Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


ANI. Procedura de transmitere la distanță a declarațiilor de avere și de interese
11.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Data protection, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 22 din 8 ianuarie 2021 a fost publicată Procedura de transmitere la distanță a declarațiilor de avere și de interese, precum și condițiile în care aceasta se realizează, din 04.01.2021.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, persoanele care au obligația depunerii declaraţiilor de avere și de interese, cu excepția candidaților înscriși în procesele electorale, le vor putea completa și trimite Agenției Naționale de Integritate (ANI) utilizând modulul de transmitere a declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese semnate electronic, denumit e-DAI, existent pe site-ul ANI.

Tranziția către digitalizarea completă a procesului se va realiza în două etape:

1) În perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2021 – declarațiile de avere și de interese vor putea fi transmise alegând una dintre următoarele modalități:
Varianta clasică (declarațiile vor fi transmise Agenției Naționale de Integritate de către persoana responsabilă (PR) cu atribuții specifice în ceea ce privește declarațiile de avere și de interese de la nivelul fiecărei entități prevăzute de Legea nr. 176/2010, în copie certificată „conform cu originalul”);
Varianta digitală (declarațiile vor fi completate electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, și vor fi remise ANI utilizând procedura de transmitere la distanță, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispoziția deponenților („e-DAI”), disponibil pe pagina de Internet a Agenției. În cazul în care deponentul nu deține încă o semnătură electronică calificată, acesta poate, doar pe parcursul anului 2021, completa și transmite declarațiile prin modulul e-DAI, semnate olograf.

2) Începând cu data de 01 ianuarie 2022 – declarațiile de avere și de interese se vor transmite exclusiv prin modulul e-DAI, certificate cu semnătură electronică calificată.

Potrivit procedurii, mecanismul de transmitere la distanță a declarațiilor de avere și de interese prin modulul e-DAI presupune parcurgerea a cinci pași generali: (i) înrolarea persoanei responsabile, (ii) înrolarea deponenților de către persoana responsabilă, (iii) completarea declarațiilor de avere și de interese de către deponenți, (iv) validarea declarațiilor de către persoana responsabilă și (v) transmiterea către ANI a declarațiilor.

Agenția Națională de Integritate va pune la dispoziția actorilor implicați în procesul de depunere a declarațiilor Manualul de Instrucțiuni al e-DAI, care va fi publicat în prima parte a acestui an pe pagina de Internet a instituției.

În anul 2021, termenul limită pentru depunerea declaraţiilor este 31 decembrie 2021.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti