Secţiuni » Materii / Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Insolvență Opinii SELECTED

Insolvența și lebăda neagră. Studiu de caz

23 noiembrie 2020 | Iuliana BIDALACHE
Iuliana Bidalache

Iuliana Bidalache

Majoritatea analiștilor economici autohtoni nu se dezmint de la a profeți o criză economică de proporții ce va lovi țara (profeție inițiată de fapt în 2018, dar care este din ce în ce mai pregnantă în ultimele luni – vezi deficitul bugetar de 9% și scăderea economiei cu 4%).

La ce va conduce criza? Cei mai mulți estimează o creștere iminentă a societăților, cel puțin din anumite domenii știute deja de toată lumea, care vor putea alege/vor fi nevoiți să apeleze la  protecția „umbrelei” insolvenței pentru a putea ține în frâu creditorii care la rândul lor se vor vedea lipsiți de lichidăți.

Dacă e să se întâmple asta, deși noi, ca practicieni în ale insolvenței, clar nu ne dorim asta (sic!),  ne gândim că nu ar fi rău ca cititorii noștri să afle cum insolvența poate fi totuși o procedură extrem de scurtă și benefică.

Este adevărat că studiul de caz ce urmează să îl prezentăm este o adevarată lebădă neagră în domeniul insolvenței, însă fiecare lebădă poate face pui.

Raritatea are la bază dispozițiile art. 178 din Legea nr. 85/2014, care spun așa: „Dacă toți creditorii înscriși în tabelul definitiv al creanțelor primesc sumele ce li se datorează în perioada de observație sau renunță la judecată în perioada de observație, judecătorul-sindic va dispune închiderea procedurii, fără a dispune radierea debitorului din registrul în care este înregistrat.”

Studiul de caz începe așa: se ia o societate care are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare (proprii sau închiriate) și un creditor care, ca mulți alții, a considerat că, în vederea recuperării creanței sale, presiunea pusă pe debitor prin introducerea cererii de deschidere a procedurii insolvenței este suficientă pentru a-l determina pe acesta să îi plătească creanța.

Poate că existența cererii de deschidere a procedurii pe rolul instanței ar fi fost suficientă să determine debitorul să plătească creanța sa, dacă instanța nu ar fi decis că simplul fapt al neachitării creanței este determinant în a stabili că debitorul se află în insolvență, astfel că  nu a mai considerat necesar să verifice și (in)existența disponibilităților bănești pentru plata acelei creanțe.

Așa ajungem să avem un debitor în insolvență, deși avea fonduri suficiente pentru plata creanțelor curente și un creditor pentru care presiunea unei cereri de deschidere a procedurii s-a materializat în diminuarea spectaculoasă a șanselor sale de a-si recupera creanța într-o perioadă rezonabilă de timp.

Ce-i de făcut într-o atare situație?

Simplu: găsim un specialist care citește legea insolvenței ceva mai aplicat și el ne îndreaptă spre textul de lege pe care majoritatea îl trece cu vederea încă de la examenul de primire în profesie – art. 178 din lege, mai sus citat.

Bine, bine, există prevedere legală care îți permite să închizi procedura în perioada de observație, dar ce te faci cu textul de lege care spune că toate plățile și operațiunile care depășesc limitele activității curente sunt nule absolut? Peste interdicția de a achita creanțe născute anterior deschiderii procedurii, în afara unui plan sau a ordinii de distribuire prevăzută în caz de faliment, cum treci?

Păi ne uităm la creditorul care ne-a băgat în atare situație și care a mai adus 2-3 creditori după el, mai mici, dar destul de vocali, și îl întrebăm dacă este de acord ca atribuțiile Comitetului creditorilor să fie exercitate de Adunare.

Creditorul, majoritar bineînțeles, nu vede nicio problemă în propunerea specialistului.

Așa că deschidem din nou legea insolvenței și ne uităm la articolul 87 alin. (2) și îl întrebăm pe administratorul special al societății nu prea insolvente dacă binevoiește să facă o cerere către administratorul judiciar prin care să îi spună că debitorul dorește să își achite creanțele în perioada de observație și că are nevoie de aprobarea creditorilor pentru asta.

Administratorul judiciar, cu un onorariu de succes stabilit pentru ieșirea din procedura de insolvență cu reinserția societății în circuitul civil (cum altfel?!), emite imediat convocatorul Adunării creditorilor care are pe ordinea de zi „Exprimarea de către creditori a unui punct de vedere, în condițiile art. 87 alin. (2) din Legea nr. 85/2014, cu privire la achitarea de către debitor, în perioada de observație, a creanțelor înscrise la masa credală a societății”.

Care creditor ar putea să refuze? Cine vrea să aștepte uneori ani [căci termenul de la art. 112 alin. (3) din lege este în 99% din cazuri un termen de recomandare] pentru a-și recupera creanța de la un debitor mai mult decât dornic să o plătească?

Și iată că, la cel de-al doilea termen de judecată după deschiderea procedurii insolvenței, specialistul nostru, acest guru al insolveței, se prezintă în fața instanței de judecată cu procesul-verbal al Adunării creditorilor, necontestat, cu dovada achitării tuturor creanțelor înscrise la masa credală și cu un raport final în care arată minunăția săvârșită, și acesta necontestat.

Și, pentru siguranță, depune și câteva declarații ale creditorilor (nu toți, că deh, unul este Statul), prin care aceștia arată că le-au fost achitate integral creanțele și că nu mai au nicio pretenție împotriva debitorului privind plata creanțelor născute anterior deschiderii procedurii.

Ce credeți că a dispus instanta? Nu ar mai fi lebăda neagră dacă răspunsul nu ar fi unul evident, nu?

Av. Iuliana Bidalache, POPESCU & ASOCIAȚII

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
25 noiembrieCine (mai) poate organiza arbitrajul instituționalizat în România
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice