Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business Construcții Opinii SELECTED

6 din 10 dezvoltatori sunt în genunchi, iar războiul din Israel toarnă plumb peste prețul locuințelor

17 octombrie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Date certe.

Numarul de tranzactii s-a redus deja cu 25 % si va continua sa scada. Aviz amatorilor de oportunitati. Niciun razboi nu aduce ceva bun in regiune. Chiar daca nu ne sunt vecini, evreii si arabii sunt mari investitori pe piata imobiliara autohtona si impactul negativ se simte deja. Cand esti chemat la razboi, tu sau membrii familiei, nu cred ca-ti mai sta mintea la investitiile imobiliare din Romania.

Creditarea pe segmentul rezidential sufera enorm si bancile fac deja presiuni pe dezvoltatori sa nu intarzie cu platile. Din discutiile pe care le-am avut personal cu zeci de constructori si antreprenori imobiliari lucrarile se contracta. Numai infrastructura creste, ca de la privat nu (prea) poti sa furi, de la stat nu se simte…

In cazul in care piata imobiliara se va bloca si mai tare, iar razboaiele se extind, muncitorii din constructii se pot reorienta spre tarile unde exista cerere si se plateste mai bine. Occidentul ii asteapta cu bratele deschise!

Multe santiere au pus lacatul pe poarta si unele investitii, mai ales cele mari, sunt amanate pe termen nedefinit. Continua proiectele dezvoltatorii care au capital propriu sau sunt pe ultima suta de metri.

Bancile vor prospera in continuare, pentru ca guvernatorul Isarescu are grija ca profitul lor sa fie inepuizabil si constant. ”Parintele” sistemul financiar este eroul bancherilor. Cand BNR ofera 6% dobanda pentru banii parcati de banci in siguranta si cursul leu/ euro e stabil, profitul e asigurat si bancherii viseaza color.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

”Cash is king” ramane o expresie adevarata si, in situatii de incertitudini economice, de mare actualitate. Este mai intelept sa fii prevazator in investitii cu risc sporit decat sa-ti risti banii cand mai nimic nu depinde de tine.

Date incerte.

Nu se stie exact cate apartamente sunt locuite in noile complexuri rezidentiale din orasele mari. Din ce vad eu, in multe dintre ele, daca te duci cand se lasa seara, nici macar jumatate nu au luminile aprinse. Asta insemna ca fenomenul speculativ continua si multi investitori individuali asteapta vremuri mai bune sa le vanda in profit. Altii, ca sa nu le fie deteriorate apartamentele, prefera sa nu le inchirieze. Mai au de asteptat!

Nu se stie daca inflatia nu o va lua din nou in sus. Razboiul din Ucraina este responsabil de o parte a inflatiei, iar razboiul din Israel, mai ales daca se va extinde sau va dura, poate pune gaz pe foc. Atentie, Israelul are un impact infinit mai mare la nivel mondial decat Ucraina. Evreii conduc lumea, nu ucrainienii!

Nu se stie cat de profund/ mare va fi impactul negativ al noilor masuri fiscale. In opinia mea, acesta este doar inceputul, intrucat statul va fi nevoit sa recurga la noi masuri, si mai dure, daca nu in 2024 – ca e an electoral, sigur in 2025 – pentru ca nu vor mai avea de ales.

Nu se stie cum va evolua piata muncii, care are stransa legatura cu piata imobiliara. Daca se vor face concedieri la privat sau -printr-o minune!- si la stat, impactul asupra preturilor locuintelor va fi negativ, intrucat vor fi si mai putine tranzactii incheiate, iar cine va vrea sa vanda va fi nevoit sa lase la pret.

Nu se stie daca bancile vor introduce noul impozit impus de guvern in dobanzile pentru credite. Chiar daca impactul nu va fi mare, 02-03% in plus nu e un procent de neglijat la creditele cu dobanda fixa, in euro.

Nu se stie daca BCE va scadea prea curand dobanda de referinta la euro, care influenteaza direct rata creditelor in euro si fenomenul creditarii pe tot continentul. Razboiul din Orientul Mijlociu nu (prea) ii mai lasa loc de spatiu de manevra. Ramane de vazut, cum se vor alinia ”astrele” financiare, mai ales ca UE ajuta cu bani Palestina si asta nu e pe placul USA.

Pana acum, Romania a ”jucat” bine cartea razboiului din Ucraina si sper sa se descurce rezonabil si cu noul razboi al prietenilor nostri, evrei si musulmani, deopotriva. Pacat ca tragediile si conflictul lor lasa urme adanci si in economia tarii noastre, implicit in zona imobiliara.

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership