Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, Creepy cases, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Next, SELECTED

Judecătoria Topoloveni. Vătămare corporală pe fondul geloziei extreme

17 octombrie 2023 | Andrei PINTILIE
Andrei-Ioan Pintilie

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, la 21.09.2012, organele de poliție din cadrul Poliției-Formațiunea Investigații Criminale, au fost sesizate în legătură cu faptul că la Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Județean Argeș a fost adusă pentru tratament și investigații persoana vătămată  care prezenta un hematom cranian posibil ca urmare a unei agresiuni fizice. Ulterior sesizării a fost identificat un alt martor care a declarat faptul că la data de 20.09.2012 în jurul orelor 21,00 a plecat din domiciliul său, la un bar unde l-a observat pe inculpat. Potrivit depoziției martorului , aceștia sprijineau de brațe un tânăr astfel încât a fost solicitat să îi transporte în locuința acestuia. În domiciliul părții vătămate a u observat că victima devenise inconștientă, împrejurare în raport de care s-a solicitat intervenția Serviciului de Ambulanță. În efectuarea cercetărilor, organele de poliție au identificat-o și au audiat-o pe martora care a declarat faptul că este angajată în calitate de barman la acel local. Partea vătămată a declarat faptul că la data de 21.09.2012 în urma unor discuții avute cu inculpatul acesta l-a lovit de două ori destul de puternic împrejurare în raport de care s-a dezechilibrat și a căzut lovindu-se cu capul de ciment. În vederea lămuririi cauzei, prin ordonanța din data de 28.09.2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus efectuarea în cauză a unei constatări medico-legale  pentru stabilirea împrejurărilor în care au survenit leziunile traumatice ale părții vătămate. Prin raportul de expertiză medico-legală s-a concluzionat că partea vătămată a prezentat leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu și de corp dur, necesitând circa 100 de zile de îngrijiri medicale de la data producerii dacă nu survin complicații, iar leziunile traumatice i-au pus viața în primejdie.

În drept, fapta inculpatului care în noaptea de 20/21.09.2012 pe fondul unei stări de gelozie extremă i-a aplicat părții vătămate mai multe lovituri cel puțin cu palmele lovituri care au determinat nemijlocit dezechilibrarea și căderea victimei pe o suprafață betonată și în urma căreia a rezultat traumatizarea  extrem de gravă  a victimei  la nivelul  cutiei craniene și au fost  astfel produse leziuni traumatice care i-au pus victimei  viața în primejdie și au necesitat  pentru vindecare  un număr de circa 100 de zile de îngrijiri medicale, întrunește  elementele constitutive ale infracțiunii de vătămare corporală.

Pedeapsa aplicată: Instanța condamnă pe inculpat, având antecedente penale, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală prev. și ped. de art. 194 alin.1, lit.b) și e) Cod penal în cond. art. 5 Cod penal cu aplicarea disp.art.374 al.4 C.p.p. rap. la art.396 al.10 C.p.p. În baza disp. art. 66 alin.1 lit.a), b)  C.p. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat  pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe. În baza disp. art. 65 alin.1 Cod penal rap. la art. 66 alin.1 lit.a), b)  C.p. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza disp.art.404 alin.4 lit.a) C.p.p rap.la art.72 C.p deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, durata reținerii  și arestării preventive începând din data de 21.09.2012 și până la data de 15.10.2012 inclusiv. În baza art.91 C.p. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispozițiilor art. 92 C.p. În baza art. 93 alin.1 C.p. obligă inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Argeș, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c)să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
d)   să comunice schimbarea locului de muncă;
e)  să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza art. 93 alin.3 C.p., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul primăriei  pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. În baza art. 91 al 4 C.p inculpatul este atenționat asupra conduitei sale viitoare și asupra consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

Sentința penală nr. 376/2015, disponibilă aici.

Andrei Pintilie
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică