« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Achiziția unui sediu pentru DIICOT. Reaprobarea notei de fundamentare pentru efectuarea cheltuielilor necesare
29.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1258 din 18 decembrie 2020 a fost publicată Hotărârea nr. 1105/2020 pentru reaprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente categoriei de investiții „Achiziție sediu pentru Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”.

În prezent, structura de personal a DIICOT – Structura centrală este alcătuită din 230 de persoane, imobilul ce constituie sediul DIICOT fiind închiriat şi având o suprafață de 5.600 mp în folosință, din care suprafața utilă este de aproximativ 3.400 mp.

În urma suplimentării schemei de personal DIICOT în ce privește numărul de procurori, grefieri ofițeri și agenți de poliție judiciară (79 posturi, dintre care 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară şi 39 de posturi de procurori, grefieri și specialiști), se observă necesitatea achiziționării unui sediu pentru desfăşurarea activităților specifice, respectarea standardelor actuale instituționale și a strategiei de dezvoltare a instituției.

De asemenea, în condițiile aplicării prevederilor OUG nr. 6/2016 și OUG nr. 78/2016, pentru desfășurarea în bune condiții a activități DIICOT, urmează a se suplimenta statul de funcții cu un număr de 250 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, după cum urmează: 96 de posturi pentru DIICOT – Structura centrală și 154 de posturi pentru DIICOT servicii teritoriale, însumând schema totală de personal de 405 posturi.

În acest fel, se doresc a fi rezolvate problemele de spații necesare pentru DIICOT – Structura centrală, în vederea:
– obţinerii unui cadru necesar desfășurării în condiții normale a activității unităților de parchet;
– păstrării în cele mai bune condiții a secretului anchetei, precum și actelor și dosarelor aflate în arhivă sau în lucru;
-asigurării de spații necesare pentru camere de anchetă, cameră recunoaștere din grup, arest de retenție, centru de presă, spațiu servere, spații pentru birou de documente clasificate etc.

Spațiul optim necesar pentru întreaga schemă de personal de 405 persoane va implica atât spații active nemijlocit (birouri), cât și spații necesare desfășurării activității unității fără personal permanent (arhivă, camere de anchetă, arest de retenție, grupuri sanitare, holuri case de scară, sală de ședințe, spațiu documente clasificate etc.).

Anterior, în perioada 2010-2014, s-a mai încercat rezolvarea situației locative a DIICOT – Structura centrală la diferite instituții publice, însă răspunsurile primite au fost negative sau au constituit soluții de neacceptat (suprafețe sub necesar sau poziționare la periferie).

Prin urmare, obiectivul general estimat a fi atins prin achiziția sediului îl reprezintă funcționalitatea optimă a unităților de parchet, prin asigurarea unui spațiu adecvat pentru magistrații procurori, personal auxiliar, personal conex, ofițeri și agenți de poliție judiciară, jandarmi, funcționari publici, personal contractual, activitate de grefă și arhivă, precum și relaționarea cu celelalte instituții publice partenere în realizarea actului de justiție.

Finanțarea proiectului ar urma să se realizeze de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Public. Valoarea estimată este de 97.310 mii lei, inclusiv TVA.

De asemenea, Nota de fundamentare cuprinde şi particularităţile pe care viitorul sediu trebuie să le îndeplinească:
a) să fie situat în zona centrală a municipiului București, în apropierea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în perimetrul delimitat de următoarele artere principale:
– Bd. Unirii (piața Alba Iulia-Piața Unirii);
– bd. I. C. Brătianu (Piața Unirii-Universitate);
– bd. N. Bălcescu + bd. Gen. Gh. Magheru (Universitate- Piața Romană);
– bd. Lascăr Catargiu (Piața Romană-Piața Victoriei);
– bd. Iancu de Hunedoara (Piața Victoriei-Calea Dorobanților);
– șos. Ștefan cel Mare (Calea Dorobanților-Bucur Obor);
– șos. Mihai Bravu (Bucur Obor-Muncii);
– bd. Decebal (Muncii-piața Alba Iulia);
– Bd. Libertății (piața George Coșbuc-Splaiul Independenței);
b) imobilul să nu fie afectat de sistematizare, iar accesul la acesta să se efectueze ușor atât cu mijloacele de transport în comun, cât și pedestru;
c) accesul la imobil să se efectueze facil, să fie amplasat la o distanță maximă de 300 m față de o stație de metrou și de 250 m față de un alt mijloc de transport în comun;
d) nivelul de echipare tehnico-edilitară a imobilului și posibilități de asigurare a utilităților: Imobilul solicitat suplimentar trebuie să îndeplinească anumite condiții:
– starea tehnică a imobilului să fie conformă cu necesitățile instituției, să respecte standardele de proiectare și execuție pentru o clădire modernă și funcțională sau să poată fi echipat corespunzător în cel mai scurt timp; să asigure suprafețele necesare și funcționalul corespunzător nevoilor instituției sau să poată fi amenajată cu recompartimentări, fără modificări structurale;
– să fie independent de alți terți atât ca spații, cât și ca branșamente de utilități; să aibă realizate branșamentele pentru utilități;
– să aibă un aspect potrivit cu reprezentativitatea instituției;
– să fie construit după anul 2010 și starea tehnică a imobilului să fie foarte bună;
– să prezinte riscuri mici în exploatare (inclusiv cel seismic) sau pericol public;
– să asigure climatizarea (inclusiv desfumare, aer proaspăt);
– să fie asigurată cablare structurată (voce/date, prin fibră optică și clasic – cupru) și instalații curenți tari;
– să asigure instalațiile pentru stingerea incendiului potrivit normativelor în vigoare;
– să fie realizate finisajele interioare la nivelul: pereți interiori, tavane, gresie, faianță, uși;
– să existe posibilități de parcare/garare și de asigurare a condițiilor minime de întreținere pentru un număr de 10 autoturisme de serviciu (eventuale garaje).

Prezenta hotărâre intră în vigoare la 18 decembrie 2020.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.