Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Opinii SELECTED

Dezlegarea unor chestiuni de fapt – Decizia MMXXIII

23 octombrie 2023 | Petru MUSTĂȚEANU
Petru Mustățeanu

Petru Mustățeanu

– Inteligența artificială ne-a oferit o serie de prognoze uimitoare, a afirmat Tennissas cu o voce atât de puternică încât geamurile bursei Atlantidei au răspuns cu un ușor ecou. Inteligența artificială este noul oracol al omenirii, oracolul din Silicon Valley i-am putea spune și i-am putea aduce ofrande precum o făceau oamenii din Delphi la un moment dat. Vom dubla profiturile în următorii douăzeci ani și vom fi primii pe piață cu brevetul pe care l-am obținut chiar azi. Priviți, admirați și vă uimiți, a continuat el, ghetuțe de mână! De mână, da, ați auzit bine. Ghetuțe sport, casual sau clasice, de primăvară, iarnă, de vară pentru toate mărimile, vârstele și utilizările. De mâine sunt în producție pentru că în maxim cinci ani oamenii vor avea nevoie de ele pentru a se mai putea deplasa.

– Este utopic ceea ce spui, l-a mustrat calm bătrânul Crono. Oamenii nu mai merg suficient nici pe picioare, iar tu vrei să meargă în mâini și să cumpere ghetele tale ridicole?

– Dintre toate mamiferele doar unul merge, încă, numai cu picioarele din spate, doar unul venerabile, te-ai întrebat de ce? Păsările aveau nevoie de picioarele din față pentru zbor, dar omul? Omul de ce s-a ridicat pe picioarele din spate iar alte mamifere nu? Ce l-a ajutat pe el să aibă la dispoziție picioarele din față libere la evoluția spre degetul opozabil? Vă spun eu, domnilor, ECHILIBRUL! Echilibrul, adică fix ceea ce omul de astăzi a pierdut! Echilibrul! Privește in jur! Toți sunt dezechilibrați din cauza exceselor. Bani în exces, sărăcie in exces, muncă în exces, ură în exces, opinii în exces, arme, suferință, distracție, confort, muzică, filme, viteză, informație, totul, absolut totul în exces! Nimeni nu își mai dorește echilibru, toți sunt orbiți de asimetria în care speră, așa cum am spus, în exces. Omul a devenit biped atunci când a ajuns la înțelepciunea care ulterior fost scrisă mare, mare de tot, pe templul din Delphi: Nimic în exces! Nimic în exces ne-a ținut bipezi până astăzi, până când lipsa echilibrului ne va readuce la mersul patruped în minunatele noastre ghetuțe.

– Este utopic și tardiv ceea ce spui, tinere! Ghetuțele tale de mână sunt un eșec total, iar investiția ta o dezamăgire bursieră, îi spune rece Wolt. Oamenii nu urmează să își piardă echilibrul biped pentru că oamenii și l-au pierdut deja. Deschide ochii și vezi că nu vor mai cumpăra nici ghetele voastre de picioare, cu atât mai puțin pe cele de mâini. Oamenii nu sunt doar dezechilibrați, sunt și comozi. Unde să meargă în ghetuțe dacă au la dispoziție roți? Roți, tinere, roți și ghidoane, volane, elemente de sprijin pentru a mima poziția bipedă in continuare, nu fi naiv! Oamenii se deplasează electric, pe roți, iar excesele sunt sprijinite de portbagaje, de ghidoane, de volane fără a mai avea nevoie de credințe retrograde în sloganuri religioase despre exces. Nu mai sunt bipezi de mult dar pot controla precum cățeii la circ ghidonul trotinetelor, direcția mașinilor și pot mima poziția bipedă mult timp de acum înainte, pentru că, ține minte, nu mai au echilibru dar sunt demni, domnule, demni și orgolioși, și vor cheltui oricât ca să pară drepți și niciodată nu se vor mai întoarce cu mâinile în pământ.

– Este utopic, tardiv și impracticabil ceea ce spuneți, dragilor, Îmi este milă de voi și de bieții oameni când vă aud vorbind. Dacă totul în exces generează dezechilibru până la pierderea mersului biped, acest dezechilibru va fi la fel de mare și pe roți și în ghetuțe. Asta va face ca bieții dezechilibrați să se ciocnească între ei zilnic mai rău ca ouăle de Paște. Amețiți ăștia, care nu mai au nicio direcție, care nu mai știu de unde vin și încotro se îndreaptă, sunt ei apți să conducă niște vehicule pe roți?, întrebă suficient Deal.

– Asta înseamnă vânătăi și răni, adică nevoie de medicină, a spus zâmbitor Fryzer.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

– Și drept, litigii, procese, executări silite, a continuat Decebal Ocan frecându-și ochelarii cu colțul cămășii un pic cam largi pentru el.

– Oportunismul vostru mă înfioară, a revenit ferm Deal. Dacă oamenii și-au pierdut echilibrul nu au nevoi de ghete, de roți, de pilule sau de legi. Dacă au pierdut echilibrul au nevoie să își primească echilibrul înapoi. Iar dacă în lumea fizică lupta ar fi inutilă, în virtual putem oferi echilibrul, demnitatea, și excesele deopotrivă pentru toți. Lumea veche, dragilor, este limitată. Viteza luminii, Zero Absolut, Constanta Gravitațională, Constanta Planck, Constanta de Boltzmann, Tabelul Periodic al Elementelor, toate se lovesc de limitele de care oamenii nu vor trece niciodată. Lumea cuantică este infinită iar ea poate fi experimentată numai în online. Acolo Elsa poate îngheța fără limită iar Flash poate depăși viteza luminii fără problemele pe care lumea veche nu și le va rezolva.

Ce să mai împartă judecătorii în lumea în care resursele sunt nelimitate prin puterea infinită a matematici? Frustrarea și împărțeala au loc în lumea limitelor, a suferinței, a nevoii de echilibru, de ponderare, a luptei omului cu el însuși, cu semenii și cu natura lui. Cum ar fi omul dacă ar fi încurajat să fie trăiască fără luptă, fără reguli, fără limite, într-o libertate absolută și necondiționată nici măcar de atracția gravitațională? Echilibrul sau libertatea sunt cele care oferă evoluția? Cum adică: ”Cunoaște-te pe tine însuți/nimic în exces”? Cum să te cunoști pe tine însuți dacă nu îți testezi limitele? Cum să știu cine sunt și cât pot dacă nu mă expun la exces? Și eu, și tu și umanitatea, toți, fără limite! In virtual totul poate fi posibil, numai sa vrei să experimentezi! Să mori și să fii viu deopotrivă în timp ce ești la job și zbori printre stele. Îți explică Schrödinger cum. Ghetuțe, zici? Echilibru? Chiar nu înțelegeți la ce nivel gândiți? Omul lacom de plăceri, de zbor și de cunoaștere mai poate fi ținut la semafor în limitele lumii voastre? Ce legi? Ce reguli, ce limite, ce greșeală? Ce valoare mai au măsurile privative de libertate pentru omul liber absolut în online? Gândește-te la cel mai imposibil lucru pe care mintea ta il poate concepe! In online acel lucru este posibil și nu rănește pe nimeni cu nimic. Acolo pot fi și eu și tu și soțul sau soția ta deopotrivă, pot fi și aripile cu care zbori și pajiștea pe care te oprești totul în același timp, pot fi și ghetuțele tale care nu au fost inventate niciodată, dar pe care le poartă deja o mână sau un picior ca pe o botină mică și fină, pricepi?

– Minunat, minunat! a exclamat Perfecta Tankberg. Dar omiți un lucru important. Lumea ta virtuală este susținută de planeta asta limitată iar infinitul tău este limitat la finitul energiei pe care lumea asta îl poate oferi, lumea asta secătuită de dezechilibrați ca voi! How dare you? a strigat ea în timp ce gărzile o conduceau spre ieșire.

-Back in Business, a murmurat satisfăcut Wolt. Chiar acum lucrăm la o bicicletă medicinală a cărei utilizare poate genera energia electrică necesară unei gospodării după numai o oră de utilizare. Mens sana in corpore sano, a continuat el făcând complice cu ochiul Perfectei care privea la ei prin fereastra barocă.

– Ahaaaaa!, a strigat iarăși cu vocea de neconfundat Tennissas, și pentru bicicleta asta cu ce se vor încălța?

– Este utopic ceea ce spui, a revenit grav bătrânul Crono! Cum se poate ca lumea ta infinită și atoateposibilă din online să își rezide existența în ghetele acestui visător? Libertatea infinită pe care o vinzi nu este capabilă ca prin ea însăși să mute nici măcar un electron? Oare ce resorturi o pun pe ea în mișcare cu atâta forță încât poate schimba întreaga lume dar nu poate să mute prin ea însăși un insignifiant electron și de aceea are nevoie de bicicletă și de ghete? Șarada asta falsă valorează doar cât timp noi vom o vom hrăni cu propria energie, cu propria lume, cu propria planetă, pe care i-o vom da în schimbul unor vise fără sens? Ne-am pierdut lumea, echilibrul și condiția bipedă doar pentru că ne uităm pe fereastra greșită?

– Nimic nu se creează, nimic nu se pierde, totul se transformă, bătrâne Crono. Oamenii au visat la libertatea lumii mele de când au văzut prima data focul. De atunci au trăit în milioane de lumi virtuale pe care le-au purtat cu ei înșiși visând cu ochii închiși sau deschiși, la cules sau vânat, la cultivat sau navigat, și le-au împărtășit unii altora, le-au desenat, cântat, scris, sculptat și le-au povestit la gura sobei de câte ori au putut. Lumea virtuală a adus doar mijloacele tehnice pentru a uni toate aceste lumi. Acum nu mai este nevoie să ascult cum Peter Pan se bucură de Neverland pentru că pot să te invit pe tine acolo unde nu trebuie să fim pe rând Peter Pan ci amândoi în același timp dacă asta ne dorim. Planeta asta a hrănit sute de mii de ani vise fără sens, iar echilibrul uman nu a existat niciodată. In timp ce lumea mea generează vise inocente lumea ta ucis milioane de vise de dragul dezechilibrelor unora dintre noi. Iar dacă fereastra mea aduce fericirea iar celelalte ferestre aduc mâhnire de ce fereastra mea este greșită pentru voi?

– Pentru că este o lumea lipsită de pantofi, a răspuns responsabil Tennissas. Oamenii desculți nu vor fi fericiți niciodată oricâte vise vor avea in mintea lor lipsită de echilibru sau în falsul tău virtual. Ghetuțe, dragule, ghetuțele vor face o lume mai bună! Poți fi oricât de dezechilibrat, totul este în regulă până când calci greșit iar ghetuțele potrivite nu vor permite asta niciodată. Ghetuțe, cât mai multe ghetuțe, pe picioare, pe mâini, pe stadion, pe stradă!

Bucuria lor este mai presus de vise. Ai văzut vreodată fericirea unui copil în ghetuțe noi care țopăie prin băltoace în ciuda lamentării bunicii care îi interzice să o mai facă?

Mediator Petru Mustățeanu

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale