
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 9 din 6 ianuarie 2021 a fost publicată Legea nr. 1/2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la New York la 23 septembrie 2019, amendat și actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare la București la 31 iulie 2020 și la 26 august 2020.
Prin prezenta lege, se ratifică Acordul de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 500 milioane euro, semnat la New York la 23 septembrie 2019, amendat și actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare la București la 31 iulie 2020 și la 26 august 2020.
Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de Ministerul Finanțelor Publice, inclusiv Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, potrivit atribuțiilor și competențelor specifice.
Pentru implementarea, monitorizarea și evaluarea generală a programului va fi responsabil Ministerul Sănătății, fiind desemnat coordonator al acestuia. Coordonarea programului se realizează de Ministerul Sănătății prin intermediul unui compartiment constituit în cadrul Unității de management a proiectului Băncii Mondiale, existentă în structura acestuia.
Ministerul Finanțelor Publice va încheia cu Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile și obligațiile părților în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv în implementarea programului.
Cheltuielile cu activitățile tehnice legate de implementarea programului, inclusiv cele privind coordonarea, auditul și verificarea îndeplinirii indicatorilor de rezultat care stau la baza tragerilor, la care se face referire în Acordul de împrumut, vor fi finanțate în funcție de natura și destinația acestora din fonduri externe nerambursabile, sume alocate de la bugetul de stat, precum și din alte surse legal constituite, după caz.
Sumele trase din împrumut și virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice la Banca Națională a României se utilizează pe măsura necesităților de finanțare a deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice, guvernamentale, în conformitate cu prevederile OUG nr. 64/2007 privind datoria publică.
Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, a comisioanelor și a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislației în vigoare privind datoria publică prin mecanismul aferent finanțărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale.
Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice, poate conveni cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare amendamente la conținutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligațiile financiare asumate de România față de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Prezenta lege intră în vigoare la 9 ianuarie 2021.
Aflaţi mai mult despre Acord de împrumut, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Ministerul Finantelor PubliceJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.