« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

In Memoriam Ion LULĂ (1939-2020)
30.12.2020 | Lucian BERCEA

JURIDICE - In Law We Trust

Comunitatea academică a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara este îndoliată de trecerea în veșnicie a Profesorului Ion Lulă, unul dintre fondatorii facultății și mentor a zeci de generații de studenți. Profesorii, absolvenții și studenții Facultății de Drept din Timișoara sunt alături de doamna profesor Irina Sferdian, fiica profesorului, în această cumplită încercare.

Înmormântarea va avea loc marți, 29 decembrie 2020, ora 12, în Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

* * *

Ion Lulă a fost profesor de drept civil al Facultății de Drept din Timișoara de la înființarea acesteia, după ce, începând cu anul 1964, îmbrățișase cariera de judecător. A fost doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu o teză susținută în anul 1982, sub îndrumarea profesorului Aurelian Ionașcu, pe tema răspunderii civile obiective. A fost autor al mai multor cărți, între care una, reunind contribuții la studiul răspunderii civile delictuale, publicată în anul 1997 la Cluj-Napoca, și alta, cuprinzând mai multe studii în domeniul dreptului privat, publicată în anul 2011 la București. Înainte de orice, a devenit cunoscut în comunitatea juridică din România prin cele aproape 50 de studii și articole publicate, începând cu anul 1977, în Revista Română de Drept și, mai apoi, în revista Dreptul.

Profesorul Ion Lulă nu a fost ceea ce se numește un autor exhaustiv, ci a adus în discuție veritabile „cazuri de conștiință juridică” ale generației sale, cu predilecție în domeniile proprietății și răspunderii civile. Promisiunea unilaterală de vânzare, promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare a terenurilor, vânzarea bunului altuia, răspunderea civilă delictuală pentru fapta altuia sau pentru lucruri, răspunderea civilă contractuală pentru fapta altuia, proprietatea aparentă, subiectul pasiv al raportului de proprietate, acțiunea în revendicare, uzucapiunea, servituțile, obligațiile propter rem, subrogația reală cu titlu particular au fost câteva dintre temele către care și-a îndreptat atenția și care au devenit, unele dintre ele, adevărate mărci personale.

Nume importante ale dreptului privat din România au omagiat, prin contribuțiile publicate în volumul In honorem Ion Lulă. Abuzul de drept (ed. coord. Florin I. Mangu, ed. Lucian Bercea), Universul Juridic, București, 2016, o carieră de patru decenii dedicată teoriei și practicii dreptului. În anul 2020 a fost distins cu Premiul „Matei Barbu Cantacuzino” al Revistei Române de Drept Privat pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia.

Ion Lulă este un nume căruia Facultatea de Drept din Timișoara îi va rămâne, pentru totdeauna, profund îndatorată. A fost judecător prin carieră, profesor prin vocație și cercetător prin pasiune. A fost o minte strălucită, iscoditoare, neliniștită, deopotrivă rațională și rezonabilă.

Rareori am văzut un om care să fi ajuns pe propria cale la idei atât de ascuțite, dar care să scrie și să vorbească atât de simplu. Rareori am văzut un om care să nu fie structural vesel, dar care să fie atât de hâtru și să aibă atât de mult umor. Rareori am văzut un om care să fie atât de lipsit de vanitate, dar care să se bucure de atât de multă și de sinceră apreciere în ochii tuturor celor care îl cunosc.

Prof. univ. dr. Lucian Bercea
Decanul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara

* * *

Comunitatea academică a Facultății de Drept din cadrul Universității Europene „Drăgan” din Lugoj îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Ion Lulă.

Prin activitatea didactică și științifică, profesorul universitar doctor Ion Lulă a contribuit cu responsabilitate şi devotament la dezvoltarea dreptului și formarea academică a multor generații de studenți și doctoranzi, fiind o personalitate care a marcat domeniul științelor juridice, în special a dreptului civil.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cu compasiune, transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate!

* * *

Primind cu adâncă tristețe și regret vestea trecerii la cele veșnice a profesorului universitar doctor IOAN LULĂ, suntem alături de dna prof. univ. dr. Irina Sferdian și de întreaga comunitate academică a Facultății de Drept a cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Reputat profesor de Drept Civil, autor al unui număr impresionat de lucrări de specialitate, conducător de doctorat, profesorul IOAN LULĂ a dăruit generațiilor de studenți, doctoranzi și colegi atât generozitate profesională, cât și calitatea discursului didactic și științific, la un nivel greu de egalat.

Totodată, se cuvine să exprimăm gândul de mulțumire din partea colegilor noștri pentru contribuția dumnealui la dezvoltarea învățământului superior juridic orădean.

Transmitem condoleanţele noastre şi întreaga noastră compasiune familiei îndoliate!

Dumnezeu să îl odihnească în pace între cei Drepți!

Conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș
Decanul Facultății de Drept a Universității din Oradea

* * *

Comunitatea academică a Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova a primit cu adâncă tristețe vestea trecerii în neființă a distinsului prof. univ.dr. Ion Lulă, personalitate remarcabilă a științei dreptului românesc.

Ca prieten apropiat al Facultății de Drept din Craiova și-a adus o contribuţie importantă la stabilirea relațiilor instituționale cu Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timisoara.

Totodată, transmitem condoleanţe şi întreaga noastră compasiune familiei îndoliate, în special Doamnei prof. univ. dr. Irina Sferdian.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Prof. univ. dr. Gabriel Olteanu
Decanul Facultății de Drept a Universității din Craiova

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.