« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Instrucțiunile pentru efectuarea înregistrării circulației rutiere pe drumurile publice în anul 2021
04.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1310 din 30 decembrie 2020 au fost publicate Instrucțiunile pentru efectuarea înregistrării circulației rutiere pe drumurile publice în anul 2021 – indicativ AND 557-2020, din 11.11.2020.

Prezentele instrucțiuni stabilesc operațiile care trebuie efectuate, precum şi regulile și obligațiile ce trebuie respectate pentru efectuarea înregistrării circulației rutiere pe drumurile de interes național, de interes județean și drumurile comunale.

Înregistrarea circulației se realizează în scopul determinării cât mai exacte a celor mai importante caracteristici ale traficului: intensitatea și componența.

Astfel, înregistrarea circulației pe rețeaua de drumuri publice interurbane se va realiza folosind o metodă combinată, manual și automat, care prevede efectuarea de:
– înregistrări automate de circulație cu caracter permanent, folosind contori de trafic, de tip totalizator sau de tip clasificator, care acoperă circa 45% din rețeaua de drumuri naționale;
– înregistrări manuale de circulație, efectuate o dată la cinci ani, pe baza unui plan de sondaj, care acoperă rețeaua de drumuri publice interurbane cuprinsă în recensământ.

Intensitatea medie zilnică anuală a traficului se determină pe baza datelor rezultate din înregistrările manuale de circulație ajustate la nivel de MZA (intensitatea medie zilnică anuală a traficului), folosind coeficienți de ajustare determinați prin prelucrarea înregistrărilor automate de circulație.

Posturile se împart în trei categorii în funcție de modul de efectuare a înregistrărilor de circulație:
– categoria 1: posturi principale, în care se efectuează înregistrări automate permanente, folosind echipamente pentru clasificarea autovehiculelor;
– categoria: posturi secundare, în care se efectuează înregistrări automate permanente, folosind contori de trafic totalizatori cu detecție electromagnetică;
– categoria 3: posturi de acoperire, în care se efectuează numai înregistrări manuale de circulație.

Toate vehiculele, indiferent de țara de înmatriculare, care trec prin secțiunea de drum în care este amplasat postul sunt încadrate în una dintre categoriile de vehicule prevăzute de anexa nr. 1 și se înscriu în formular.

Înregistrarea se face după trecerea vehiculului prin dreptul postului, printr-o liniuță verticală în căsuța din formular aferentă categoriei respective de vehicule.

Microbuzele cu mai mult de 8+1 locuri se vor înregistra în coloana autobuze/autocare.

În situația în care există îndoieli privind înregistrarea unui vehicul în categoria 4 (autovehicule cu MTMA ≤ 3,5 t) sau în categoria 5 (autocamioane și derivate cu 2 axe), acestea vor fi înregistrate în categoria 5.

În situația unui trafic foarte intens, în special pe autostrăzi, pe formularul de înregistrare autovehiculele pot fi înregistrate și cu cifra 5, după trecerea a 5 autovehicule de același tip, urmată de o bară oblică. Se interzice înregistrarea unei singure linii după trecerea a 5 autovehicule.

De asemenea, nu se vor înregistra separat rulotele sau remorcile tractate de autocare.

Totalizarea vehiculelor pe categorii și ore și înscrierea rezultatelor în cifre în căsuțele respective se vor face de către:
– responsabilul cu traficul rutier de la Secţia de drumuri naţionale, pentru drumurile de interes național;
– persoana cu atribuții de control și verificare operativă de la consiliul județean, pentru drumurile de interes județean și drumurile comunale.

Înregistrarea automată a circulației se va efectua astfel:
– în posturile principale se efectuează înregistrări cu caracter permanent folosind echipamente de tip ADR (Automatic Data Recorder) pentru clasificarea vehiculelor;
– în posturile secundare se efectuează înregistrări cu caracter permanent folosind contori de trafic totalizatori cu detecție electromagnetică (contori ISAF modernizați);
– funcționalitatea posturilor de categoriile 1 și 2, care nu sunt dotate cu echipamente de teletransmisie, se va asigura de către Direcția regională de drumuri și poduri 1-7 (DRDP 1-7), prin personalul cu atribuții în acest sens de la DRDP, Secţia de drumuri naţionale (SDN) și districte, care vor trebui să urmărească, în săptămâna premergătoare unei perioade de recensământ, starea de funcționare a acestora;
– pentru posturile prevăzute cu echipamente de teletransmisie verificările săptămânale privind starea de funcționare vor fi asigurate de persoane desemnate din cadrul CESTRIN sau de la DRDP 1-7, în situația în care există contracte de service pentru aceste echipamente;
– constatările privind starea de funcționare a rețelei de contori vor fi transmise imediat după încheierea activității, sub forma unui raport, la CESTRIN.

Responsabilii cu traficul rutier de la Direcția regională de drumuri și poduri (DRDP) și de la Secţia de drumuri naţionale (SDN) au obligația de a asigura buna desfășurare a înregistrărilor automate de trafic, urmărindu-se în mod special verificarea periodică a preciziei de funcționare a aparatelor, întreținerea și depanarea operativă a aparatelor, în scopul asigurării continuității în funcționarea posturilor.

Instrucţiunile cuprind şase anexe şi intră în vigoare la 30 decembrie 2020.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.