« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii

Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului
06.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 8 din 5 ianuarie 2021 a fost publicată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

În sensul prezentei legi, prin antițigănism se înțelege atât percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităților rome sau lăcașurilor lor de cult, tradițiilor și limbii romani.

Astfel, fapta unei persoane de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, iar confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

De asemenea, distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații, materiale antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.

Legea nr. 2/2021 mai prevede că nu constituie infracțiuni faptele prevăzute mai sus, dacă sunt săvârșite în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public.

În egală măsură, va constitui infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup. Dacă aceste fapte au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

În acest caz, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele de mai sus, dacă acestea denunță autorităților existența organizației, înainte ca ea să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.

Tot în această privinţă, dacă persoana care a săvârșit una dintre aceste fapte înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

Legea nr. 2/2021 intră în vigoare la 8 ianuarie 2021.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului”

 1. Florin RADU spune:

  1. Blamam termenul „tigan” (desi el exista in Dex si nu e abolut deloc jignitor), dar introducem intr-o lege termenul „antitiganism”.
  2. Definim antitiganismul ca fiind o „perceptie”, exprimata ca „ura”. Perceptia cui? A persoanei vatamate?! A organului care constata perceptia?!
  3. Ura, cine o evalueaza? Cum va fi dovedita? Cum vom sti, juridic vorbind, ca cineva uraste pe tigani?
  4. Daca avem o lege de combatere a „antitiganismului”, nu ar trebui si una a „antimaghiarismului”? Si una a „antiromanismului”?

  Penibil…

 2. Această lege pedepseşte delictul de gândire.
  Eu personal sprijin ţigănismul.
  Din păcate o astfel de lege este neconstituţională în măsura în care restrânge libertatea de exprimare.
  Antisemitismul, antimaghiarismul şi antiţigănismul sunt sporturi naţionale la noi.
  URA este un sentiment care nu poate fi legiferat.
  Să spui „Îi urăsc pe ţigani” şi să iei închisoare de la 3 la 10 ani este ridicol.
  Jumătate din România ar fi în puşcării.
  Antirusismul este foarte pregnant în România. Antiamericănismul, la fel.
  O glumă proastă de lege care va expune ridicolului etnia ţiganilor.
  Exprimările de ură sau prejudecată etnică sau religioasă fac parte din cultura românească.
  Vezi Imnul României şi ura faţă de islamism.

  N-ajunse iataganul barbarei semilune,
  A cărui plăgi fatale și azi le mai simțim;
  Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
  Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

  Această lege este un nonsens juridic.
  Şi v-o spune un om care are şi ţigani şi maghiari şi evrei şi americani în familie.

 3. S-a pierdut ultima ratio. Găsitorul să o ducă la CCR. Și până atunci, să ne salveze art. 7 CEDO!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.