Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 4-8 ianuarie 2021
08.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Luare de mită. Instigarea la delapidare. Cerere de efectuare a urmăririi penale.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– instigarea la delapidare.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Luare de mită. Instigarea la delapidare. Începere urmărire penală.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
A.C., la data faptelor exercitând funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-aprilie 2020, suspectul A.C., în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Abuz în serviciu. Complicitate la abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

G.V., la data faptei director economic la Exploatarea Minieră de Carieră (E.M.C.) Rovinari din cadrul SC Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei administrator al SC RATETALAV SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

SC RATETALAV SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul G.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor (achiziția fiind fragmentată pentru a putea fi realizată în mod direct), la prețuri supraevaluate.
Achiziția ar fi fost făcută în perioada septembrie 2012 – decembrie 2012 de la două firme, între care și SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri coinculpat în cauză.
Concret, inculpatul G.V. ar fi aprobat și semnat mai multe documente care au stat la baza achiziției menționate mai sus, după ce anterior stabilise, împreună omul de afaceri, și prețurile produselor respective.
Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la prețul de 850 lei/bucata, în condițiile în care un astfel de produs ar avea un preț de piață de aproximativ 120 lei/bucata.
Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferența dintre prețul real și prețul care s-a plătit efectiv pentru produsele susmenționate.

SC Complexul Energetic Oltenia SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului G.V..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul G.V. și omul de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7601).

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Abuz în serviciu. Complicitate la abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

P.M., la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă Siret, pentru săvârșirea două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

D.M. și C.A.M., la data faptelor angajați ai Administrației Bazinale de Apă Siret, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2 septembrie – 18 noiembrie 2019, inculpatul P.M., în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două inculpate, cu încălcarea legii nu ar fi dispus rezilierea unor contracte atribuite unei societăți comerciale pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.
Prin aceste demersuri, ar fi fost vătămate interesele legale ale Administrației Naționale “Apele Române” prin pierderea de fonduri în valoare totală de 11.000.000 de lei, deoarece lucrările respective nu au fost executate.
Banii respectivi au fost alocați prin Hotărârea de Guvern nr. 441/2019 pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de „Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț” și „Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” în vederea prevenirii și înlăturării efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie – mai 2019.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

N.C.A., la data faptei infirmieră în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Elena Beldiman din Bârlad și R.C.I., la data faptei șofer de ambulanță în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui – Substația Bârlad, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2018 – iunie 2019, cei doi inculpați ar fi pretins de la mai multe persoane (martori în cauză) diverse sume de bani în schimbul cărora au promis că vor interveni pe lângă funcționari cu funcție de decizie din cadrul unor unități sanitare pentru ca acele persoane să ocupe diferite posturi (asistent medical, șofer, etc.) ce urmau să fie scoase la concurs.
Concret, în scopul menționat mai sus, inculpata N.C.A., ar fi pretins 17.500 euro și 10.000 lei din care ar fi primit sumele de 12.500 euro și 10.000 lei, iar inculpatul R.C.I. ar fi pretins 23.000 euro și ar fi primit suma de 9.500 euro.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Constituire a unui grup infracțional organizat. Evaziune fiscală. Spălarea banilor. Trimitere în judecată. Acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpate, la data faptelor administratoare ale unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006-2011, cele trei inculpate ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
În acest context, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celorlalte două dar și a altor oameni de afaceri, ar fi evidențiat, în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.
De menționat este faptul că, documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului.
În scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați.
Prin aceste demersuri a fost produs în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– în cazul uneia dintre persoane – 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi,
– în cazul alteia – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni,
– în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Tentativă de evaziune fiscală. Evaziune fiscală. Complicitate la evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Inter Industries Management SRL și al SC Profuture SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– evaziune fiscală, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Inter Industries Management SRL și al SC Blue Star Group SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– evaziune fiscală, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Go Invest Rng SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Profuture SRL și SC Metal Trade Rng SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,

SC INTER INDUSTRIES MANAGEMENT SRL, săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– evaziune fiscală, în formă continuată

SC PROFUTURE SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

SC GO INVEST RNG SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

SC BLUE STAR GROUP SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

SC METAL TRADE RNG SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– tentativă de evaziune fiscală,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

SC Inter Industrie Management ar fi achiziționat, în anul 2008, instalațiile aflate pe platforma fostei fabrici „Solventul” Timișoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deșeuri metalice.
În acest context, în perioada 2009-2011, primii doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi creat un circuit comercial și financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii și bunuri (mijloace fixe și deșeuri aparținând fostului combinat „Solventul” Timișoara). Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri și cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale în scopul sutragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.
Acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei și TVA 10.692.441 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Într-un context asemănător, aceeași doi inculpați s-ar fi asociat cu ceilalți oameni de afaceri și, în urma punerii în aplicare a unui circuit comercial și financiar fraudulos, ar fi procedat astfel încât SC Inter Industries Management SRL să obțină pe nedrept suma de 405.663 lei, cu titlu de rambursări TVA, aferente perioadei 01.11.2009 – 31.12.2011. Această sumă de bani a fost refuzată la plată de organele fiscale.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Ploiești. Abuz în serviciu. Complicitate la abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

A.C.V., la data faptei consilier juridic și avocat al Primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, și al Consiliului Local Filipeștii de Pădure, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

N.D.G., la data faptei secretar al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2012, conducerea primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, cu încălcarea legii, ar fi dispus acordarea nelegală de finanțări nerambursabile de la bugetul local (în valoare de 2.204.986 lei), unei asociații sportive, fapt ce ar fi determinat crearea unui avantaj patrimonial în beneficiul asociației și totodată un prejudiciu bugetului local al comunei Filipeștii de Pădure (comunicat nr. 3 din „Buletin de presă decembrie 2017 – partea I” http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8616).
În același context, primarul și viceprimarul comunei (trimiși în judecată anterior) ar fi beneficiat de ajutorul celor doi inculpați menționați mai sus, în sensul că:
– inculpatul A.C.V., în calitățile menționate mai sus, ar fi participat la crearea aparenței nereale că asociația respectivă era o persoană juridică aflată în subordinea Consiliului Local și nu ar fi făcut cunoscut consilierilor faptul că hotărârile de consiliu local în baza cărora au fost stabilite sumele de bani ce au fost virate asociației au fost nelegale,
– inculpata N.D.G., în calitatea de secretar al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, cu știință, ar fi întocmit mai multe documente și ar fi avizat pentru legalitate hotărârile menționate mai sus (care nu respectau condițiile de fond și de formă).

Primăria Filipeștii de Pădure a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

R.V., la data faptei primar și viceprimar al comunei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

G.D., funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2016, inculpatul R.V., în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false și inexacte (adeverințe, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata G.D., în calitate de funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba.
Prin aceste demersuri, inculpatul R.V. ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

10. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
persoană fizică, reprezentant al SC VICTOR CONSTRUCT SRL Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
SC VICTOR CONSTRUCT SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 15 iunie 2015, între municipiul Iași, în calitate de beneficiar și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ar fi fost încheiat un contract de finanțare privind „Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iași”. Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei ar fi fost atribuit asocierii din care a făcut parte și inculpata SC Victor Construct SRL.
În cursul anului 2015, inculpatul persoană fizică, reprezentant al societății menționate, ar fi depus la UAT Municipiul Iași documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului menționat, astfel încât beneficiarul, în necunoștință de cauză, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul inculpatei SC Victor Construct SRL.
Concret, inculpații ar fi declarat prețuri mai mari de achiziție decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat și a coșurilor de gunoi, aceștia urmărind obținerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câștiga licitația (de doar 2%).

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.187.411 lei reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanțare încheiat pentru proiectul respectiv.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

11. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptelor președinte al unei asociații din domeniul construcțiilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2018, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect „Elaborarea unei Politici publice alternative la politicile inițiate de Guvern în domeniul locuirii durabile, prin promovarea de soluții care să conducă la creșterea accesibilității clădirilor de locuit de tip nZEB-SOL nZEB”, inculpatul în calitatea menționată mai sus, ar fi folosit și prezentat la Autoritatea Contractantă (Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației) mai multe documente false (oferte financiare), demers ce ar fi avut ca finalitate obținerea pe nedrept de fonduri europene în valoare de 62.029 lei.
În contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi lansat o „Invitație de participare” tuturor operatorilor economici interesați, pentru achiziția directă de servicii IT, necesare derulării proiectului menționat mai sus.
După efectuarea achiziției (21.849 lei), în datele de 13 și 14 martie 2019, inculpatul ar fi pretins de la administratorul firmei de IT selectate în proiect suma de 9.000 lei din suma pe care firma o încasase în proiectul respectiv, motivând că această firmă ar fi primit mai mulți bani decât ar fi trebuit și “trebuia să se aștepte la situația în care va trebui să restituie o parte din diferența încasată peste prețul pretins inițial”. De asemenea, inculpatul ar mai fi precizat că va găsi o modalitate de a invalida plata făcută și de a-l obliga pe reprezentantul firmei IT la restituirea întregii sume încasate.

Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă cu suma de 83.099 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii: sechestrul asupra unui imobil și poprirea asiguratorie asupra conturilor bancare ale inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

:: Sursa: www.pna.ro

12. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați
Asociația Crescătorilor de Animale „ECO-PROD” Balș (jud. Iași), pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
persoană fizică, agricultor și președintele Asociației menționate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2014, Asociația Crescătorilor de Animale „ECO-PROD” Balș ar fi solicitat și obținut pe nedrept de la APIA – Iași, prin reprezentanți legali care ar fi acționat în numele și interesul asociației, între care și inculpatul președinte al Asociației, încasarea sprijinului pe suprafață aferent campaniilor 2010-2014, în sumă totală de 1.062.359 lei, prin prezentarea unor documente despre care avea cunoștință că sunt false.
Întreaga activitate ar fi avut ca rezultat obținerea, pe nedrept, de către solicitant – inculpata ACA „ECO-PROD” Balș, a sumei de 1.062.359 lei reprezentând sprijin pe suprafață în campaniile 2010-2014.
Din suma totală, 907.810 lei este imputabilă în mod solidar inculpaților ACA „ECO-PROD” Balș și președintelui asociației, coinculpat în cauză, aferentă campaniilor 2011-2014 și suma de 154.549 lei imputabilă în mod individual inculpatei ACA „ECO-PROD” Balș aferentă campaniei 2010.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor inculpatului președinte al Asociației până la concurența sumei de 907.810 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

:: Sursa: www.pna.ro

13. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Pentru campaniile agricole din anii 2011 și 2012, inculpatul ar fi formulat două cereri de plată solicitând sprijin financiar din fonduri europene pentru suprafața de 249,89 ha (2011) respectiv pentru suprafața de 125,69 ha (2012), situate în comuna Dobromir (jud. Constanța) la care a anexat declarații false că ar utiliza acele suprafețe, a anexat date nereale în ceea ce privește persoanele cu care ar fi încheiat contracte de arendare și a atașat și contracte de arendare false.
În realitate, suprafețele deținute de o parte dintre persoanele respective fuseseră deja înstrăinate, iar o altă parte dintre persoanele menționate de inculpat în susținerea cererilor de plată erau decedate.
În urma folosirii acestor înscrisuri și declarații false, nereale, inculpatul ar fi obținut de la APIA –Constanța suma de 108.420 lei (2011) și 76.343 lei (2012).
De asemenea, pentru campaniile aferente anilor 2010, 2011 și 2012, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, același inculpat ar formulat trei cereri de sprijin financiar din fonduri europene pentru suprafețele de 303,57 ha (2010), 309,98 ha (2011) și 311,48 ha (2012) la care a anexat date nereale sau documente false care atestau că societatea respectivă ar fi avut în folosință acele suprafețe.
În urma folosirii de către inculpat a acestor înscrisuri și declarații false, nereale, societatea comercială a obținut de la APIA –Constanța sumele de 114.022,12 lei (2010), 131.575,85 lei (2011) și 187.916,15 lei (2012).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă cu sumele de:
– 293.292 lei aferentă cererilor formulate de inculpat corespunzător campaniilor din anii 2011 – 2012,
– 781.579 lei aferentă cererilor formulate de inculpat în calitate de reprezentant al societății comerciale corespunzător campaniilor din anii 2010 – 2012.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor inculpatului până la concurența sumei de 1.074.872 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

:: Sursa: www.pna.ro

14. DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals material în înscrisuri oficiale. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, pentru săvârșirea, atât personal cât și în calitate de reprezentant al SC Rocrisagro Prod SRL, a infracțiunilor de:
– două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, dintre care una în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

Persoană fizică, reprezentant al SC Rocrisagro Prod SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC ROCRISAGRO PROD SRL, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, cei doi inculpați persoane fizice ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false și inexacte (adeverințe, angajamente etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
O parte dintre documentele depuse la A.P.I.A. ar fi fost falsificate de unul dintre inculpații persoană fizică.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 377.458 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 412.895 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute în legislație, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

15. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false (adeverință, contract de arendare) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică, pentru o suprafață de teren de 18 ha, pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 45.359 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

16. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Trimitere în judecată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, la data faptei reprezentant al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 20 iunie 2018, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, ce avea ca obiect „Modernizarea infrastructurii de irigații aparținând F.O.U.A.I. Vădeni din amenajarea Brăila-Dunăre-Siret, județul Brăila”, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus transferarea, fără respectarea prevederilor legale, a sumei de 1.000.000 lei, reprezentând parte din avansul acordat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) organizației pe care o conducea.
Banii respectivi ar fi fost transferați succesiv în conturile unor societăți controlate de inculpat pentru ca în final suma respectivă să fie utilizată în interes personal.

Debitul menționat mai sus a fost achitat în totalitate de către inculpat în cursul urmăririi penale.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 10 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brăila.

:: Sursa: www.pna.ro

17. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a trei inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comisă în forma autoratului și a complicității).

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014 – 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, doi dintre inculpați ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente (certificat de formare profesională, declarații, etc.) false prin care atestau că îndeplinesc condițiile necesare prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Certificatul de formare profesională menționat mai sus ar fi fost pus la dispoziție de către cel de-al treilea inculpat.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 282.700 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

:: Sursa: www.pna.ro

18. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, la data faptei președinte al unei asociații, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, între inculpată, în calitatea menționată mai sus, și Autoritatea de Management – Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M. – P.O.S.D.R.U) s-ar fi încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect proiectul „Anotimpuri la borcan”, cu o valoare totală de 6.250.616 lei.
Obiectivul general al proiectului l-ar fi constituit dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin înființarea și dezvoltarea a 12 structuri de economie socială în cadrul cărora vor fi create și menținute locuri de muncă sustenabile pentru persoane vulnerabile (60 de locuri de muncă).
În acest context, în perioada martie – decembrie 2016, deși a știut că are obligația să returneze către Autoritatea de Management banii necheltuiți de către entitățile create (în total 430.052 lei), inculpata ar fi schimbat destinația acestor sume de bani folosindu-le în alt scop, cea mai mare parte fiind transferată în conturile sale și ale fostului său concubin.
Prejudiciul, în valoare de 430.052 lei, produs în maniera descrisă mai sus, a fost integral recuperat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

:: Sursa: www.pna.ro

19. DNA – Serviciul Teritorial Ploiești. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2017, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, contracte de comodat, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, persoana respectivă ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 11.903 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În perioada 2014 – 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, aceeași inculpata ar fi depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Dâmbovița mai multe documente false (contracte de arendare, de vânzare cumpărare, etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile necesare prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Această conduită ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 89.420 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița.

:: Sursa: www.pna.ro

20. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, în calitate de manager al „Asociației Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud – Est”, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

ASOCIAȚIA TINERILOR ÎNTREPRINZĂTORI DIN REGIUNEA DE SUD – EST, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie – decembrie 2015, în contextul implementării proiectului ”Start-Up Smart” finanțat din fonduri europene, inculpatul persoană fizică, în calitatea menționată mai sus, ar fi întocmit mai multe documente false referitoare la cuantumul brut al retribuțiilor lunare pretins achitate managerului financiar.
Ulterior, același inculpat i-ar fi determinat pe beneficiarii proiectului să depună o parte din înscrisurile falsificate la „Autoritatea de Management pentru Programul operațional sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane”(A.M.P.O.S.D.R.U.).
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept suma de 44.800 lei, reprezentând cuantumul brut al retribuțiilor lunare pretins achitate managerului financiar.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 44.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

21. DNA – Serviciul teritorial Iași. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 20 mai 2016, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică, din care rezulta că ar deține în proprietate o suprafață de teren de 2,04 ha și mai multe animalele, aspecte total neadevărate.
De asemenea, societatea de tip PFA, în numele căreia ar fi solicitat fondurile respective, era radiată la data depunerii cererii unice de plată.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 1.447 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.

:: Sursa: www.pna.ro

22. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

SC MARCIP COM SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 08 martie 2012 – 04 martie 2013, inculpata persoană fizică, în calitate de manager de proiect, ar fi depus în numele SC Marcip Com SRL la A.M.P.O.S.D.R.U., mai multe documente false sau inexacte în cadrul Proiectului „Califică-te sau Recalifică-te! Fii competitiv pe piața muncii”, prin care ar fi atestat în mod nereal faptul că, fiecare dintre cursanții participanți la cursurile organizate în cadrul proiectului, ar fi primit sume cuprinse între 250 lei și 500 lei.
Conform proiectului aprobat, inculpata SC Marcip Com SRL ar fi trebuit să organizeze cursuri pentru 140 de cursanți prin care aceștia să fie specializați în domeniul construcțiilor respectiv:
– lucrător finisor în construcții,
– instalator instalații tehnico – sanitare și de gaze,
– lucrător instalator pentru construcții,
– electrician instalații și echipamente electrice industriale.
Pe parcursul desfășurării cursurilor, participanții ar fi trebuit să primească subvenții (ajutoare) cuprinse între 250 lei și 500 lei, pentru motivarea acestora de a participa la cursurile respective.
În urma cercetărilor efectuate, procurorii ar fi stabilit faptul că 134 de persoane din cei 140 de participanți la cursuri nu ar fi primit respectivele sume de bani, cu toate că cele două inculpate, în urma depunerii documentelor justificative false, ar fi primit de la autoritatea contractantă contravaloarea subvențiilor.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat autorității contractante ar fi în sumă totală de 44.462 lei și ar reprezenta cheltuieli eligibile cu subvențiile obținute pe nedrept de către beneficiar.

Ulterior, după declanșarea cercetărilor, din această sumă, cele două inculpate au achitat voluntar autorității contractante suma de 35.750 lei, constatându-se că prejudiciul rămas neacoperit, fără dobânzi și penalități, este în sumă de 8.712 lei.

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene – Capital Uman a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 10.212 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului nerecuperat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 8.900 lei aflată într-un cont bancar aparținând inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

23. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
persoană fizică, la data faptei președinte al Asociației Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 28 martie – 28 decembrie 2015, inculpatul persoană fizică, în calitatea menționată mai sus și cea de manager de proiect, ar fi depus în numele asociației pe care o conducea mai multe înscrisuri falsificate la Ministerul Fondurilor Europene, cu ocazia implementării proiectului „Start-Up Smart” finanțat din fonduri europene, obținând în acest mod, pe nedrept suma de 44.800 lei.
În concret, inculpatul ar fi falsificat mai multe înscrisuri prin care ar fi atestat în mod nereal existența și derularea unor raporturi juridice contractuale între asociația al cărei reprezentant legal era și o persoană ce ar fi fost angajată în calitate de „responsabil financiar-manager financiar” în cadrul echipei de implementare a proiectului mai sus menționat.
Ulterior, actele respective ar fi fost prezentate la Autoritatea de Management, prin intermediul reprezentanților asociației respective, în vederea justificării „cererilor de plată” ori „cererilor de rambursare” aferente perioadei februarie – decembrie 2015, a costurilor salariale brute lunare în cuantum de 4.480 lei, ce constituiau strict retribuția persoanei mai sus menționate.

Ministerul Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 48.000 lei, reprezentând suma retribuțiilor lunare solicitate la plată și pretins achitate respectivei angajate, în calitate de membră a echipei de implementare a proiectului.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 44.800 lei aflată într-un cont bancar aparținând inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

24. DNA – Serviciul teritorial Oradea. Folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptei administrator al SC Consultanță în afaceri SIS SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC Consultanță în afaceri SIS SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Consultanță în afaceri și management”, inculpata persoană fizică, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit atât în numele său cât și în numele altor persoane, mai multe documente false (declarații, procese-verbale, etc.) pentru a atesta faptul că au fost îndeplinite condițiile impuse pentru accesarea fondurilor europene.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 210.458 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Agenția s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 04.01.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut că, în perioada 2016-2020, inculpații au distribuit către consumatori droguri de risc și mare risc, precum și substanțe cu efect psihoactiv.
La data de 04.01.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava au efectuat un număr de șase percheziții domiciliare, în urma cărora a fost indisponibilizată cantitatea de aproximativ 1,2 kg substanțe cu efect psihoactiv.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Proxenetism. Spălare de bani. Percheziții domiciliare.

La data de 07.01.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Râmnicu-Sărat, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2016-2020, pe raza municipiului Râmnicu-Sărat, s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat specializat în comiterea de infracțiuni de proxenetism prin obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către mai multe tinere, pe teritoriul Germaniei, precum și în comiterea infracțiunii de spălare a banilor astfel obținuți.
Victimele erau atrase cu promisiunea întemeierii unei familii, deziderat ce era condiționat de acumularea prealabilă de importante sume de bani, sume ce nu ar fi putut fi obținute în alt mod decât prin practicarea prostituției. Interesul real al proxenetului era dezvăluit pe durata desfășurării activității de prostituție când victimele erau supuse la presiuni din ce în ce mai mari pentru obținerea de venituri cât mai consistente, presiuni însoțite in cele mai multe cazuri de corecții fizice.
Sumele de bani obținute din activitatea infracțională erau investite de către suspecți în imobile ori autoturisme de lux, bunuri ce erau achiziționate pe numele lor ori pe numele altor persoane și revândute ulterior, urmărindu-se, astfel, ascunderea sau disimularea originii ilicite a acestora.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești și IJJ Buzău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Covasna. Trafic de droguri de risc și mare risc. Reținere.

La data de 05.01.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că inculpații au desfășurat activități de trafic de droguri de risc și mare risc către consumatori de pe raza județului Covasna.
La data de 05.01.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Covasna au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unuia dintre inculpați, în timp ce avea asupra sa cantitatea de aproximativ 100 comprimate MDMA și au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate mai multe fragmente vegetale verde oliv cu aspect și miros specific de cannabis, 7 comprimate MDMA, două grindere, precum și sumele de 74.800 lei, 4.260 Euro, 14.310 de franci elvețieni și 22.000 de forinți.

La data de 06.01.2021, Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Rutier și Serviciului pentru Acțiuni Speciale ale IPJ Covasna.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Ucidere din culpă. Părăsirea locului accidentului. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului, prevăzute de dispozițiile art. 192 alin 1 și 2 și art. 338 alin. 1  din Codul Penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În fapt, în ziua de 19.08.2020, în jurul orei 22:10, în timp ce conducea sub influența alcoolului un autoturism marca BMW pe strada Dumbrava din orașul Novaci, jud. Gorj, din direcția DJ 665 către strada Bălani, inculpatul a accidentat mortal o persoană de sex feminin care se deplasa în afara părții carosabile, pe partea stângă, în sens contrar față de direcția de mers a autoturismului, și a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Acțiunea de ucidere prin lovirea cu autoturismul a fost comisă urmare a nerespectării dispozițiilor legale privind activitatea de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice.

Circulând în afara carosabilului și sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul a afectat siguranța circulației și dreptul la viață al victimei, încălcând astfel obligațiile prevăzute de dispozițiile art. 35 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, republicată și modificată, privind circulația pe drumurile publice, conform cărora ,,participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporala a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private”, precum și ale art.41 din aceeași lege, care obligă la conducerea vehiculelor pe partea din dreapta drumului public, în sensul de circulație, pe carosabil, cât mai aproape de marginea acestuia.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Craiova, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti