Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Sabina Elena Terzea: Lectura e ca un fel de hrană, un nectar magic
24.12.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Content, Interviuri, Life, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Sabina Elena Terzea

Sabina Elena Terzea

Alina Matei: Mulțumesc, Sabina Elena Terzea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum se face că la 13 ani pot spune despre tine că ești scriitoare?

Sabina Elena Terzea: Bună ziua, mulțumesc mult pentru invitație!

M-am apucat să scriu de mică și, de atunci, nu m-am mai lăsat. Am publicat o carte, am terminat-o și pe a doua, iar acum bâjbâi în căutarea unei idei pentru cea de-a treia. Scrisul e pentru mine un hobby pe care nu l-aș putea abandona. Mă simt bine când am o foaie în față (sau mai degrabă, un document Word). Îmi place să țes noi lumi și intrigi, să construiesc personaje ușor-ușor, ca niște castele. Prin cărțile mele mă conectez cu cititorii, chiar dacă nu ne întâlnim neapărat face-to-face. Ajung să mă cunoască prin personajele mele, și asta mi se pare uimitor.

Alina Matei: Când și cum ai descoperit că îți place să scrii?

Sabina Elena Terzea: Când eram mică, tatăl meu îmi citea în fiecare seară povești și am deprins dragostea pentru ele. Când am învățat la școală să citesc și să scriu de una singură, am fost atât de încântată încât mi-am zis că trebuie neapărat s-o fac cât mai des. Și uite așa, primele povestiri au luat ființă într-o agendă. Nu știam toate literele, așa că, din loc în loc, erau căsuțe goale… Oricum, eram foarte mândră de creațiile mele. Le și ilustram, deși nimeni nu se prindea ce voiau să însemne desenele mele.

Alina Matei: ”Călătoriile magice ale Biancăi” a apărut în anul 2018, la editura Aramis. Am citit-o fără să îmi dau seama că nu este scrisă de un adult. Care a fost ideea scrierii acestui roman?

Sabina Elena Terzea: Toată lumea se plângea de metodele de predare și de școală, în general. Așa că mi-am lăsat imaginația să zburde și mi-am închipuit cum s-ar desfășura o oră ideală de geografie pentru mine. Și apoi, m-a fulgerat o idee: n-ar fi super să vedem tot ce învățăm pe viu, în loc să stăm și să citim în manuale? Ideea a prins aripi și a început să zboare.

Alina Matei: Cât te-ai documentat pentru ”Călătoriile magice ale Biancăi”?

Sabina Elena Terzea: Pot spune că destul de mult. Voiam ca romanul meu să fie real, plin de viață, să antreneze cititorii. Să-i poarte prin cele mai extravagante locuri din confortul canapelei lor. De aceea, am căutat informații despre destinațiile pe care le alesesem pentru personajele mele. M-am uitat la imagini cu animăluțe, cu așezările oamenilor. Am citit articole. Mi-a plăcut mult, pentru că așa am călătorit și eu, dintr-o parte în alta a lumii.

Alina Matei: Mă bucură că ai scris și despre locuri frumoase din România. Ador pasajul în care cei patru prieteni ajung pe vârful Omu și mai ales folosirea perfectului simplu ”fu dificil să-l străbată”. 🙂 Geografia este materia ta preferată?

Sabina Elena Terzea: Geografia mă pasionează într-adevăr. De asemenea, sunt fascinată de istorie, și cred că cele două se combină foarte bine, ca frișca și ciocolata caldă. Mai mult, îmi place să mă plimb prin locurile despre care citesc, să fac drumeții. Și cred că această pasiune a mea m-a ghidat.

Alina Matei: Cum ai scris romanul? Când te-ai simțit stăpână pe tine ca să te apuci la o astfel de treabă?

Sabina Elena Terzea: La început, lucrurile au fost oarecum simple. M-a lovit inspirația, mi-am suflecat mâinile și m-am pus pe treabă. Eram încrezătoare, asta până când m-a lovit primul „blocaj al scriitorului”. În față aveam o enervantă pagină albă și nu mai știam cum s-o completez. Asta m-a cam zdruncinat, dar în mod total miraculos am reușit să trec peste.

Alina Matei: Ce reprezintă pentru tine lectura? Ce sensuri urmărești când citești?

Sabina Elena Terzea: Pentru mine lectura e ca un fel de hrană, un nectar magic. Citesc și mă simt mai bine, ca Superman într-un fel. Dacă trece o zi fără să citesc, parcă sunt irascibilă și obosită. Devorez cărți la micul dejun, la prânz și cină, citesc de fiecare dată când se ivește prilejul. Când am o carte în mână, vreau să fie bine scrisă, să mă impresioneze, să mă surprindă.

Alina Matei: La final, ai fost mulțumită de felul cum ai scris acest roman?

Sabina Elena Terzea: Da. Nu-mi venea să cred! Era romanul meu! Scrisul nu fusese nicidecum așa de ușor cum mă gândisem la început, dar iată că reușisem să ajung la sfârșit. Singurul lucru pe care parcă îl regretam era faptul că toată aventura se încheiase…

Alina Matei: Cine a fost primul tău cititor?

Sabina Elena Terzea: Mam mea. Și primul critic, de asemenea. Avea o regulă însă: de a nu se implica altfel decât prin a-mi spune cum apar lucrurile din perspectiva cititorului.  Îmi spunea, de exemplu, că într-un capitol ceva nu avea sens. În schimb, nu-mi zicea cum ar trebui să sune, ceea ce mă enerva de cele mai multe ori! Îmi explica mereu că ea nu e autor și că trebuie să găsesc o soluție pe cont propriu. Mi-a spus că farmecul scrierii mele constă în faptul că e a unui copil.

Alina Matei: Prietenii, învățătoarea ta ce au spus văzând că ai scris o carte?

Sabina Elena Terzea: Pot spune că prietenii au fost șocați. Mă întrebau cum am făcut asta, dacă o s-o public, unde o s-o public. Cât despre doamna mea învățătoare, cred că știa că puneam ceva la cale. A fost foarte mândră de mine, și eu m-am bucurat nespus.

Alina Matei: Ce ai simțit când ai dat autografe?

Sabina Elena Terzea: La început, groază. Toți oamenii erau acolo ca să le dau o semnătură pe carte! Teribil. Mi-era frică să nu pocesc vreun nume, să nu scriu vreo literă greșit și să ruinez totul…Îmi tot întrebam părinții: să scriu mai la dreapta, mai la stânga, cu alineat? Aveam 11 ani atunci. Treptat însă, m-am relaxat. Mi-am dat seama că un asemenea moment e de pus în ramă și am încercat să mă bucur de ce se întâmpla în jurul meu. Deși o părticică din mintea mea tot striga „Să nu greșești! Să nu greșeeeești!”

Alina Matei: Care crezi că este sarcina cea mai importantă a fiecărui om?

Sabina Elena Terzea: Cred că cel mai important pentru un om este să progreseze, să încerce să fie mereu tot mai bun.. Eu asta încerc, mai ales când scriu un roman. Vreau să scriu tot mai bine, să-mi vrăjesc cititorii.

Alina Matei: Știu că ai mai scris un roman… Dar care nu este încă publicat. La ce să ne așteptăm?

Sabina Elena Terzea: O comoară, o mare aventură și o incursiune într-unul din cele mai fascinante orașe: Roma. Personajele lui, o cățelușă, un motan și două pisici, sunt inspirate din viața reală 😊. Mi se pare că animalele nu sunt niște simple ghemotoace drăgălașe de blană cum ai fi tentat să crezi; ele au fiecare propria lor personalitate. De aceea, le-am lăsat lor scena. De-a lungul romanului, am încercat să le descriu caracterul și trăirile, să le surprind în profunzimea lor. Sper c-o să vă placă!

Alina Matei: Când ai scris deja două romane până la împlinirea vârstei de 13 ani, e clar că ești scriitoare. Ce studii ai vrea să urmezi?

Sabina Elena Terzea: Mi-aș dori mai mult decât orice să devin judecătoare. Cred că din clasa a doua am gândul ăsta…De fiecare dată când părinții mei, ambii judecători, vorbesc despre diverse chestiuni de la serviciu, încerc să înțeleg și eu câte ceva. Mă fascinează, mi-ar plăcea mult să merg la facultatea de drept.

Alina Matei: Care este părerea ta despre tehnologie? Probabil toți colegii tăi au telefoane, laptopuri.

Sabina Elena Terzea: Tehnologia e o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, trebuie să recunoaștem că poți găsi o mulțime de lucruri interesante pe net care te pot ajuta să înveți mai bine. Dar, inevitabil, poți să pierzi și mult prea mult timp, imposibil de recuperat. Cât despre mine, cred că sunt printre singurii copii de pe planetă de care se roagă părinții să-i cumpere un telefon nou, dar eu refuz.

Alina Matei: Un mare filosof (Montaigne) spunea că ”jocurile copiilor sunt jocuri foarte grele. Copiii nu sunt niciodată mai serioși decât atunci când se joacă.” Pot spune că am un băiat, de vârsta ta, aproape, și că atunci când se joacă Fortnite, parcă ar scrie un roman… 🙂 Foarte serios. Cum vezi tu lucrurile astea?

Sabina Elena Terzea: Am văzut, mulți copii sunt fascinați de jocurile video și văd în ele o oportunitate nu să se relaxeze, cum crede toată lumea, ci să se afirme, să devină cei mai buni. E un domeniu mai competitiv decât o credem noi, cei din afară, și care necesită adevărate abilități și antrenament. Atâta timp cât nu ajungi într-o extremă neplăcută, cred că jocurile video sunt ok. Fiecare are hobby-ul său. Plus că, cine știe, poți trage foloase din ele. Doar că nu trebuie să petreci prea mult timp cu asta. Consecințele le știm cu toții!…

Alina Matei:Un mesaj, te rog, pentru oamenii care sunt juriști de profesie sau care vor să devină.

Sabina Elena Terzea: Le-aș spune să găsească plăcere în ceea ce fac.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Sabina Elena Terzea: Și eu vă mulțumesc!

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti