« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Cluj. Termenul de restituire a împrumutului încheiat sub imperiul vechiului Cod civil
08.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Apel Cluj a statuat că, în privinţa împrumuturilor încheiate sub imperiul vechiului Cod civil, stabilirea termenului de scadenţă se poate realiza fie printr-o acţiune de drept comun, fie pe calea ordonanţei preşedinţiale. Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a reţinut că, deşi noul Cod civil stabileşte în mod expres că o astfel de pretenţie va fi valorificată pe calea ordonanţei preşedinţiale (art. 2162 alin. 3), aspect care nu era prevăzut în vechea reglementare, acest lucru nu înseamnă că legiuitorul a exclus de plano această procedură în ceea ce privește contractele încheiate conform vechiului Cod civil. Din contră, în speţa de faţă, Curtea a constatat că vechile norme permit stabilirea pe cale judiciară a termenului de restituire a împrumutului, fără a face nicio mențiune cu privire la procedura ce urmează a fi utilizată în acest scop, ceea ce conduce la concluzia că reclamantul are libertatea de a-și alege calea procesuală care răspunde cel mai bine intereselor sale. (Decizia civilă nr. 628/2020 din 28 decembrie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia a II-a civilă)

 
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD