Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Universitaria

Petre Pașol: Am fost parte la creșterea, dezvoltarea și modernizarea Facultății de Drept

11 octombrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Petre Pașol

Petre Pașol

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Petre Pașol, Administrator Șef al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. În orice lucru, există și o parte ascunsă (dar nu secretoasă), nevăzută (dar laborioasă). Cum vine asta o sa ne spuneți în cele ce urmează, însă mai întâi aș dori să vă întreb cum de ați plecat de la Petrom pentru a veni la Facultatea de Drept?

Petre Pașol: În primul rând, țin să vă mulțumesc și eu, pentru faptul că o activitate ca a mea, dedicată monumentului de istorie și cunoaștere care este Facultatea de Drept a Universității din București, poate atrage cititorii site-ului dumneavoastră. Deși sună banal, un drum frumos s-a încheiat în momentul despărțirii de PETROM și a fost o mare provocare și un început de drum nou, dar cu multe satisfacții profesionale. Sunt mândru că am făcut această alegere, dar și că am fost parte la creșterea, dezvoltarea și modernizarea Facultății de Drept.

Alina Matei: Facultatea de Drept, grație Decanilor săi, a fost generoasă cu lumea juridică. Pe lângă evenimentele organizate de ea însăși, a fost gazdă pentru o mulțime de alte manifestări științifice. Pentru dumneavoastră a existat vreo diferență în pregătirea evenimentului?

Petre Pașol: Au fost multe evenimente organizate de noi împreună cu instituțiile juridice și alte instituții conexe ale statului român, cu participarea celor mai buni profesioniști din țară, dar și din străinătate. De asemenea, au fost susțineri de teze de doctorat, întruniri ale departamentelor facultății, examene de admitere la licență, master, în profesia de avocat sau în cea de practician în insolvență. Au fost, în timp, în paralel cu activitățile administrației Universității din București, numeroase acordări de titluri de Doctor Honorius Causa, unor înalte personalități din diferite domenii de studiu și cercetare, române sau străine, inclusiv personalități ale lumii dreptului. Pentru mine, toate le-am tratat cu seriozitate și profesionalism, poate ușor mai sentimental, cele două mari aniversări ale facultății, la 150 de ani și la 160 de ani, precum și edițiile în care am fost gazde ale Hexagonului Facultăților de Drept.

Alina Matei: Ați avut vreo dorință pe care v-o puneați înaintea desfășurării unui eveniment? De exemplu, să nu se ia curentul sau să nu rămân fără internet?

Petre Pașol: Sigur că da. Mă rugam înainte și în timpul evenimentelor să nu avem parte de neplăceri, mai ales de ordin administrativ. Dar acum, privind în urmă, cred că a fost bine.

Alina Matei: Care dintre evenimentele pe care le-ați organizat de-a lungul timpului vă plăceau cel mai mult din punct de vedere al emoțiilor? E greu să alegi între o deschidere de an sau un sfârșit de an. 🙂

Petre Pașol: Vreau să vă mărturisesc ceva. Acest al doilea drum în viață pe care mi l-am ales mi-a adus o satisfacție nebănuită, aceea de a parcurge mereu și mereu drumul unui copil, de la admitere până la absolvire. Emoții imense la debutul lor, emoții intense de parcurs și emoțiile împlinirii și despărțirii. Eu rămân și am, chiar și acum, vârsta absolvirii, 23 de ani.

Alina Matei: Dar cel mai dificil – nu neapărat tehnic -, ci mai degrabă din punct de vedere al relaționării?

Petre Pașol: Au fost destule. Dar așa sunt caracterele. Orgolii, pretenții nemăsurate, dar am trecut și peste soiul acesta de răutăți și am mers mai departe. Am întors și celălalt obraz și am iertat. Au trecut…!

Alina Matei: Puțini dintre noi realizăm că orice tip de eveniment presupune o minuțioasă organizare, punctualitate, pregătire. Mergem ca la teatru, dornici să îi vedem pe actori, fără să ne gândim prea mult la regizor sau echipa de producție. La fel și în cazul evenimentelor organizate la Facultatea de Drept. Luminile, cablurile trase sau aparatul de filmat nu au ajuns singure acolo. Însă grație dumneavoastră, totul era pe poziție la fiecare eveniment pentru a crea amintiri frumoase. Așadar, nu doar perfecționismul, ci și discreția vă caracterizează. Ce valori prețuiți dumneavoastră?

Petre Pașol: Onestitate, loialitate, cinste, adevărul rostit.

Alina Matei: În activitatea pe care ați desfășurat-o dumneavoastră, ce rol a jucat creativitatea?

Petre Pașol: De foarte multe ori, în spatele reflectoarelor, trebuie să faci ca totul să funcționeze și uneori să improvizezi, ca să iasă totul bine. Altfel, alteori unele creații personale fie n-au fost folosite de cei mai presus de noi, cum a fost cazul unui buget de venituri și cheltuieli pe facultate, care a fost cerut de universitate, dar, fiind singura facultate care construise așa ceva, ulterior realizării lui, nu a mai fost utilizat de solicitanți, sau altele care au fost considerate nefolositoare, deși erau simple inițiative administrative și țineau de job-ul meu.

Alina Matei: Lumea juridică este lumea învățatului permanent. Cred că ați fost martorul nevăzut al celor mai multe susțineri de teze de doctorat. 🙂 Ce vă place cel mai mult la juriști?

Petre Pașol: Pentru un economist de profesie ca mine este greu să îi evaluez cumva, dar seamănă mult cu profesia mea și cu una din pasiunile din anii tinereții, matematica. Sunt exacți, prezintă adevăruri universal valabile, sunt disciplinați și organizați. Deși este valabil și pentru noi, ceilalți membri ai societății, am sperat și încă mai sper că vor construi o societate mai bună și mai dreaptă, mai ales pentru cei mai năpăstuiți și defavorizați.

Alina Matei: Inteligențele Artificiale (plural preluat de la domnul lector dr. Andrei Săvescu) zburdă prin lume. Cât timp credeți că va trece până vor deveni stăpânele inclusiv a transmisiunilor evenimentelor?

Petre Pașol: Omul este creatorul acestor inteligențe și niciodată nu va decide mașina în locul lui.

Alina Matei: Care este cea mai frumoasă amintire de la Facultatea de Drept a Universității din București?

Petre Pașol: În anul 2019, pe stradă, nu în facultate, o domnișoară necunoscută m-a oprit și m-a întrebat: – Ce mai faceți, domnul Pașol? Domnișoara s-a prezentat apoi, era absolventă 2010, era judecător în București și nu relaționasem decât în timpul unei școli de vară internaționale, pe care facultatea a organizat-o în 2009. A fost cel mai frumos gest făcut, din inimă, pe stradă, fără a fi obligată de holurile facultății sau de complezență. Copiii, toți, sunt satisfacția muncii mele în Facultatea de Drept!

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Petre Pașol: Hai să facem România mai bună! Și mai dreaptă!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Petre Pașol: Și eu vă mulțumesc pentru prilej și sper ca generațiile viitoare să recunoască și pașii mei în acest edificiu, alături de ai tuturor celor care au ajutat această instituție să rămână și să se dezvolte, mereu, ca primă facultate de științe juridice din România.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership