« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE
 1 comentariu

Teodor Radu Iancu: Este inadmisibil să ignorăm pur și simplu situația neorganizării admiterii la INM
06.01.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Teodor Radu Iancu

Teodor Radu Iancu

Alina Matei: Mulțumesc, Teodor, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Asociația Studenților în Drept, al cărei președinte ești, a avut, în ultima zi a anului 2020, o poziție unică privind neorganizarea examenului de admitere la INM în anul 2020. Ce reprezintă acest comunicat? Întrucât este din partea unor studenți, dintre care unii vor termina anul acesta Facultatea de Drept și nădăjduiesc că în mod sigur în 2021 se va organiza examen de admitere la INM.

Teodor Radu Iancu: Substratul comunicatului este exact nemulțumirea justă a colegilor noștri, fie proaspăt absolvenți, fie studenți care vor absolvi în această vară și care, deși au o pregătire temeinică în domeniu, nu au niciun fel de orizont de predictibilitate în privința accederii în cariera pe care și-o doresc.

Până la urmă, trebuie luate în considerare atât importanța enormă a magistratului în societate, cât și natura, să-mi fie scuzată exprimarea poate prea directă, eminamente elitistă a examenului – vorbim de un concurs cu 15-20 candidați/loc, unic pe țară, organizat o dată pe an ș.a.m.d. Un astfel de eveniment nu poate fi blocat, culmea, de lipsa legiferării.

Este, din punctul nostru de vedere, inadmisibil ca, în același timp în care punem mereu accent pe concepte precum statul de drept sau independența justiției, să ignorăm pur și simplu situația neorganizării admiterii la INM. Sigur, subiecte precum SIIJ, numirea procurorilor-șefi sau amnistii și grațieri atrag mult mai ușor atenția mass-media, dar probleme precum admiterea la INM afectează, în fapt, o parte mult mai mare din sistem decât subiectele înalt mediatizate.

Instanțele suferă de un mare deficit de personal, pe de o parte, acesta fiind și motivul pentru care cereri banale primesc termene de 3-4 luni, iar tinerii absolvenți pierd practic 1 an din cariera lor din cauza dezinteresului de a crea un cadru legal potrivit, pe de altă parte.

Alina Matei: Ați luat în calcul să vorbiți cu colegii de la ELSA, că poate două glasuri bat mai departe decât unul?

Teodor Radu Iancu: Demersul este un rezultat al nemulțumirilor constante ale studenților, mulți dintre ei membri ELSA. De altfel, numai pe parcursul anului trecut am avut poziții comune în mai multe ocazii (aduc aminte doar comunicatul privind mărirea taxelor de studiu).

Sigur, este firesc cumva ca preocuparea ASD pentru astfel de probleme să fie mai ridicată, dat fiind caracterul de organizație reprezentativă a intereselor studenților, dar sunt convins că și colegii de la ELSA sunt de acord cu perspectiva pusă în discuție, cu argumentele invocate și cu necesitatea soluționării cât mai rapide a situației.

Alina Matei: Comunicatul este foarte bine redactat, prezintă într-o manieră clară situația actuală. V-ați consultat cu cineva, ați rugat vreun profesor sau altă personalitate a lumii juridice să se uite peste el?

Teodor Radu Iancu: Nu, comunicatul este redactat strict de echipa ASD – de altfel, dată fiind rapiditatea publicării sale, la doar câteva ore după publicarea O.U.G. nr. 215/2020, dar și a perioadei sărbătorilor, ar fi fost poate și dificil să obținem sprijin atât de repede; în orice caz, ASD are deja un istoric consacrat al luărilor de poziție cu privire la acte normative sau situații juridice tehnice – reaminesc doar comunicatele ASD despre Legile Justiției, despre O.U.G. nr. 7/2019 ș.a.m.d.

Alina Matei: Cum îți explici că cei care ar fi trebuit să strige primii că se impune cu necesitate organizarea unui astfel de examen sunt instanțele și parchetele, principalii beneficiari ai celor care urmează să devină magistrați, iar tăcerea acestora te lasă mut? Nu mai vorbesc de CSM, INM și chiar ÎCCJ.

Teodor Radu Iancu: Nu-mi explic. Evident, toți actorii sus-numiți au la dispoziție pârghii mult mai directe de grăbire a procesului de legiferare decât calea unui comunicat public.

Ceea ce simt că influențează negativ sistemul de justiție din România este exact această politizare excesivă a oricărei discuții, dublate, la rândul ei, de niște vechi defecte de sistem.

Din păcate, uităm că marea majoritate a problemelor din Justiție (cum sunt și cele ale deficitului de magistrați sau admiterii la INM) nu au culoare politică, ci ar trebui să fie priorități ale oricărei administrații, ele reprezentând, în sinea lor, defecte mult mai grave decât cele despre care se discută la TV zi de zi.

Alina Matei: Anul 2020 a fost anul Pandemiei nu doar în România, multe nu s-au mai întâmplat pe motiv de Pandemie. Însă paradoxul este că examenul de admitere la INM nu a fost organizat din cauza Pandemiei, ci lipsa cadrului legal a fost cauza. Alte profesii au ținut examenele de intrare, mă refer la avocați, la medici. Nu e un pic aiurea?

Teodor Radu Iancu: Desigur că nu găsesc vreun raționament, mai ales având în vedere că motivarea CCR din D.C.C. nr. 121/2020 argumenta pur și simplu că normele respective ar trebui să aibă natura juridică a legii, iar nu a unor acte administrative; nu există niciun motiv pentru care punerea în acord să nu fi fost făcută cu celeritate.

Bineînțeles că, la rândul ei, pandemia este o piedică logistică și presupune eforturi suplimentare, dar, așa cum ați menționat, există deja exemple de bună practică ce ar fi putut fi transpuse și pentru admiterea la INM.

Alina Matei: Ieșirea ASD, comunicatul vostru relevă și altceva: o lipsă de respect și față de studenți, de cei care nu au reușit acum 2-3 ani la acest examen, de părinții lor, întrucât deși sunt oameni mari, cu vârste peste 22 de ani, ca să reușești la acest examen trebuie doar să înveți. O febră pe care doar aceștia o cunosc. Și dacă leacul – organizarea examenului – se va lăsa așteptat?

Teodor Radu Iancu: Dacă această situație persistă, ea nu va fi decât o piatră de temelie la nereușita sistemului de justiție pe termen mediu și lung. Atunci când nu știm de ce soluționarea unei cauze durează ani întregi, răspunsul îl găsim, în mare măsură, aici.

Un aspect relevant pe care l-aș puncta, totuși, din punctul de vedere al candidatului la INM este și efectul (care deja există într-o măsură semnificativă) prin care absolvenții de top preferă să se orienteze către domeniul privat.

Or, interesul INM ar trebui să fie exact acela de a atrage cei mai bine pregătiți absolvenți de Drept. Ce astfel de absolvent ar sta 1 an acasă, fără să câștige nimic, așteptând să fie organizat examenul?

Alina Matei: Tu sau colegii tăi ați primit vreo reacție după postarea comunicatului, fie și de genul: v-ați găsit voi să aduceți în atenție cum că nu s-a organizat examen de admitere la INM anul trecut?

Teodor Radu Iancu: Nu, dimpotrivă, reacțiile au fost cât se poate de pozitive. Sperăm doar ca demersul nostru să contribuie, câtuși de puțin, la deblocarea situației.

Alina Matei: Vrei să dai la INM?

Teodor Radu Iancu: Fără să fiu 100% hotărât în privința unui plan de carieră, INM-ul reprezintă, fără doar și poate, una dintre opțiunile principale dintre care voi alege.

Alina Matei: Cum a fost pentru ASD anul 2020?

Teodor Radu Iancu: Ar fi clișeic deja să spun că a fost dificil și neașteptat, dar în același timp inovativ și îmbucurător în privința a ceea ce am reușit să menținem. Este asertiv că o asociație studențească se construiește în jurul interacțiunii sociale dintre membrii săi și că izolarea a avut potențialul de a demotiva enorm membrii.

În același timp, faptul că suntem unde suntem, în toate forurile decizionale ale Facultății și Universității (CF, Senat, CA), alături de partenerii de top din zona juridică și nu numai, că menținem toată activitatea posibilă în online, ba chiar avem proiecte noi care se bucură de o popularitate neașteptată și că anul acesta am primit alături de noi 80 de noi membri în urma unui proces riguros de selecție cred că vorbește de la sine despre cât de puternice sunt temeliile ASD chiar și în 2020.

Alina Matei: Ce își propune ASD în 2021?

Teodor Radu Iancu: Ne propunem să continuăm evoluția pe ambele axe principale ASD (reprezentarea studenților și proiecte) și, în același timp, să avem cele mai fericite premise pentru potențiala și așteptata revenire la normalitate.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Teodor Radu Iancu: Felicit, în primul rând, echipa Juridice.ro pentru excelentul demers pe care îl manageriază în folosul întregului mediu juridic din România și îmi exprim, la rândul meu, în numele ASD, disponibilitatea ca studenții să fie din ce în ce mai implicați în discuțiile care, peste 2-3 ani, devenind profesioniști, vor avea impact direct asupra lor.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Teodor Radu Iancu: Mulțumesc și eu pentru invitație și pentru colaborarea constantă. Un 2021 cât mai frumos și plin de noi realizări!

 
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Interviuri, JURIDICE.ro, Selected, Sistemul judiciar, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Teodor Radu Iancu: Este inadmisibil să ignorăm pur și simplu situația neorganizării admiterii la INM”

  1. Foarte bune raspunsuri! Multumesc! si mult spor! Sper sa deveniti judecator, ca e nevoie de gandire critica si la obiect!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD