Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Asigurări, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ-RIL, Note de studiu, RNSJ, SELECTED

RIL admis. Penalitǎțile de întârziere în procentaj de 0,2% datorate de asigurǎtori în cazul prejudiciilor produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie curg de la expirarea celor 30 de zile în care asigurătorul trebuia să răspundă cererii părţii solicitante

24 octombrie 2023 | Elin ANDRII
Elin Andrii

Elin Andrii

Înalta Curte de Casație şi Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de către Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj, înregistrat sub numărul 1025/1/2023, în ceea ce priveşte termenul de curgere al penalităților de întârziere datorate de asigurători în cazul prejudiciilor produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Astfel, potrivit disp. art. 21 alin. (1) din Legea nr. 132/2017:

În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat:

a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;

b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.”

Prima sancțiune pentru nerespectarea termenului de 30 de zile este prevăzută în cadrul disp. art. 21 alin. (2) din legea evocată anterior:

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.”

Pe lângă prima sancțiune reprezentată de obligarea asigurătorului la plata INTEGRALĂ a despăgubirilor, legiuitorul a stabilit a doua sancțiune pentru neîndeplinirea obligațiilor impuse în sarcina acestuia, prevăzutǎ de art. 21 alin. (5) din Legea nr. 132/2017, respectiv:

Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut la alin. (4) sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată. Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii.”

Deşi ar fi trebuit să existe o unică interpretare a momentului de la care încep să curgă penalitățile de întârziere, pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor Legii 132/2017, Înalta Curte de Casație şi Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, a statuat prin Decizia nr. 18/23.10.2023:

“Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi, în consecință, stabilește că:

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 21 alin. (1), (2) şi (5) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul nerespectării termenului de 30 de zile reglementat de art. 21 alin. (1) şi (2) din acelaşi act normativ, penalitățile de 0,2% pe zi de întârziere curg de la expirarea celor 30 de zile în care asigurătorul trebuia să răspundă cererii părţii solicitante.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 octombrie 2023.”[1].

De menționat ar fi faptul că, pe lângă situația în care asigurătorul datorează penalități ca urmare a necomunicării unei notificări/oferte de despăgubire în termenul de 30 de zile sau după trecerea acestui termen, din analiza textului de lege, reiese faptul că, asigurătorul datorează penalități de întarziere chiar dacǎ acesta comunică o oferta de despăgubire sau o notificare în termen, atât timp cât acesta instrumentează defectuos dosarul de daună, inclusiv dacă DIMINUEAZĂ nejustificat despăgubirea sau ÎNTÂRZIE achitarea acesteia.

Referitor la conținutul ofertei de despăgubire sau cel al notificării, simpla invocare a unor motive de refuz FORMALE din partea asigurătorului în ofertă/notificare, nu reprezintă un motiv pentru ca acesta să nu datoreze despăgubirile şi penalitățile de întârziere, întrucât rolul dispozițiilor legale nu este acela de a încuraja asigurătorul RCA să formuleze obiecţiuni neîntemeiate, doar pentru a proroga, în mod nejustificat, momentul de început al termenului de plată al despăgubirilor şi al penalităţilor de întârziere.

 În ceea ce priveşte modalitatea de transmitere a ofertei de despăgubire justificată sau a notificării, ambele prevăzute la art. 21 alin. (1) din Legea nr. 132/2017, legiuitorul a prevăzut o MODALITATE UNICĂ de transmitere a acestora, respectiv, doar în scris, prin poştă, CU CONFIRMARE DE PRIMIRE.

Astfel că orice altă modalitate de transmitere a acestor documente (email, curier) încalcă dispozițiile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 132/2017, asigurătorul fiind obligat la plata integrală a despăgubirilor, precum şi la plata penalităților de întârziere în procentaj de 0,2% datorate pe fiecare zi de întârziere de la data scadenței şi până la data achitării integrale a despăgubirilor.


[1] https://www.juridice.ro/711477/iccj-ril-admis-penalitatile-de-02-pe-zi-de-intarziere-curg-de-la-expirarea-celor-30-de-zile-in-care-asiguratorul-trebuia-sa-raspunda-cererii-partii-solicitante.html


Consilier juridic Elin Andrii
Head of Legal Department

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories