Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de acordare a unor sume lunare angajatorilor în anul 2021, ca măsuri de protecție socială


08.01.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul muncii, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 17 din 7 ianuarie 2021 a fost publicată Procedura de acordare a sumelor prevăzute de art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 220/2020 privind aplicarea unor măsuri de protecție socială după 1 ianuarie 2021 în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative, din 06.01.2021.

Pentru acordarea sumelor prevăzute de OUG nr. 220/2020, angajatorii încheie o convenţie cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București în raza cărora aceștia își au sediul social, până la data de 1 septembrie 2021.

În vederea încheierii convenției, angajatorii pot depune online o cerere semnată electronic, însoțită de următoarele documente:
– declarație pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, din care să rezulte că (i) nu sunt instituții sau autorități publice şi (ii) nu se află în faliment, dizolvare, lichidare şi nici nu au activitățile suspendate ori restricționate din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;
– actele de identitate ale persoanelor încadrate în muncă, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către angajator;
– actele în baza cărora au fost încadrate în muncă persoanele, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către angajator.

Pentru cetățenii români din categoriile de vârstă prevăzute de art. I alin. (1) din OUG nr. 220/2020 cărora în anul 2020 le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, pe lângă documentele prevăzute mai sus, angajatorii depun actele în baza cărora au încetat raporturile de muncă, în copie, însoțite de traducerea legalizată în limba română a acestora sau, după caz, documente care atestă încetarea raporturilor de muncă.

În situația în care documentele transmise nu sunt lizibile sau angajatorul nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București solicită angajatorului redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

În situația în care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile sau nu transmite toate documentele în termenul de 5 zile lucrătoare, acesta poate solicita acordarea sumelor prin depunerea documentelor până la data de 1 septembrie 2021.

Sumele se acordă angajatorilor în situația în care persoanele din categoriile menționate la art. I alin. (1) din OUG nr. 220/2020 sunt înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.

Sumele se acordă angajatorilor lunar, de la data încheierii convenției prevăzute mai sus, proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de angajaţi şi inclusiv pentru perioada concediului de odihnă.

În perioada în care raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate în baza convenției sunt suspendate, sumele nu se acordă. Perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu nu face parte din perioada de acordare a măsurilor de stimulare.

Pentru verificarea și decontarea sumelor lunare, angajatorii pot depune online, dacă deţin semnătură electronică, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare,  la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, un tabel nominal întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la prezenta procedură, însoțit de:
– pontajul și statul de plată pentru luna respectivă semnat de salariați, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul; sau
– în situația în care plata salariului se efectuează prin virament într-un cont bancar, de pontajul și statul de plată pentru luna respectivă, extras, precum și de ordinele de plată a salariului și extrasele de cont aferente, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul.

Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele până la expirarea termenului sau le completează altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, sumele lunare nu se acordă. Prin excepție, dacă documentele sunt corectate și depuse până în ultima zi a lunii următoare, sumele se acordă.

Din nou, în situația în care documentele transmise nu sunt lizibile sau angajatorul nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București solicită angajatorului redepunerea/ transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, iar dacă angajatorii nu redepun documentele sumele lunare nu se mai acordă.

Termenul de 5 zile lucrătoare se împlinește la ora 24,00 a celei de-a 5-a zile lucrătoare, calculată de la data primirii solicitării transmise de agenția pentru ocuparea forței de muncă privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc.

Sumele lunare cuvenite se decontează de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în termen de 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare expirării termenului de depunere a documentelor necesare pentru verificarea și decontarea acestor sume.

Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București efectuează controlul asupra:
– îndeplinirii condițiilor legale pentru încheierea convențiilor, derularea acestora și acordarea sumelor lunare;
– respectării de către angajatori a obligațiilor prevăzute de OUG nr. 220/2020 și de celelalte acte normative adoptate în aplicarea acesteia, precum și a obligațiilor asumate prin încheierea convențiilor.

Procedura intră în vigoare la 7 ianuarie 2021.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro