Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Avocați, Flux informații, SELECTED

Avocații Baroului Dâmbovița s-au alăturat ieri protestului „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”. Fotodocumentar

5 octombrie 2023 | JURIDICE.ro

Consiliul Baroului Dâmbovița, prin Decan av. Marian Sitaru, a informat printr-un comunicat de presă emis la 3 octombrie 2023 cu privire la Campania „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, inițiată în urma Hotărârii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) din 1-2 septembrie 2023.

Consiliul Baroului, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 25 septembrie 2023 și ordinară în data de 2 octombrie 2023 a hotărât ralierea Baroului Dâmbovița la aceste acţiuni de protest organizate de UNBR, ziua de ieri, 4 octombrie 2023, fiind stabilită ca un prilej pentru comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia de avocat, în scopul conștientizării autorităților, partenerilor justiției și a publicului larg cu privire la provocările și disfuncționalitățile sistematice pe care le întâmpină avocații în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

În această zi, avocații și-au întrerupt activitatea timp de 24 de ore, cu excepția cauzelor urgente, enumerate în Anexa Deciziei nr. 32 din 19 septembrie 2023 a Comisiei Permanente a UNBR.

Au fost informați justițiabilii, partenerii în înfăptuirea actului de justiție precum și publicul larg că la 4 octombrie a.c., avocații din Baroul Dâmbovița nu vor asista și reprezenta persoanele fizice și juridice în fața instanțelor autorității judecătorești și a altor organe de jurisdicție, a organelor de urmărire penală, a autorităților și instituțiilor publice, precum și în fața altor persoane fizice sau juridice, cu excepția cauzelor urgente, enumerate în Anexa Deciziei susmenționate.

În acest fel, avocații au tras un semnal de alarmă asupra problemelor actuale din justiție care reprezintă chestiuni de interes public ce necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției, pentru stabilirea unui dialog onest inter-instituțional între toți actorii implicați în înfăptuirea justiției, în sprijinul destinatarului actului de justiție, care este cetățeanul.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Astfel, în ziua de 4 octombrie 2023, potrivit comunicatului emis la aceeași dată de către Barou, avocații din Baroul Dâmbovița și-au întrerupt activitatea în cadrul Campaniei iniţiaţe de UNBR, ca urmare a problemelor grave şi recurente cu care avocaţii se confruntă zi de zi, probleme ce au fost semnalate de avocaţii din toată ţara, inclusiv de cei din Baroul Dâmbovița.

Prin acest protest, corpul profesional al avocaților a tras un serios semnal de alarmă asupra problemelor actuale din justiție cu privire la disfuncționalitățile identificate în sistemul judiciar, printre care: sarcinile fiscale excesive, nesancționarea celor care exercită în mod nelegal profesia de avocat, taxele de timbru exagerat de mari, întârzierile semnificative la plata sumelor datorate onorariilor aferente asistenței judiciare din oficiu, perioada îndelungată de soluționare a dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, cauza principală fiind numărul redus de magistrați.

Evident că toate aceste probleme sunt de natură să genereze nemulțumiri în rândul cetățenilor justițiabili, determinând în final diminuarea încrederii acestora în  justiție.

S-a apreciat că doar dialogul efectiv între toți participanții la înfăptuirea actului de justiție, inclusiv a reprezentanților puterilor executivă și legislativă, concretizat prin dezbateri în cadrul organizării unor mese rotunde, va conduce la identificarea măsurilor ce trebuie adoptate și implementate pentru remedierea problemelor, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar exercitării profesiei și respectării statutului de avocat ca partener indispensabil al actului de justiție.

* În imagini, avocații Baroului Dâmbovița protestând ieri la sediile Judecătoriilor Târgoviște, Găești, Răcari și Pucioasa.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories