« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Recomandarea Comisiei Europene privind o abordare coordonată în ceea ce privește călătoriile și transportul ca răspuns la varianta SARS-COV-2 observată în Regatul Unit
07.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 436 din 28 decembrie 2020 a fost publicată Recomandarea nr. 2243/2020 privind o abordare coordonată în ceea ce privește călătoriile și transportul ca răspuns la varianta SARS-COV-2 observată în Regatul Unit.

Începând cu 1 ianuarie 2021, statele membre vor aplica Recomandarea (UE) 2020/912 privind restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale către UE și eventuala eliminare a acestor restricții în ceea ce privește resortisanții Regatului Unit și resortisanții altor țări terțe care își au reședința în Regatul Unit și care au beneficiat de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului Uniunii până la încheierea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020). Aceasta înseamnă că numai călătoriile esențiale pot avea loc din Regatul Unit în spațiul Schengen atât timp cât Regatul Unit nu este inclus pe lista din anexa I la recomandarea respectivă.

În conformitate cu punctul 5 din Recomandarea (UE) 2020/912, următoarele categorii de persoane ar trebui să fie exceptate de la restricția de călătorie, independent de scopul călătoriei, cu condiția să fie supuse unui test RT-PCR sau, alternativ, unui test rapid pentru antigen în termen de 72 de ore înainte de plecare sau să respecte 10 zile de carantină și să fie supuse unui test RT-PCR în a zecea zi, cu un rezultat negativ:
– cetățenii Uniunii Europene și resortisanții țărilor terțe care, în temeiul acordurilor dintre Uniune și statele sale membre, pe de o parte, și țările terțe respective, pe de altă parte, beneficiază de drepturi de liberă circulație echivalente cu cele ale cetățenilor Uniunii, precum și membrii familiilor acestora;
– resortisanții din țările terțe care sunt rezidenți pe termen lung în temeiul Directivei privind rezidența pe termen lung, persoanele care au drept de ședere în temeiul altor directive ale UE sau al legislației naționale ori care dețin vize naționale de lungă ședere precum și membrii lor de familie. Aceasta ar trebui să includă și persoanele care și-au exercitat dreptul de ședere în UE în temeiul Acordului de retragere.

Resortisanții Regatului Unit care nu sunt rezidenți legali în UE nu fac obiectul exceptării de la punctul 5 litera (b) din Recomandarea (UE) 2020/912 începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta înseamnă că resortisanții Regatului Unit care nu au reședința legală în Uniune și nici nu sunt membri de familie ai cetățenilor Uniunii nu se pot prevala de punctul 5 litera (b) din Recomandarea (UE) 2020/912. Cu toate acestea, astfel de resortisanți britanici pot face totuși obiectul excepției privind călătoriile esențiale (funcție sau necesitate esențială), astfel cum este prevăzută în anexa II la Recomandarea (UE) 2020/912.

Statele membre și țările asociate spațiului Schengen ar trebui să ia toate măsurile în mod coordonat și coerent și să informeze Comisia și celelalte state membre cu privire la orice măsuri pe care le-au luat cât mai curând posibil. Statele membre ar trebui să comunice orice măsuri viitoare înainte de intrarea lor în vigoare. Restricțiile privind serviciile aeriene trebuie notificate în conformitate cu articolele 21 și 21a din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.