Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă


06.01.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Energie, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1297 din 28 decembrie 2020 a fost publicat Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, din 23.12.2020.

Prezentul regulament se aplică furnizorilor de energie electrică, operatorilor de rețea şi clienților finali care beneficiază de serviciu universal, al căror contract de furnizare a energiei electrice încetează şi nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

Astfel, clienţii aflaţi în situaţia de mai sus pot încheia un contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta pentru serviciu universal, în cazul în care solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanță. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanță la prețul de ultimă instanță, conform reglementărilor în vigoare.

Furnizorii de ultimă instanță au obligația de a pune la dispoziția clienților finali, pe pagina proprie de internet, un model de solicitare de încheiere a unui contract de furnizare a energiei electrice, care conține cel puțin următoarele elemente:
– denumirea clientului;
– tipul de client (casnic, noncasnic, beneficiar de serviciu universal, inclusiv care sunt documentele prevăzute de legislația aplicabilă care fac dovada dreptului de a beneficia de serviciu universal);
– adresa locului de consum;
– denumirea furnizorului actual;
– data și motivul încetării contractului cu furnizorului actual;
– data de la care se solicită încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;
– o informare cu privire la faptul că, în lipsa unui contract de furnizare, locul de consum va fi deconectat pe toată perioada cuprinsă între data încetării contractului actual și data intrării în vigoare a contractului cu furnizorul de ultimă instanță, precum și cu privire la faptul că clientul va suporta costurile aferente.

În cazul clienților noncasnici care solicită să beneficieze de serviciul universal, odată cu transmiterea solicitării de încheiere a contractului aceștia trebuie să transmită și documentele prevăzute de legislația aplicabilă, care fac dovada dreptului de a beneficia de serviciu universal.

Furnizorii de ultimă instanță opționali care au fost desemnați în această calitate în temeiul Regulamentului de selecție concurențială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanță au dreptul să recupereze sumele depuse în conturile Escrow constituite în conformitate cu prevederile art. 17 lit. b) din respectivul regulament, conform prevederilor contractuale, după data de 1 ianuarie 2021.

Furnizorii de ultimă instanță au obligația să publice pe pagina de internet proprie, într-o secțiune dedicată serviciului universal și furnizării de ultimă instanță, cu acces direct de pe pagina principală, documentele și informațiile pentru care este prevăzută prin reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei obligația de publicare pe pagina de internet, precum și următoarele documente:
– contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici ai furnizorilor de ultimă instanță;
– contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță;
– condițiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clienții finali ai furnizorilor de ultimă instanță;
– condițiile generale pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice;
– model de solicitare de încheiere a unui contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor de ultimă instanță;
– orice alte informații privind furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanță, conform reglementărilor în vigoare și comunicărilor/solicitărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”, operatorii de distribuție a energiei electrice și furnizorii de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 12/2017 pentru aprobarea Regulamentului de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă și pentru modificarea unor reglementări din sectorul energiei electrice se abrogă.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti