Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Drept comercial Noutăți legislative Opinii SELECTED

Legea 223/2020 sau încă un episod frumos al debirocratizării din România

11 noiembrie 2020 | Eduard IOSIF
Eduard Iosif

Eduard Iosif

Intrata in vigoare din data de 5 noiembrie, noua lege elimina, dupa 10 ani de existenta de la implementarea prin OUG nr. 54/2010 (fundamentata pe „necesitatea combaterii in regim de maxima urgenta a fraudei fiscale”), conditionarea transferului partilor sociale catre persoane ce nu au calitatea de asociati intr-o societate cu raspundere limitata de neexercitarea dreptului de opozitie al creditorilor sociali in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial respectiv de respingerea unei astfel de opozitii.

Aceasta conditie era impusa de art. 202 alin. 4^5 din Legea Societatilor in beneficiul creditorilor sociali, in raport de care transmiterea partilor sociale opera, la expirarea termenului, doar daca inauntrul acestuia nu se formula o opozitie. Daca era totusi formulata, transferul era considerat efectiv (opozabil intre parti) la data comunicarii hotararii judecatoresti de respingere a opozitiei.

Astfel, transferul partilor sociale catre persoane din afara societatii poate fi de acum efectuat uno ictu, prin intermediul unei singure etape, similar transferului intre asociatii existenti.

Abrogarea acestui pas intermediar pentru finalizarea unei cesiuni de parti sociale, statistic dovedit a fi inutil (avand in vedere ca un procent de doar 2% din opozitiile inregistrate – din care aproape toate formulate de ANAF – au fost in general admise de catre instantele de judecata), simplifica puternic orice procedura de achizitie a unei companii sau a unei cote de participare in aceasta, care nu mai depinde de urmatoarele elemente:

– structurarea tranzactiei cu includerea obligatorie a conditiei suspensive in sensul lipsei oricarei cereri de opozitie la transferul partilor sociale respectiv a respingerii unei eventuale cereri de catre instanta competenta;

– perioada de asteptare de cel putin 60 de zile intre depunerea celor doua etape (dosare) ale transferului, in raport de care era imposibila intocmirea unui calendar exact al tranzactiei (desi termenul de opozitie este de 30 de zile de la publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial, in practica durata intre depunerea hotararii AGA si expirarea termenului de opozitie includea inevitabil perioada necesara comunicarii acesteia Monitorului Oficial de catre Registrul Comertului – aproximativ doua saptamani – respectiv perioada „de asteptare in coada” la Monitorul Oficial, care, in functie de gradul de incarcare al regiei, ajungea frecvent la o luna);

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

– recurgerea deseori la alternativa mai rapida, formata insa tot din doua etape, de majorare a capitalului social al societatii tinta de catre cumparator(i) (de regula cu minimul posibil, echivalentul unei parti sociale), urmata de achizitia partilor sociale intre „noii” asociati existenti, ca urmare a majorarii; aceasta procedura era vazuta de doctrina si practicieni ca fiind o frauda la lege (e. ocolirea conditiei amintite mai sus, fara ca tertii sa se mai poata opune cesiunii), doar la nivel teoretic intrucat in jurisprudenta nu am identificat (inca) o actiune in anularea acestui mecanism;

– obligativitatea adoptarii hotararii AGA de aprobare a cesiunii de parti sociale cu votul asociatilor reprezentand cel putin 75% din capitalul social, de acum asociatii avand posibilitatea sa reduca acest prag prin actul constitutiv.

Modificarile nu elimina in fapt dreptul de opozitie al creditorilor sociali, care in continuare o pot formula in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial, insa opozitia nu mai suspenda procedura si efectivitatea transferului (care cel mai probabil va fi fost deja finalizat si inregistrat in Registrul Comertului).

De asemenea, noua lege elimina, in cazul societatilor cu raspundere limitata, pragul minim valoric al capitalului social si al unei parti sociale, mentionand doar ca acesta „se divide in parti sociale egale”. Cum se va traduce in practica aceasta noua reglementare vom vedea cat de curand, dar ca exemplu credem ca, in cazul unui SRL cu asociat unic, capitalul social si partea sociala vor putea si vor fi stabilite chiar si la valoarea de 1 ban (0,01 lei).

Nu ar fi un lucru nemaintalnit pentru dreptul societar, intrucat in alte 10 state din Uniunea Europeana nu este prevazut un prag minim al capitalului social – concept „invechit” si care nu spune sau nu promite nimic in legatura cu bonitatea unei societati romane, cata vreme acesta nu trebuie mentinut la o anumita valoare decat „pe hartie” iar nu ca disponibil in conturi.

Impreuna cu recentele modificari la Legea Societatilor cu privire la eliminarea interdictiei cu privire la asociatul unic respectiv eliminarea interdictiei de a stabili mai multe sedii sociale in acelasi imobil cu depasirea numarului de incaperi delimitate/partajate fizic, vedem modificarile aduse de Legea 223/2020 ca pe o gura de aer proaspat atat pentru jucatorii activi sau interesati de piata de achizitii din Romania, cat si pentru orice persoana aflata la intrarea pe drumul antreprenoriatului.

Eduard Iosif, Senior Associate, Enache Pirtea & Asociații

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale