Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Drept civil Drepturile omului Opinii SELECTED

Ultimele modificări aduse Legii nr. 165/2013 prin Legea nr. 219 din 2020

3 noiembrie 2020 | Bogdan ILIE
Bogdan Ilie

Bogdan Ilie

In M.O. al Romaniei nr. 1011 din 30.10.2020 a fost publicata Legea nr. 219 pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2013 privind maasurile pentru finalizarea procesului de restituire, in naturaa sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Cu titlu preliminar reamintim ca in luna Mai a anului curent publicam o informare prin care aduceam la cunostinta adoptarea de catre Parlamentul Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial nr. 221 din 18.03.2020 a Legii nr. 22/2020 prin care s-au adus o serie de modificari cu privire la mecanismul de evaluare al imobilelor trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.

La numai doua luni de la publicarea Legii nr. 22/2020 Guvernul Romaniei emitea O.U.G. nr. 72/2020 prin care suspenda efectele Legii pana la data de 01.03.2021 reactivand modul de evaluare al imobilelor conform reglementarii anterioare.

Ca urmare a inregistrarii la Parlament a proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului, Camera Senatului adopta proiectul de lege in sensul respingerii O.U.G. nr. 72/2020, insa Camera Deputatilor il aproba aducand o serie de modificari in sensul ca, pe perioada suspendarii, evaluarea urma sa se faca prin aplicarea grilei notariale valabile la momentul emiterii deciziei de catre Comisia Nationala in masura in care despagubirile se acorda titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau mosstenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, care nu au tranzactionat dreptul de proprietate după preluarea abuzivaa de stat a imobilului.

Odata cu trimiterea spre promulgare a legii privind aprobarea O.U.G. nr. 72/2020 in forma adoptata de Parlament, Guvernul formuleaza o sesizare de neconstitutionalitate a acesteia, solutionata de Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 725 din 07.10.2020 publicata in M.O. nr. 959 din 19.10.2020 in sensul declararii ca neconstitutionala a Legii in ansamblul sau, retinanad in motivare necesitatea reluarii procesului legislativ de la momentul inregistrarii proiectului de lege, cu continutul pe care acesta il avea la momentul sesizarii celor doua camere.

In prezent, pe pagina de internet a Camerei Senatului apare ca proiectul de lege este inregistrat spre reexaminare ca urmare a Deciziei CCR nr. 725/07.10.2020.

In mod cu totul surprinzator, in data de 03.09.2020 domnul deputat Silviu Vexler inregistreaza la Parlament un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013, proiect ce viza aceleasi aspecte legate de modalitatea de evaluare a imobilelor trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist. Acesta este aprobat atat de Camera Senatului, cat si de cea a Deputatilor, intr-un timp record de numai o luna de zile, promulgat apoi de Presedintele Romaniei conform decretului nr. 913 din 29.10.2020 si publicat in M.O nr. 1011 din 30.10.2020.

Noul act normativ aduce o singura modificare modului de evaluare al imobilelor, fata de reglementarea adoptata prin legea de aprobare a O.U.G. nr. 72/2020, in sensul ca instituie o situatie de exceptie pentru dosarele in care masurile compensatorii se acorda titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, care nu au tranzactionat dreptul de proprietate după preluarea abuzivă de stat a imobilului, in care evaluarea urmeaza sa se faca prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de catre Comisia Nationala.

Totodata, textul noii legi prevede abrogarea alin. (1) si (2) din O.U.G. nr. 72/2020 pentru suspendarea aplicarii art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 si reactivarea mecanismului de evaluare prevazut in vechea forma a Legii nr. 165/2013.

Ca noutate Legea nr. 219/2020 reglementeaza situatia deținătorului de puncte persoană certificată de entități desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de reședință, ca supraviețuitor al Holocaustului, acestuia urmand a i se valorifica punctele in numerar intr-o singura transa, prin emiterea unui singur titlu de plata.

Concluzia ce se poate trage din toata aceasta incursiune legislativa este aceea a inconsecventei in legiferare atat a Parlamentului Romaniei ca putere legislativa, cat si a Guvernului ca putere executiva. In final, cei afectati sunt tot titularii drepturilor de proprietate trecute in proprietatea stutului in perioada regimului comunist sau de cele mai multe ori mostenitorii legali sau testamentari ai acestora care se vad nevoiti a fi la mijlocul neintelegerilor dintre cele doua puteri ale statului, lipsiti de certitudinea si predictibilitatea necesara actului legislativ, cu sperante din ce in ce mai mici asupra reintrarii in posesia unor despagubiri echitabile pentru nedreptatile create in perioada fostului regim.

Bogdan Ilie, Partener, SCA Nicolescu Zorin & Asociații

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership