
Secția a patra, CEDO
Cererea nr. 39410/18
Norbert MESZAROȘ împotriva României
introdusă la 10 ianuarie 2019, comunicată la 18 noiembrie 2020 și publicată la 7 decembrie 2020
1. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de mine repede cu ajutorul lui Google Translate)
Cererea se referă la refuzul autorităților naționale față de către reclamant, deținut în închisoarea Arad, de a beneficia de comunicare online cu mama sa, care era deținută într-un alt penitenciar.
Decizia închisorii Arad din 18 iunie 2018 a fost confirmată, după contestarea reclamantului, la 3 iulie 2018 de către judecătorul delegat pentru executarea pedepselor. Această hotărâre a fost confirmată, ca urmare a contestației introduse de către reclamant, printr-o decizie din 1 august 2018 a Judecătoriei Arad (a se vedea aici).
Instanțele au decis, în aplicarea articolului 134 §§ 1 și 2 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, că reclamantul nu îndeplinea condițiile care îi permiteau să beneficieze de o comunicare online cu mama sa, pentru că primise vizita unui prieten și a surorii sale.
Reclamantul susține că a fost împiedicat să aibă o comunicare online cu mama sa, pe care nu o mai văzuse de patru ani și care a fost închisă într-un penitenciar situat la o distanță de 400 km de închisoarea Arad.
El se bazează pe articolul 8 din Convenție.
2. Întrebările adresate
A existat o ingerință în dreptul reclamantului la respectarea vieții sale private și de familie, în sensul articolului 8 § 1 al Convenției, din cauza refuzului autorităților din Penitenciarul Arad să autorizeze o comunicare online cu mama sa?
Dacă da, a fost necesară ingerința la exercitarea acestui drept, în sensul articolului 8§2?
Notă MMB: Pentru maniera absolut regretabilă în care înțeleg autoritățile din România să trateze drepturile deținuților ce sunt conferite direct de dreptul CEDO, a se vedea și Dreptul (nu recompensa!) deținutului de a participa la înhumarea rudelor apropiate, și ale sale efecte juridice, disponibil aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.