« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Poziția ASD ref. întârzierea nejustificată a examenului de admitere la INM în lumina expunerii de motive a OUG nr. 215/2020
03.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 31 decembrie 2020, Asociația Studenților în Drept a dat publicității următorul comunicat, semnat de Teodor-Radu Iancu, Președinte ASD:

Context 

Pe 30 decembrie 2020, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 215/2020, ce modifică art. 54 alin. (2) al Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

În esență, articolul respectiv, așa cum a fost modificat prin Legea nr. 202/2018, prevede faptul că completurile de judecată în apel sunt formate din 3 judecători, iar nu din 2 judecători, așa cum prevedea varianta anterioară a Legii nr. 304/2004. În mod evident, modificarea nu are cum să fie altfel decât oportună, în sensul asigurării unei  garanții suplimentare hotărârii pronunțate în apel; modificarea urmă să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Cu toate acestea, luându-se în considerare lipsa de personal din sistemul judiciar, prin Ordonanța de Urgență nr. 92/2018 și, ulterior, prin Legea nr. 239/2019, intrarea în vigoare a noii modalități de formare a completurilor a fost amânată pentru 1 ianuarie 2020, respectiv 1 ianuarie 2021.

Ieri, modificarea a fost amânată din nou, urmând să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2023. Din expunerea de motive ce însoțește O.U.G. nr. 215/2020, se desprinde aceeași rațiune, a lipsei de personal capabile să suplinească noile completuri de 3 în apel.

Cu toate acestea, în același sistem judiciar deficitar român, Parlamentul, respectiv Guvernul României, au refuzat să organizeze examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii în anul 2020.

Pe 9 iunie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia Curții Constituționale nr. 121/2020, prin care a fost declarat neconstituțional art. 106 al Legii nr. 303/2004 privind organizarea judiciară. În esență, CCR a decis că normele privind organizarea efectivă a concursului de admitere la INM trebuie să fie stabilite prin norme cu valoare juridică de lege, iar nu prin legislație secundară.

Legiuitorul avea datoria de a adopta normele necesare care să reglementeze admiterea. Având în vedere faptul că aceste reglementări existau deja, în materialitatea lor, simpla lor transpunere la nivel de legislație primară nu ar fi trebuit să fie un proces îndelungat.

Guvernul a ezitat, în lumina Referendumului din mai 2019, să adopte o O.U.G., preferând calea unei propuneri adresate Parlamentului. Acest proiect de lege a fost înaintat Camerei Deputaților abia pe 24 septembrie 2020, la 3 luni și 3 săptămâni de la publicarea D.C.C. nr. 121/2020, o întârziere absolut nejustificată prin raportare la urgența reclamată de demers; proiectul este înregistrat sub numărul PL-x nr. 567/2020.

Proiectul nu a fost luat în dezbatere de Camera Deputaților, fiind adoptat tacit de  aceasta, și fiind la Senat din 17 noiembrie 2020.

De pe 17 noiembrie, Senatul României nu a luat în dezbatere, respectiv vot, proiectul atât de relevant nu doar pentru sustenabilitatea sistemului judiciar românesc, dar și pentru previzibilitatea parcursului profesional al absolvenților facultăților de Drept din țară.

Luând în considerare acestea, Asociația Studenților în Drept adoptă următoarea

POZIȚIE

1. Cerem Guvernului României să renunțe la dublul standard aplicat în materia legiferării prin O.U.G. în privința sistemului judiciar: fie să renunțe complet la acest instrument, în acord cu rezultatul voinței populare exprimate în mai 2019, fie să nu ezite să-l folosească în situațiile de reală urgență, așa cum este examenul de admitere la INM. În contextul dat, adoptarea unei O.U.G. cu conținut similar PL-x nr 567/2020 ar fi oricum afectată de vicii de neconstituționalitate, vedem însă ca imperativă existența unei poziții coerente din partea legiuitorului delegat cu privire la folosirea acestui instrument;

2. Cerem Senatului României să introducă, de urgență, în dezbatere și vot proiectul de lege;

3. Cerem ca, luând în considerare neorganizarea unei admiteri la INM în 2020, dar și expunerea de motive ce însoțește O.U.G. nr. 215/2020, Parlamentul României să introducă un amendament în legea pe care urmează să o adopte, astfel încât, în anul calendaristic 2021, să fie organizate două procese de admitere la Institul Național al Magistraturii.

Absolvenții facultăților de Drept din România, cu atât mai mult cei care vor urma o carieră în magistratură, merită predictibilitate din partea sistemului din care vor face parte și pe care îl vor reprezenta în interesul nostru, al tuturor.

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Sistemul judiciar, UNIVERSITARIA, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD