Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Recomandarea Comisiei Europene privind o abordare coordonată în ceea ce privește călătoriile și transportul ca răspuns la varianta SARS-COV-2 observată în Regatul Unit
07.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 436 din 28 decembrie 2020 a fost publicată Recomandarea nr. 2243/2020 privind o abordare coordonată în ceea ce privește călătoriile și transportul ca răspuns la varianta SARS-COV-2 observată în Regatul Unit.

Începând cu 1 ianuarie 2021, statele membre vor aplica Recomandarea (UE) 2020/912 privind restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale către UE și eventuala eliminare a acestor restricții în ceea ce privește resortisanții Regatului Unit și resortisanții altor țări terțe care își au reședința în Regatul Unit și care au beneficiat de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului Uniunii până la încheierea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020). Aceasta înseamnă că numai călătoriile esențiale pot avea loc din Regatul Unit în spațiul Schengen atât timp cât Regatul Unit nu este inclus pe lista din anexa I la recomandarea respectivă.

În conformitate cu punctul 5 din Recomandarea (UE) 2020/912, următoarele categorii de persoane ar trebui să fie exceptate de la restricția de călătorie, independent de scopul călătoriei, cu condiția să fie supuse unui test RT-PCR sau, alternativ, unui test rapid pentru antigen în termen de 72 de ore înainte de plecare sau să respecte 10 zile de carantină și să fie supuse unui test RT-PCR în a zecea zi, cu un rezultat negativ:
– cetățenii Uniunii Europene și resortisanții țărilor terțe care, în temeiul acordurilor dintre Uniune și statele sale membre, pe de o parte, și țările terțe respective, pe de altă parte, beneficiază de drepturi de liberă circulație echivalente cu cele ale cetățenilor Uniunii, precum și membrii familiilor acestora;
– resortisanții din țările terțe care sunt rezidenți pe termen lung în temeiul Directivei privind rezidența pe termen lung, persoanele care au drept de ședere în temeiul altor directive ale UE sau al legislației naționale ori care dețin vize naționale de lungă ședere precum și membrii lor de familie. Aceasta ar trebui să includă și persoanele care și-au exercitat dreptul de ședere în UE în temeiul Acordului de retragere.

Resortisanții Regatului Unit care nu sunt rezidenți legali în UE nu fac obiectul exceptării de la punctul 5 litera (b) din Recomandarea (UE) 2020/912 începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta înseamnă că resortisanții Regatului Unit care nu au reședința legală în Uniune și nici nu sunt membri de familie ai cetățenilor Uniunii nu se pot prevala de punctul 5 litera (b) din Recomandarea (UE) 2020/912. Cu toate acestea, astfel de resortisanți britanici pot face totuși obiectul excepției privind călătoriile esențiale (funcție sau necesitate esențială), astfel cum este prevăzută în anexa II la Recomandarea (UE) 2020/912.

Statele membre și țările asociate spațiului Schengen ar trebui să ia toate măsurile în mod coordonat și coerent și să informeze Comisia și celelalte state membre cu privire la orice măsuri pe care le-au luat cât mai curând posibil. Statele membre ar trebui să comunice orice măsuri viitoare înainte de intrarea lor în vigoare. Restricțiile privind serviciile aeriene trebuie notificate în conformitate cu articolele 21 și 21a din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008.

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO