A apărut Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020, număr special în care 50 de profesioniști de top din domeniul juridic răspund întrebării „Cum scrieți?”
24 noiembrie 2020 | Lucian BOJINA apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”.
Invitații sunt teoreticeni și practicieni ai dreptului, profesori universitari, judecători, arbitri, avocați (consultanți și pledanți), notari publici, executori judecătorești, procurori, funcționari internaționali sau judecători la instanțe intenaționale. Intervențiile lor acoperă atât scrisul în doctrină, cât și scrisul în practica juridică. Textele vor fi în curând disponibile pe platforma Sintact.ro.
Pentru cei care ar dori o „degustare” a conținutului, vom oferi, astăzi și în perioada următoare câteva extrase din textele revistei. Tema de astăzi: scrisul în avocatura de litigii.
În cazul lucrărilor legate de activitatea practică, trebuie avută grijă pentru a rămâne în limitele unei obiectivități rezonabile, evitându-se pericolul căderii în păcatul partizanatului deșănțat, care nu numai că te discreditează ca profesionist al dreptului, dar, și mai grav, duce în timp la pervertirea gândirii juste. În ceea ce mă privește, nu mă fac partizanul oricărei cauze, ci numai al acelora în care cred, preferând să le refuz pe celelalte. (Dan Chirică)
O pledoarie nu e o simplă călătorie de cunoaștere, ea are o țintă precisă, o destinație la care trebuie ajuns cu cea mai mare eficiență. Ea ca o expediție de cucerire a unei cetăți: mintea celui căruia te adresezi. Asta înseamnă că drumul e important, însă mai există ceva extrem de important: destinația, poarta de intrare în cetate. Numesc această etapă: faza înțelegerii destinației. (Crenguța Leaua)
Un practician al dreptului trebuie sa facă toate eforturile, toată viața, pentru ca munca și cunoștințele sale să ajungă să conteze. Acesta este, de altfel, principalul soclu pe care ni-l putem construi. (Gheorghe Piperea)
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
12 septembrie ⁞ Start Curs Expert Achiziții Publice 2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Pe tot parcursul dialogului judiciar, trebuie să te adaptezi, așadar, la ritmul judecătorului. El este cel care impune „fuleul”, tu trebuie să alergi întotdeauna în ritmul lui. El este „pacemaker-ul”. Prima cerere trebuie să fie una neutră, echilibrată: îi testezi capacitatea de efort; pe parcurs, trebuie să îl intuiești din ce în ce mai bine. Ai privilegiul de a fi un scriitor care își poate cunoaște cititorul, își poate adapta textul la acesta. Te poți folosi de acest privilegiu în modul cel mai pragmatic și concret cu putință: nu vrei să scrii mult dacă știi că nu vei fi citit, la fel cum nu vrei să scrii puțin dacă cititorul tău își dorește, din contră, să citească. (Nicolae-Horia Țiț)
Memoriile și opiniile juridice trebuie să urmeze logica unui riguros silogism: premisă majoră-premisă-minoră-concluzie. Plus obsesiva grijă pentru sistematizare, atenția pentru pădure înainte de preocuparea pentru copaci, justa separare de planuri și de perspective și, peste toate, imperativul suprem: cât mai multe detalii în cât mai puține cuvinte. (Florentin Țuca)
Av. Lucian Bojin
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |