Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență ÎCCJ, Jurisprudență ÎCCJ curentă, Note de studiu, RNSJ, SELECTED

ÎCCJ. Introducerea în cauză a părții responsabile civilmente în procesul penal

16 octombrie 2023 | Camelia SUTIMAN
Camelia Sutiman

Camelia Sutiman

Apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne a invocat nelegalitatea sentinţei penale, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I Penală, în dosarul nr. x/2017, atrasă de împrejurarea că a fost introdusă în cauză după epuizarea fazei de urmărire penală şi a celei privind procedura camerei preliminare, la solicitarea inculpaţilor şi nu a părţilor civile, cum se prevede în dispoziţiile art. 21 alin. (1) din C. proc. pen. Totodată, se invocă nerespectarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 257/2017. Se susţine că, procedându-se în această modalitate, i-a fost încălcat dreptul la apărare.

În legătură cu această chestiune, Înalta Curtea reţine că, într-adevăr, Ministerul Afacerilor Interne a fost introdus în cauză după terminarea procedurii de cameră preliminară, în şedinţa publică din data de 10 mai 2017, la solicitarea inculpaţilor. În aceeaşi şedinţă, părţile civile C., D. şi E., prin apărătorul ales au precizat că nu este necesar să fie introdus statul român şi instituţiile sale ca părţi responsabile civilmente, având în vedere că părţile civile doresc ca acest demers să se restrângă exclusiv asupra celor trei inculpaţi.

Instanţa de fond a apreciat ca fiind admisibile cererile de introducere în cauză a celor trei părţi responsabile civilmente, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 C. proc. pen. şi cu practica judiciară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarele ce vizează fapte similare, astfel că a admis cererile de introducere în cauză, în calitate de părţi responsabile civilmente printre altele  şi a Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit dispoziţiilor art. 21 din C. proc. pen., introducerea în proces a părţii responsabile civilmente poate avea loc, la cererea părţii îndreptăţite potrivit legii civile, în termenul prevăzut de art. 20, respectiv până la începerea cercetării judecătoreşti.

Cercetarea judecătorească începe după parcurgerea momentelor stabilite în art. 374 din C. proc. pen., şi constă în administrarea probatoriul din faza de urmărire penală şi a eventualelor probe noi solicitate şi încuviinţate. De altfel, prealabil discutării probelor, persoana vătămată prin săvârşirea infracţiunii are posibilitatea de a participa ca parte civilă în procesul penal şi, în consecinţă, de a solicita introducerea în cauză a părţii responsabile civilmente.

Părţile responsabile civilmente, printre care și Ministerul Afacerilor Interne, au fost introduse în cauză cu respectarea dispoziţiilor legale, respectiv art. 21 alin. (1) rap. la art. 20 alin. (1) din C. proc. pen., până la începerea cercetării judecătoreşti.

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Tot sub acest aspect al termenului până la care poate fi introdusă în cauză partea responsabilă civilmente, Înalta Curte reţine că Decizia Curţii Constituţionale nr. 257/2017, invocată de apelanta parte responsabilă civilmente, nu este aplicabilă în speţă atât timp cât aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 22 iunie 2017, deci, ulterior pronunţării încheierii de şedinţă de către instanţa de fond. Or, conform art. 147 alin. (4) din Constituţia României, Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, iar de la data publicării sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Din momentul în care, cu respectarea termenului prevăzut de lege, a dobândit calitatea de parte responsabilă civilmente, Ministerul Afacerilor Interne a avut posibilitatea reală de a-şi exercita şi drepturile prevăzute în art. 87 şi art. 112 din C. proc. pen. De altfel, din actele dosarului a reieşit că această parte responsabilă civilmente şi-a exercitat în cursul procesului penal drepturile procesuale recunoscute de lege, inclusiv dreptul de a declara prezenta cale de atac.

Cât priveşte persoana care este îndrituită de lege să solicite introducerea în cauză a părţii responsabile civilmente, Înalta Curte constată că prima instanţă a încălcat dispoziţiile art. 21 alin. (1) din C. proc. pen., prin introducerea în cauză a părţilor responsabile civilmente la solicitarea inculpaţilor şi nu la cererea părţii îndreptăţite potrivit legii civile, respectiv părţile civile.

În conformitate cu dispoziţiile art. 282 alin. (1) din C. proc. pen., încălcarea oricăror dispoziţii legale (în afara celor prevăzute la art. 281 ce reglementează nulitatea absolută) determină nulitatea actului atunci când s-a adus o vătămare drepturilor părţilor, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desfiinţarea actului.

Or, apelanta parte responsabilă civilmente nu a precizat care este vătămarea care i s-a produs prin introducerea sa în cauză la solicitarea inculpaţilor şi nu a părţilor civile, dar nici nu poate invoca vreo vătămare în contextul în care, prin hotărârea apelată, nu există nicio dispoziţie care să se refere la aceasta. În atare situaţie, apelul este nefondat.

Faţă de toate considerentele expuse mai sus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat, apelul   declarat de Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei penale, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I Penală, în dosarul nr. x/2017”. (Decizia nr. 238 din 27 iulie 2023, pronunțată de Secţia Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Camelia Sutiman, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories