« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
 

Regulamentul privind formarea, pregătirea și perfecționarea profesională pe piața de capital
08.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 16 din 7 ianuarie 2021 a fost publicat Regulamentul nr. 20/2020 privind formarea, pregătirea și perfecționarea profesională pe piața de capital.

Prezentul regulament stabilește modul de organizare și desfășurare a programelor de formare/pregătire și perfecționare profesională pentru persoanele fizice care sunt supuse procesului de autorizare/notificare în vederea desfășurării de activități pe piața de capital, pentru care legislația aplicabilă acestora prevede obligația urmării unui curs de formare profesională și promovare a examenului aferent acestuia, precum și condițiile de atestare a organismelor de formare profesională, denumite în continuare OFP.

Programele de formare/pregătire și perfecționare profesională se desfășoară prin parcurgerea unor cursuri organizate de OFP și cuprind atât pregătirea teoretică, cât și practică. Programele de formare profesională inițială se finalizează prin susținerea unor examene.

Programele de formare/pregătire și perfecționare profesională se desfășoară prin una dintre următoarele forme:
– în săli de curs;
– la distanță, fără prezență fizică.

Programele vor avea o durată de cel puțin:
– 30 de ore, în cazul programelor de formare profesională inițială;
– 15 ore, în cazul programelor de pregătire și perfecționare profesională continuă.

Programele se pot desfășura atât în limba română, cât și în engleză, acestea din urmă finalizându-se cu examen în limba engleză.

În urma desfășurării unui program de formare/pregătire și perfecționare profesională, OFP eliberează, după caz:
– un certificat de absolvire, în cazul programelor de formare profesională inițială;
– un certificat de participare, în cazul programelor de pregătire și perfecționare profesională continuă.

Persoanele fizice se pot înscrie la un program de formare/pregătire și perfecționare profesională organizat de OFP dacă îndeplinesc următoarele condiții:
– să fie în vârstă de cel puțin 18 ani și să aibă capacitate de exercițiu deplină;
– să aibă studii medii/superioare finalizate cu diplomă de bacalaureat/licență sau un document echivalent, cu traducere legalizată în limba română, dacă este cazul.

În urma absolvirii unui program de formare profesională inițială cu cel puțin nota 7 pe o scară de la 1 la 10, persoanele fizice obțin certificatul de absolvire de la OFP.

Programele de formare/pregătire și perfecționare profesională se organizează pentru:
– ofițerul de conformitate/persoana care îndeplinește funcția de conformitate;
– persoana care îndeplinește funcția de administrare a riscului;
– persoana fizică consultant de investiții;
– persoana fizică ce prestează serviciul de investiții prevăzut la pct. 5 din secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare;
– persoana care oferă informații privind instrumentele financiare, serviciile de investiții sau servicii auxiliare;
– conducerea superioară din cadrul entităților autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care își desfășoară activitatea pe piața de capital.

Se va organiza cel puțin un program de formare/pregătire și perfecționare profesională pe parcursul unui an calendaristic.

În cazul organizării de programe la distanță, în sistem online, fără prezență fizică, OFP utilizează o platformă de formare online, care trebuie să corespundă programelor de formare/pregătire și perfecționare profesională, să comunice, după caz, cursanților întrebările de examen și să genereze rapoartele cu răspunsurile cursanților, pe baza cărora lectorii desemnați de OFP validează rezultatele examinării, prin raportare la grila cu răspunsuri corecte. Rezultatele vor fi transmise cursanților după validare, online, în timp real.

OFP publică pe pagina de web proprie informații privind modul de desfășurare a acestor programe şi asigură suportul tehnic persoanelor fizice care doresc înscrierea la programele prevăzute mai sus.

Examenul în cazul programului de formare profesională inițială cu prezență fizică în sălile de curs sau la distanță, în sistem online, se susține doar de cursanții care au finalizat acest program, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la finalizarea programului parcurs.

Înscrierea la examen se poate face:
– din oficiu pentru cei care au participat la respectivul program;
– la cerere, pentru persoanele fizice care au fost respinse sau au absentat de la examenul corespunzător programului urmat și care doresc să susțină examenul.

În funcție de curricula programului de formare profesională inițială, cu prezență fizică în sălile de curs sau la distanță, în sistem online, modalitatea de desfășurare a examenului trebuie să respecte cel puțin următoarele reguli:
– să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate;
– să aibă un grad de complexitate corespunzător conținutului tematicii și bibliografiei, iar timpul necesar pentru rezolvarea subiectelor să nu depășească timpul alocat desfășurării examenului;
– să se evite repetarea integrală a subiectelor de examinare, anterioare;
– să se elaboreze câte 3 variante de subiecte pentru fiecare examen, din care se va alege, prin tragere la sorți, numărul subiectului. Nicio întrebare din testul-grilă nu trebuie să fi fost utilizată ca exemplu în cadrul programului de formare profesională inițială;
– testul-grilă trebuie să conțină minimum 50 de întrebări, cu un răspuns corect din trei variante posibile de răspuns, dintre care 50% cu caracter teoretic și 50% cu caracter practic.

Examinarea competențelor dobândite de cursanți este realizată de către lectori desemnați de OFP care nu au fost implicați în mod direct în activitatea de predare a acestor programe.

În termen de 15 zile de la data la care s-a desfășurat examinarea, cursanții care nu s-au prezentat la examen au dreptul să susțină o singură dată examenul, cu aceeași tematică, fără plata unei taxe suplimentare, în baza unei cereri motivate, adresate OFP.

Cursanții declarați respinși la examen au dreptul la reexaminare, fără plata unei taxe suplimentare, în baza unei cereri adresate OFP în termen de 15 zile de la data la care s-a desfășurat examinarea.

Persoanele care nu au susținut sau nu au promovat examenul aferent programului urmat pot susține acest examen organizat pentru un curs similar, la un alt OFP.

În termen de 30 de zile de la promovarea examenului, OFP eliberează certificatul de absolvire a programului.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.