Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Tranzacția părților – obligatoriu să fie scrisă și prezentată instanței
12.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că tranzația – pentru a fi aptă să ducă la finalizarea litigiului (conform art. 438 şi urm. C. proc. civ.) – trebuie să îmbrace forma scrsă (potrivit art. 2267 şi art. 2272 C. civ.) şi înfățișată instanţei de judecată, în condiţiile art. 439 C. proc. civ. Ea nu poate fi dedusă prin interpretarea probelor cauzei. În speță, împrejurarea că părţile au consimţit o anumită formulă de plată a despăgubirii şi a penalităţilor solicitate prin cererea de chemare în judecată, chiar urmată de executare pe parcursul apelului, nu reprezintă, în lipsa unor manifestări procesuale cu caracter explicit, desistarea apelantei cu privire la calea de atac sau lipsa interesului promovării acesteia, ci cel mult o conformare la puterea executorie a actelor judecăţii, sub rezerva controlului judiciar al hotărârii. Așadar, în aceste circumstanțe, instanța de apel nu putea lua act de stingerea litigiului prin tranzacție. (Decizia nr. 1042 din 17 iunie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti