« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Semnalul Politic al MJ – oportunitate pentru CSM?
08.01.2021 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Ministrul Justiției, altul decât cel atât de contestat de către asociațiile profesionale, a lăsat să se înțeleagă că CSM va fi ascultat și nu va ieși din avizul ori sfatul instituției.

Ce dorințe au magistrații să poată fi oportunitate din această deschidere declarată a ministrului?

„Mă interesează ca CSM să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. (…) Ministrul să facă propunerea, CSM să aibă un aviz obligatoriu de care ministrul să țină cont”. Link mai jos ca sursa.

Buna credință și jocurile de culise (majorități, oponenți, minorități, afinități) ar putea maximiza o astfel de oportunitate pentru șansele viitorilor candidați la șefia parchetelor ori, de ce nu, o vizibilitate profesională în rândul breslei.

Unele parchete care au serioase probleme de imagine, încredere și stabilitate managerială ar putea în sfârșit să fie funcționale la capacitate.

Deși performanțele nu sunt atât de riguroase ca în mediul privat, ci se funcționează în inerția legii și statutului, posturile vacante ocupate temporar nu au condus la o revigorare a instituțiilor, a manierei de lucru sau altor factori care ar încuraja schimbări esențiale.

„Am spus că din punctul meu de vedere e necesară o întărire a rolului CSM. Acum rolul ministrului e foarte important. Acum sunt eu ministru, în trecut au fost alții, vor fi alți miniștri. Trebuie o procedură pentru un echilibru. Mă interesează ca CSM să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului.” Sursa aici.

UN Consiliu Superior al Magistraturii cum ar fructifica această oportunitate de a avea un veto?

Aspectele negative ale coabitării opiniilor și decizilor departe de a fi critică ori imixtiune a jurnalistului… ar constitui o gură de oxigen pentru așezarea taberelor și a influenței în interiorul sistemului.

Un CSM mai decisiv cu responsabilități delegate (veto) ar avea nevoie și de inițiativa legislativă (una dintre vechile doleanțe) cât și bugetul instanțelor așa cum Ministerul Public este pentru parchete.

Primii pași către lista de doleanțe este vizibil oportunitate pentru că politicul nu are resursă umană în a pune ordine în legi și stabilitate legislativă. Așadar nu de cât timp ar fi nevoie să vedem un sistem autoreglat decizional și profesional, ci de efectele și rezultatele înțelegerii acestui tip de oportunități.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.