Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Norel Neagu: La HNSA construim o echipă și o familie
11.01.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Articole, Drept penal, Interviuri, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Norel Neagu

Norel Neagu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor Norel Neagu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. La sfârșitul de an deosebit 2020, începutul lui 2021, lumea juridică a aflat că domnul profesor Mihai Hotca, în calitate de coordonator HOTCA & ASOCIAȚII, a decis promovarea ca parteneri a doamnei avocat Cristina Elena Hotca, a dumneavoastră și a domnului avocat Alexandru Sitaru, dar și schimbarea denumirii din HOTCA & ASOCIAȚII, în HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII. Cum de s-a produs acest fapt acum?

Norel Neagu: Vă mulțumesc pentru invitație. Transformarea Hotca&Asociații în Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații nu este un proces care s-a realizat peste noapte. Au fost mai multe discuții în cadrul societății în ultimii trei ani despre evoluția în viitor a societății și a avocaților din cadrul acesteia, politica noastră fiind de promovare și creștere în permanență a echipei. Referitor la momentul realizării mutării, nu are foarte mare legătură cu evenimentele din acest an. Hotărârea am luat-o la sfârșitul anului 2019, iar detaliile le-am pus la punct la începutul verii. A fost o evoluție firească, reprezentând recunoașterea muncii echipei din ultimii ani. Faptul că între timp am trecut și prin mai multe valuri ale unei pandemii care a determinat multe reașezări pe piața avocaturii din România nu face decât să întărească ideea flexibilității și adaptabilității echipei, dar și a încrederii pe care ne-o acordă clienții noștri.

Alina Matei: Promovările de avocați nu aduc modificări și în denumirea societății, cel mai frecvent. Decizia de includere în denumire a numelui dumneavoastră și a lui domnului avocat Sitaru cui a aparținut?

Norel Neagu: Decizia cu privire la numele societății a venit la propunerea coordonatorului acesteia, Mihai Hotca. Atât eu, cât și colegul meu Alexandru Sitaru am fost consultați și ne-am dat acordul cu privire la modificarea numelui societății, care reprezintă și o responsabilizare suplimentară a noastră, în calitate de noi parteneri.

Alina Matei: Ce este mai important pentru dumneavoastră: faptul că sunteți oficial partener, deși lucrați de multă vreme la HOTCA & ASOCIAȚII, sau faptul că numele dumneavoastră este în denumirea societății?

Norel Neagu: În cadrul societății construim o echipă și o familie. Profesia noastră este destul de stresantă, astfel că înțelegerea la locul de muncă și compatibilitatea cu ceilalți membri ai echipei sunt printre calitățile esențiale ale avocaților pe care îi cooptăm în echipa noastră. Rolurile în cadrul echipei sunt bine determinate de mai mult timp și nimic nu s-a schimbat peste noapte, odată cu schimbarea denumirii societății. Ceea ce am urmărit prin această schimbare este afirmarea către exterior a forței echipei noastre și sprijinul apropiat acordat coordonatorului societății, Mihai Hotca. Cei care mă cunosc știu faptul că nu au relevanță pentru mine funcțiile, așa că recunoașterea oficială a calității de partener sau includerea numelui meu în denumirea societății sunt aspecte care, deși plăcute și măgulitoare, nu sunt esențiale pentru mine. Ceea ce este cu adevărat important este crearea unei echipe valoroase și performante, pentru că afirmațiile trebuie susținute apoi cu fapte și rezultate. Aceasta este adevărata semnificație din spatele schimbării denumirii societății.

Alina Matei: Nu cunosc să mai fie în România vreo societate de avocați specializată în drept penal care să aibă trei cadre didactice, specializate în drept penal: dumneavoastră, doamna Mirela Gorunescu și coordonatorul societății, domnul Hotca. Cu o așa temelie, va fi greu pentru adversari…

Norel Neagu: Calitatea de cadru didactic ajută foarte mult în activitatea profesională pe două planuri principale. Pe de o parte, este deosebit de important să ai cunoștințe teoretice solide, pe care să le poți aplica în activitatea practică. Calitatea de cadru didactic, repetarea materiei la facultate la disciplinele care formează și obiectul principal al profesiei de avocat este cu siguranță un avantaj pentru oricine se află în această poziție. De asemenea, experiența formativă cu studenții de la licență, masterat sau doctorat ne-a ajutat foarte mult în dezvoltarea echipei de avocați, de la nivelul stagiarilor până la nivelul avocaților definitivi cu mai mulți ani de experiență. Este deosebit de importantă dezvoltarea armonioasă și multidisciplinară a fiecărui membru al echipei, urmată de orientarea acestuia spre o specializare mai aprofundată în funcție de aptitudini și preferințe. Cât despre adversari, aceștia sunt prietenii noștri cu care ne întâlnim și colaborăm în numeroase dosare, iar concurența nu poate decât să determine sporirea eforturilor fiecăruia într-o pregătire cât mai temeinică și creșterea calității, beneficiarul final fiind clientul.

Alina Matei: Aveți în plan atragerea și a altor cadre didactice?

Norel Neagu: Modalitățile de selecție a unui nou membru al echipei se bazează pe mai multe criterii, cele principale fiind cunoștințele profesionale și compatibilitatea cu restul echipei. Calitatea de cadru didactic, deși importantă, nu se numără printre cele esențiale pe care le căutăm într-un viitor colaborator sau partener. De altfel, profit de ocazie să vă corectez și să vă anunț că avem deja în cadrul echipei încă un cadru didactic cu o experiență în învățământul universitar de 10 ani (lector univ. dr. Valentin Radu), care a ales în ultimul timp să se dedice exclusiv carierei avocațiale.

Alina Matei: Dar judecători specializați în drept penal, după pensionare, ar putea fi o variantă de atragere? Judecători cu nume și renume au ales după pensionare societăți de avocatură unde să vadă și cum e să fii avocat.

Norel Neagu: Niciun profesionist nu este exclus din vederile echipei noastre și cu siguranță un judecător specializat în drept penal satisface exigențele de calitate cerute în ceea ce privește activitatea profesională. În rest, trebuie să existe chimie și disponibilitate din partea ambelor părți.

Alina Matei: Clienții au sesizat schimbarea denumirii în mod sigur. Au reacționat la această veste?

Norel Neagu: Reacții au fost multe și diverse, de la felicitări formale până la mesaje amuzante de genul ”ce faci măi, ți-ai tras firmă?”. Important este că toate au fost sincere și că i-am simțit aproape de noi și receptivi în această transformare a noastră.

Alina Matei: Considerați că un avocat care profesează în domeniul dreptului penal într-o firmă de avocatură, specializată doar în domeniul dreptului penal, are un avantaj la parchete/instanțe, spre deosebire de un avocat, specializat și el în drept penal, dar firma să nu fie exclusiv dedicată clienților cu probleme penale? Prin avantaj a se înțelege antrenament juridic zilnic sau chiar nopticel, și, deci, nu sensul dat de legea penală. 🙂

Norel Neagu: Cu siguranță există un avantaj. Avocatul specializat se poate dezvolta mult mai repede și se poate întâlni cu o diversitate mai mare de spețe într-o societate care este la rândul său specializată în domeniul dreptului penal. Să nu uităm că discuțiile în echipă și diversitatea opiniilor contribuie de asemenea la dezvoltarea profesională a membrilor acesteia. Aș spune că amploarea, diversitatea, numărul cazurilor și componența echipei constituie un avantaj indiscutabil al avocaților specializați care fac parte dintr-o societate specializată. Aceasta nu înseamnă că Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații este o societate specializată exclusiv în drept penal. Este drept că acesta este domeniul în care ne-am afirmat și care ne place, dar societatea noastră oferă servicii integrate clienților, iar Departamentul de drept privat, condus de Alexandru Sitaru, aduce aproximativ 30% din veniturile societății. De altfel, chiar și într-o societate specializată, este esențial aportul avocaților ce posedă cunoștințe solide în alte ramuri ale dreptului (civil, fiscal, insolvență etc.), problemele clienților nefiind exclusiv de natură penală, chiar atunci când apelează la noi pentru o problemă penală. În ceea ce privește antrenamentul zilnic sau nopticel, acesta ne caracterizează, iar relația cu organele judiciare și instanțele de judecată se desfășoară pe baza unor relații de respect reciproc, în limitele legalității, care constituie un imperativ impus echipei noastre 😊.

Alina Matei: Sunteți rudă cu reputatul domn profesor Ion Neagu, avocat penalist și dumnealui?

Norel Neagu: Domnul profesor Ion Neagu m-a ajutat foarte mult în carieră, începând din anul 2010, când a consimțit să conduc un proiect de cercetare în Universitatea Nicolae Titulescu, continuând cu cooptarea mea în rândul cadrelor didactice și titularizarea pe post în anii următori în universitate și culminând cu acceptul dumnealui de a face parte din comisia de evaluare a tezei mele de abilitare anul trecut. Dar nu există nicio legătură de rudenie, mai apropiată sau îndepărtată 😊.

Alina Matei: Condamnarea colegului avocat Robert Roșu într-un dosar penal în ziua de neuitat de 17 decembrie 2020 a determinat luarea de poziție a avocaților, a organelor de conducere ale profesiei de avocat, ale unora dintre asociațiilor de magistrați, deși avocați au mai fost condamnați în trecut. Și chiar în dosarul în care Robert Roșu a fost condamnat a mai existat încă un alt avocat condamnat. A fost momentul arestării avocatului Robert Roșu, ziua neagră a vieții lui, conștientizat de către ceilalți avocați, în special cei de drept penal, că nu trebuie să le scape nimic, dar absolut nimic în apărarea unui client?

Norel Neagu: Robert este un coleg de o pregătire profesională și de o onestitate fără cusur. Nu cred că pot vorbi obiectiv despre acest subiect. Luarea de poziție a avocaților are legătură, din punctul meu de vedere, cu soluția de condamnare a ambilor colegi, în principal prin prisma diferenței extreme de opinii între judecători, de la considerarea faptului că avocații au desfășurat activități normale în exercitarea profesiei la instanța de fond, la aprecierea că aceștia au desfășurat activități infracționale de către instanța de apel, în condițiile în care probatoriul administrat nu a adus nimic nou. O astfel de interpretare este îngrijorătoare pentru predictibilitatea actului de justiție și pentru exercitarea profesiei de avocat în condiții de siguranță și legalitate. Dacă ar fi să extrag un singur lucru bun din tragedia lui Robert, acela ar fi solidarizarea avocaților în apărarea profesiei desfășurată în condiții de legalitate. Iar dacă îmi permiteți o opinie personală, nu cred că această condamnare se datorează faptului că vreunui membru din echipele de avocați din acest dosar i-a scăpat vreun amănunt esențial sau neesențial cu privire la dosar.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Norel Neagu: Vă mulțumesc pentru mesajele de susținere, pentru comentariile la articolele postate și dezbaterile susținute și vă doresc un an 2021 mult mai bun și mai liber decât 2020. Să sperăm că ne vom întoarce încet la normalitatea pe care o merităm, pentru că m-am săturat să-mi recunosc colegii și prietenii pe stradă după ochi 😊.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Norel Neagu: Și eu vă mulțumesc.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti