Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Directiva nr. 2184/2020 privind calitatea apei destinate consumului uman
06.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 435 din 23 decembrie 2020 a fost publicată Directiva nr. 2184/2020 privind calitatea apei destinate consumului uman.

Prezenta directivă privește calitatea apei destinate consumului uman pentru toți în Uniune. Obiectivele prezentei directive sunt de a proteja sănătatea umană împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea calității ei de apă sanogenă și curată, și de a îmbunătăți accesul la apa destinată consumului uman.

Statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura calitatea apei destinate consumului uman de apă sanogenă și curată. În sensul cerințelor minime din prezenta directivă, apa destinată consumului uman este sanogenă și curată dacă sunt îndeplinite toate cerințele următoare:
– apa nu conține microorganisme, paraziți și orice alte substanțe care, prin numărul sau concentrația lor, constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană;
– apa este în conformitate cu cerințele minime prevăzute în părțile A, B și D din anexa I;
– statele membre au luat toate celelalte măsuri necesare pentru a respecta articolele 5-14.

Valorile parametrilor stabilite pentru parametrii enumerați în părțile A și B din anexa I trebuie respectate în următoarele puncte:
-în cazul apei destinate consumului uman furnizate printr-o rețea de distribuție, în punctul din interiorul unei incinte sau al unei unități în care apa curge din robinetele folosite în mod normal pentru apa destinată consumului uman; în acest caz, se consideră că statele membre și-au îndeplinit obligațiile care le revin dacă se poate stabili că nerespectarea parametrilor valorici stabiliți în conformitate cu articolul 5 se datorează sistemului de distribuție casnică sau întreținerii acestuia;
– în cazul apei destinate consumului uman furnizate dintr-o cisternă, în punctul în care apa curge din cisternă;
– în cazul apei destinate consumului uman îmbuteliate în sticle sau în recipiente, în punctul în care apa este îmbuteliată în sticle sau în recipiente;
– în cazul apei destinate consumului uman folosite într-o întreprindere cu profil alimentar, în punctul în care apa este utilizată în întreprinderea respectivă.

Statele membre se asigură că furnizarea, tratarea și distribuția apei destinate consumului uman face obiectul unei abordări bazate pe riscuri care acoperă întregul lanț de aprovizionare, de la bazinul hidrografic, trecând prin captarea, tratarea, înmagazinarea și distribuția apei până la punctul de conformitate precizat anterior.

Abordarea bazată pe riscuri include următoarele elemente:
– evaluarea riscurilor și gestionarea riscurilor care vizează bazinele hidrografice aferente punctelor de captare a apei destinate consumului uman;
– evaluarea riscurilor și gestionarea riscurilor care vizează fiecare sistem de aprovizionare, care cuprinde captarea, tratarea, înmagazinarea și distribuția apei destinate consumului uman până la punctul de furnizare, efectuată de către furnizorii de apă;
– evaluarea riscurilor care vizează sistemele de distribuție casnică.

Statele membre se asigură că materialele care sunt destinate utilizării în instalațiile noi sau, în cazul unor lucrări de reparații sau de reconstrucție, în instalațiile existente de captare, tratare, înmagazinare sau distribuție a apei destinate consumului uman și care intră în contact cu o astfel de apă:
– nu compromit în mod direct sau indirect protecția sănătății umane;
– nu afectează negativ culoarea, mirosul sau gustul apei;
– nu favorizează creșterea microbiană;
– nu infiltrează contaminanți în apă la niveluri mai ridicate decât este necesar pentru scopul avut în vedere pentru materialul respectiv.

Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că se efectuează o monitorizare periodică a calității apei destinate consumului uman, cu scopul de a verifica dacă apa furnizată consumatorilor respectă cerințele stabilite în prezenta directivă și, în special, parametrii valorici stabiliți. Probele de apă destinate consumului uman trebuie prelevate astfel încât să fie reprezentative pentru calitatea acesteia pe întreg parcursul unui an.

În circumstanțe justificate în mod corespunzător, statele membre pot prevedea derogări de la parametrii valorici stabiliți, cu condiția ca astfel de derogări să nu constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană și cu condiția să nu existe un alt mijloc rezonabil de menținere a aprovizionării cu apă destinată consumului uman în zona vizată. Astfel de derogări se limitează la următoarele:
– un nou bazin hidrografic pentru captarea apei destinate consumului uman;
– o nouă sursă de poluare detectată în cadrul bazinului hidrografic pentru captarea apei destinate consumului uman sau parametri care au fost căutați sau detectați recent; sau
– o situație neprevăzută și excepțională într-un bazin hidrografic pentru captarea apei destinate consumului uman existent, care ar putea duce la depășiri limitate în timp ale parametrilor valorici.

Orice derogare va conține următoarele informații:
– motivele derogării;
– parametrul în cauză, rezultatele relevante ale monitorizărilor anterioare și parametrul valoric maxim permis în temeiul derogării;
– zona geografică, cantitatea de apă furnizată în fiecare zi, populația vizată și eventuali operatori relevanți din sectorul alimentar care ar putea fi afectați;
– un program de monitorizare corespunzător, care să prevadă, după caz, o frecvență mai ridicată a monitorizării;
– un rezumat al planului de măsuri de remediere necesare, care să cuprindă un calendar al lucrărilor și o estimare a costurilor, precum și dispoziții în materie de bilanț; și
– durata derogării.

Statele membre adoptă regimul sancțiunilor care se aplică în cazul nerespectării dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive și iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora. Sancțiunile trebuie să fie efective, proporționale și cu efect de descurajare. Statele membre notifică normele respective Comisiei până la 12 ianuarie 2023 și îi comunică acesteia orice modificare ulterioară privind aceste norme.

Până la 12 ianuarie 2026, statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura faptul că apa destinată consumului uman respectă parametrii valorici stabiliți. Până la această dată, furnizorii de apă nu sunt obligați să monitorizeze apa destinată consumului uman.

Prezenta directivă intră în vigoare la 12 ianuarie 2021.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti