Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Interviuri, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Mădălina Hristescu: Orice profesie, atunci când este aleasă din pasiune și clădită pe fundamente tari, deschide un univers nelimitat de posibilități

15 septembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Mădălina Hristescu

Mădălina Hristescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mădălina Hristescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mădălina Hristescu: Oamenii din jurul meu. Setul meu de valori – o parte dintre cele cu care am plecat de acasă, altele rafinări pe care le-am descoperit lucrând este centrat în jurul calității umane și a vieții personale. Sunt un om pentru care formalismul își pierde esența și puterea în fața laturii umane și a moralitatii, pentru care oamenii și echipa cu care lucrez au prioritate în orice situație. Nu cred în ierarhii, cred în oameni și în motivația fiecăruia dintre ei de a crește împreună un business sănătos bazat în primul rând pe încredere și grijă reciprocă. Îmi place să spun că suntem media camerelor în care ne-am învârtit și a oamenilor de care ne înconjurăm. Invariabil, ei își pun amprenta asupra noastră și ne definesc prin fiecare interacțiune.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mădălina Hristescu: Cred că orice profesie, atunci când este aleasă din pasiune și clădită pe fundamente tari, deschide un univers nelimitat de posibilități. Faptul de a fi sau nu femeie nu afectează acest dat, decât în măsura în care ne propunem, ca femei, să lăsăm asta să se întâmple aducând puțin din intuiția și înțelepciunea socială cu care suntem inzestrate genetic generațional în orice profesie pe care o practicăm.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Evenimente juridice

Interviuri JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Mădălina Hristescu: Mi-e greu să mă raportez la rolurile acestea dihotomic, oricât de tentant ar putea părea din exterior. Dimpotrivă, cred că echilibrul vine din consecvență. Mă ajută și mă ghidează aceleași principii de viață atât personal, cât și profesional, chiar dacă „implementarea” lor este alta.

Unul dintre cele mai sigure refugii către care mă întorc mereu este o viziune consecventă asupra lucrurilor și o direcție clară către care mă îndrept. Restul este contaminare benefică, un domino favorabil mie – relațiile puternice din viața personală și oamenii cu care mă înconjor mă formează ca om și îmi oferă stabilitate, iar haosul și neprevăzutul vieții profesionale îmi creează provocări noi și îmi deschid orizonturi.

Împreună, ele construiesc viața mea, iar eu le îmbrățișez pe ambele cu drag. Ajută, în schimb, munca individuală, constantă și deloc ușoară cu mine însămi pentru reguli de igienă a vieții personale care sa îmi permită să mă distanțez mental atunci când situația o impune, dar care în egală măsură să mă susțină în a fi un profesionist implicat.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mădălina Hristescu: Orice ideal pe lumea asta vine cu provocările lui. În acest domeniu de activitate, ele nu sunt nici puține, nici ușoare. Dar nu sunt nici insurmontabile. Libertatea de a alege cine vrei să fii presupune claritatea scopului și, câtă vreme aceasta există, orice este posibil. Personal, acest domeniu mă învață enorm, mă instruiește constant și îmi oferă un fundament puternic pentru ceea ce vreau să realizez, într-un mod sănătos și nelimitativ.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mădălina Hristescu: Empatia este principala noastră armă împotriva tuturor nedreptăților sociale. Istoric, cele mai mari salturi s-au întâmplat atunci când oamenii au avut deschiderea de a fi onești și vulnerabili, de a fi umani.

Din exterior, succesul pare descurajator și arată impersonal. Datoria noastră, ca femei juriste, este să-l înfățișăm personal și lipsit de clișee. Poate cea mai mare dovadă de putere este capacitatea de a fi deschiși, educabili și empatici.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mădălina Hristescu: Invariabil mama. Desigur, numărul de femei puternice care mă inspiră constant (atât din istorie cât și din viața personală) este covârșitor. Deasupra tuturor însă, este mama mea, care mi-a oferit o educație deschisă și mi-a împământenit un sistem de valori în baza căruia să pot exista și să mă pot dezvolta independent.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mădălina Hristescu: Adaptarea la realitatea distanțării sociale a fost un șoc emoțional global pe care nu îl pot nega. A contribuit enorm la procesul adaptativ faptul că am fost înconjurată de oameni empatici și puternici, care au discutat deschis despre aceste probleme și m-au ajutat să înțeleg că nu sunt singură în trăirile și vulnerabilitățile mele.

Domeniul juridic, cu precădere în România, are o rată de digitalizare foarte mică, ceea ce a făcut această tranziție un pic mai dificilă pentru industria noastră decât pentru industria tech și domeniile ei conexe. Este unul dintre motivele pentru care, în viața mea privată și în puținul timp liber de care dispun, mă implic încă de dinainte de pandemie în ecosistemul local de startup-uri, unde se construiesc constant soluții deștepte pentru problemele noastre de zi cu zi. Cred cu tărie în puterea pe care tehnologia o are să amplifice tot ce avem mai bun de oferit și să ne ajute să comunicăm cât mai deschis, mai eficient și mai neintermediat cu putință.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mădălina Hristescu: Fiți sincere cu voi și empatice cu ceilalți, dar urmați-vă mereu principiile cu religiozitate.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mădălina Hristescu: Eu mulțumesc pentru această oportunitate, este minunat să văd comunități de femei puternice și deschise la dialog!

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories