« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

PBC Attorneys-at-Law stabilește un precedent important obținând în instanță inadmisibilitatea cererii de chemare în garanție a executorului judecătoresc în temeiul îmbogățirii fără justă cauză
28.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Echipa PBC Attorneys-at-Law a câștigat în mod definitiv, pentru executorul judecătoresc pe care l-a reprezentat, un dosar în care a confirmat inadmisibilitatea atragerii răspunderii executorului judecătoresc pe cale civilă, pentru actele realizate în cadrul procedurii de executare.

Astfel, în urma unei soluții de reducere a onorariului executorului judecătoresc în cadrul contestației la executare, debitorul s-a îndreptat împotriva creditorului, solicitând întoarcerea executării silite pentru diferența de onorariu supus restituirii.

Creditorul, la rândul său, a chemat în garanție executorul judecătoresc, solicitând ca, în cazul admiterii cererii de întoarcere a executării silite, să fie admisă și cererea de chemare în garanție. Acest lucru ar fi însemnat obligarea executorului judecătoresc la restituirea diferenței de onorariu, în temeiul dispozițiilor legale privind îmbogățirea fără justă cauză.

Instanța a respins cererea de chemare în garanție ca inadmisibilă, constatând că nu este îndeplinită condiţia impusă de art. 72 alin. (1), teza finală din Codul de Procedură civilă, respectiv creditorul nu are deschisă pe cale separată calea unei acțiuni împotriva executorului judecătoresc, întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză.

Conform art. 72 alin. (1) din Codul de Procedură civilă, partea interesată poate să cheme în garanţie o terţă persoană, împotriva căreia ar putea să se îndrepte cu o cerere separată în garanţie sau în despăgubiri. Or, cât timp creditorul nu se poate îndrepta împotriva executorului judecătoresc cu o cerere separată, întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză, acesta nu are nici posibilitatea de a chema în garanție executorul judecătoresc, în cadrul întoarcerii executării silite, pentru a solicita obligarea sa la plata diferenței de onorariu, cenzurată de către instanța de executare.

Această soluție definitivă vine să clarifice o practică cețoasă în materia răspunderii executorilor și reprezintă un precedent important pentru alte procese care vizează astfel de cereri. Totodată, se confirmă faptul că executorul judecătoresc nu ar trebui să fie considerat terţă persoană în privința procedurii execuționale și a actelor sale.

Litigiul a fost condus de o echipă de avocați formată din Adriana Crai, Managing Partner și Ioana Viorică, Senior Associate, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law.

Despre PBC Attorneys-at-Law

Atât în sala de consiliu cât și în cea de judecată, avocații PBC Attorneys-at-Law găsesc cele mai bune soluții legale pentru a transforma orice criză într-o oportunitate și orice oportunitate într-un succes. Prin integrarea domeniilor sale de practică și angajarea avocaților cu expertiză și cunoștințe complexe, firma de avocatură PBC Attorneys-at-Law oferă o abordare multidisciplinară clienților care se confruntă cu provocări sau oportunități de natură juridică.

Partenerii fondatori – Paul POP, Traian BRICIU și Adriana CRAI – au 25 de ani de experiență în cazurile mari de soluționare a litigiilor, precum și în real-estate, fuziuni și achiziții, achiziții publice, fiscalitate, drept comercial, proprietate intelectuală și dreptul muncii. Recunoscuți pentru palmaresul lor de succes, dar și pentru pozițiile academice și implicarea în conducerea și dezvoltarea profesiei, aceștia sunt profund implicați în problemele clienților, folosindu-și cunoștințele valoroase pentru succesul fiecărui caz, proces sau proiect în parte.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.