutor de stat regionalJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.