« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

România la CEDO: deținut căruia i s-a refuzat solicitarea de a comunica on-line cu mama pe care nu o mai văzuse de 4 ani, și ea închisă într-un alt penitenciar (fapta definitivă a Judecătoriei Arad)
06.01.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 39410/18
Norbert MESZAROȘ împotriva României
introdusă la 10 ianuarie 2019, comunicată la 18 noiembrie 2020 și publicată la 7 decembrie 2020

1. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de mine repede cu ajutorul lui Google Translate)

Cererea se referă la refuzul autorităților naționale față de către reclamant, deținut în închisoarea Arad, de a beneficia de comunicare online cu mama sa, care era deținută într-un alt penitenciar.

Decizia închisorii Arad din 18 iunie 2018 a fost confirmată, după contestarea reclamantului, la 3 iulie 2018 de către judecătorul delegat pentru executarea pedepselor. Această hotărâre a fost confirmată, ca urmare a contestației introduse de către reclamant, printr-o decizie din 1 august 2018 a Judecătoriei Arad (a se vedea aici).

Instanțele au decis, în aplicarea articolului 134 §§ 1 și 2 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, că reclamantul nu îndeplinea condițiile care îi permiteau să beneficieze de o comunicare online cu mama sa, pentru că primise vizita unui prieten și a surorii sale.

Reclamantul susține că a fost împiedicat să aibă o comunicare online cu mama sa, pe care nu o mai văzuse de patru ani și care a fost închisă într-un penitenciar situat la o distanță de 400 km de închisoarea Arad.
El se bazează pe articolul 8 din Convenție.

2. Întrebările adresate

A existat o ingerință în dreptul reclamantului la respectarea vieții sale private și de familie, în sensul articolului 8 § 1 al Convenției, din cauza refuzului autorităților din Penitenciarul Arad să autorizeze o comunicare online cu mama sa?

Dacă da, a fost necesară ingerința la exercitarea acestui drept, în sensul articolului 8§2?

Notă MMB: Pentru maniera absolut regretabilă în care înțeleg autoritățile din România să trateze drepturile deținuților ce sunt conferite direct de dreptul CEDO, a se vedea și Dreptul (nu recompensa!) deținutului de a participa la înhumarea rudelor apropiate, și ale sale efecte juridice, disponibil aici.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.