Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

În 2019 au depus jurământul 1873 de avocați stagiari, iar în 2020 au depus doar 143. Discriminare la nivel național?
07.01.2021 | Alexandru Ion TOFAN

Secţiuni: Content, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Ion Tofan

Alexandru Ion Tofan

Într-o notă de încheiere în plângerile din presa de specialitate despre examenul de admitere în profesia de avocat din sesiunea Septembrie 2020, vă aduc la cunoștință, dragi cititori, o statistică reală și verificabilă a examenului de admitere în profesia de avocat și mai exact a numărului candidaților admiși în profesia de avocat din anii 2016-2020.

Acest articol vine în completarea primelor două, care se referă strict la activitatea defectuoasă a Comisiei de elaborare a subiectelor și Comisiei de soluționare a contestațiilor la barem, și implicit a UNBR, pe care le atașez la final pentru cei care nu au avut ocazia sa le parcurgă încă.

Conform regulamentului de examen, pe care-l atașez, la art. 1, alin. (4) se prevede faptul că examenul este organizat şi se desfăşoară pe baza următoarelor principii: caracterul echitabil şi nediscriminator.

În minutele ce urmează vă prezint direct și succint de ce consider că examenul de admitere în profesia de avocat este un examen inechitabil și discriminatoriu.

Profesia de avocat este o profesie liberală, însă pentru a putea deveni avocat este implementat un examen. Practic, după terminarea facultății și promovarea examenului de licență, se îndeplinesc condițiile de bază pentru a fi candidat la examenul de admitere în profesia de avocat. Cu alte cuvinte, nu devii avocat dintr-odată, ci trebuie sa promovezi un examen unitar, la nivel național. Examenul este însărcinat cu detașarea candidaților pregătiți pentru a intra sub îndrumarea unui avocat maestru, pentru stagiatură, de cei nepregătiți de acest pas, care pot să studieze temeinic și să participe din nou la examen data viitoare. Există și păreri care spun că examenul nu ar trebui sa existe, fiind o profesie liberală, însă această părere cu care nu pot fi de acord, nu face subiectul acestui articol.

Examenul se desfășoară cel puțin o data pe an, conform art. 17 din legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Practic, studenții care devin absolvenți, ajung la pragul de intrare în profesia pe care și-o doresc și asta destul de rapid, având în vedere că examenul se desfășoară de regulă în August sau Septembrie în fiecare an, după examenul de licență.

Cu un examen echitabil și nediscriminatoriu, corect structurat din punct de vedere metodologic, dar mai ales cu grile din tematica stabilită, care privesc probleme de drept necontroversate și cu cel puțin o varianta de răspuns corectă, un candidat pregătit este diferențiat de unul nepregătit sau mai puțin pregătit.

Însă pe lângă faptul că examenul cuprinde întrebări din probleme controversate de drept și interpretabile, pe lângă faptul că apar și întrebări din afara tematicii și pe lângă faptul că unele întrebări, pur și simplu nu au niciun răspuns corect, statistica din ultimii ani arată că însăși DIFICULTATEA examenului DIFERĂ de la an la an.

Aveți mai jos un tabel cu candidații declarați admiși din 2016 până în 2020 și am adăugat link-urile pentru verificare.

:: Sesiunea Septembrie 2016
:: Sesiunea Septembrie 2017
:: Sesiunea August 2018
:: Sesiunea Martie 2019
:: Sesiunea August 2019
:: Sesiunea Septembrie 2020

Atenția cade cu precădere asupra sesiunilor August 2019 si Septembrie 2020, unde discrepanțele sunt strigătoare la cer.

Între anii 2016-2018, dacă procentajul de admiși raportat la numărul de candidați este apropiat, ceea ce denotă caracterul echitabil și nediscriminatoriu al examenului, vă întreb, dragi cititori, ce s-a întâmplat în anul 2019, mai exact în sesiunea din August?

Aș dori să readuc aminte că la examenul din August 2019, grilele au avut DOAR CÂTE O VARIANTĂ DE RĂSPUNS CORECTĂ, acest fapt scăzând în mod drastic dificultatea examenului. De fapt și întrebările au fost puse parcă special pentru a ajuta. Vă ofer un exemplu:

Gr. 1, întrebarea nr. 62:

Poate reprezenta o cauză justificativă:
A consimțământul persoanei vătămate;
B excesul neimputabil;
C cazul fortuit.

Enumerarea cauzelor justificative și de neimputabilitate sunt la începutul materiei de Drept Penal și o întrebare legată de o enumerare a acestora este lipsită de dificultate în mod evident.

Diferența de dificultate dintre examene arată, fără echivoc, că examenul din Sesiunea August 2019 a fost în mod voit, mult mai ușor, iar cel din Sesiunea Septembrie 2020, în mod voit, mai greu.

Astfel în 2019, au devenit avocați stagiari 1873 de candidați, luând în considerare ambele sesiuni, Martie și August, iar în anul 2020 doar 143. Da, în toată țara.

Țineți minte celebra fotografie de la Baroul București din 2019 unde peste 500 de avocați stagiari au depus jurământul. Daca nu, o atașez.

Singura concluzie pe care o putem trage este evidentă!

Ne aflăm în fața unui examen ilegal, discriminatoriu, unde, din păcate, anul absolvirii facultății contează.

Ca să putem compara am ales să mai exemplific prin alte două tabele.

Primul este despre candidații declarați admiși la prima probă eliminatorie, proba grilă, la examenul de admitere în Institutul Național al Magistraturii, ca să păstrez asemănarea dintre probe, ambele fiind de tip grilă:

Link-uri utile:

:: Sesiunea 2016
:: Sesiunea 2017
:: Sesiunea 2018
:: Sesiunea 2018
:: Sesiunea 2019

După cum se observă, procentul este între 11.7 % și 20.54 %. Deși diferența este aproape dublă, nu este excesiv de mare cum este în tabelul candidaților admiși în profesia de avocat stagiar. Să nu uităm că la examenul de admitere în INM mai sunt și alte probe, proba juridică de tip grilă eliminatorie este doar prima dintre ele, iar locurile sunt limitate, spre deosebire de avocatura unde nu există siguranța unui loc de muncă după promovarea examenului.

Al doilea tabel pe care îl propun este cel cu candidații declarați admiși la examenul de rezidențiat la medicină, comparație pe care mi-am permis să o fac pentru motivul că și profesia de medic se află pe tabelul orientativ cu profesii liberale unde se regăsește avocatura și este, de asemenea, recunoscut ca un examen foarte dificil.

Procentul de admiși nu permite niciun comentariu atât din prisma faptului că este foarte mare, dar și din prisma faptului că este persistent, fără diferențe mari între promoțiile diverșilor ani. Ceea ce duce la concluzia că examenul se aseamănă în dificultate și nu diferă de la an la an.

Link-uri utile:

:: Sesiunea 2016
:: Sesiunea 2017
:: Sesiunea 2018
:: Sesiunea 2019
:: Sesiunea 2020

Comparațiile pot continua. Însă concluzia pe care o trag este certă și înspăimântătoare. Examenul de admitere în profesia de avocat întâmpină mari probleme.

Este un examen discriminatoriu, inechitabil și prin urmare ilegal!

„Errare humanum est sed perseverare diabolicum!“

« Grile care ori nu sunt din tematica stabilită, ori privesc probleme de drept controversate, ori fără niciun răspuns corect la examenele de admitere în profesia de avocat din ultimii ani
« Întrebare fără niciun răspuns corect și la examenul de admitere în profesia de avocat – sesiunea septembrie 2020

Alexandru Ion Tofan

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti